Novice

Dobrodelni projekt Odstiramo nove svetove je začasno ustavljen

Sklad 05 - ustanova za družbene naložbe, prek katere ste lahko vsako leto namenili 0,5 % svoje dohodnine za podporo dobrodelnega projekta Odstiramo nove svetove, za leto 2020 žal ni uspel pridobiti statusa nevladne organizacije v javnem interesu. Posledično s tem ni upravičenec do donacij po Zakonu o dohodnini. Zato vse zavezance, ki ste v preteklih letih namenjali dohodnino družbenodogovornemu projektu Odstiramo nove svetove, vabimo, da jo za leto 2020 podarite za drug splošno koristen namen, saj sicer ne bo imela finančnega učinka. Po ponovni pridobitvi statusa Sklada 05 pa vas bomo znova povabili k doniranju za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih družin, ki si ne morejo privoščiti obiskovanja gledališča. Hvala za razumevanje.

Premierno predvajanje prvega dela zvočne drame Daneta Zajca Otroka reke 4. novembra

Zvočna uprizoritev igre Otroka reke Daneta Zajca v režiji in dramaturgiji Eve Kraševec predstavlja uvodno dejanje nove programske platforme Zvočne drame, ki jo z letošnjo sezono uvaja SNG Drama Ljubljana. Studijski zvočni posnetek bo izšel po delih in ostal brezplačno dostopen v zvočni knjižnici. Prvi del bo tako predvajan 4. novembra, nadaljevanja pa bodo v Dramini zvočni knjižnici objavljena vsako sredo do 9. decembra. Projekt snemanja zvočnih dram v interpretaciji odličnih igralk in igralcev dramskega ansambla sponzorsko podpira Nova Ljubljanska banka in s tem omogoča brezplačno dostopnost posnetkov vsem ljubiteljem kulture. Otroka reke so studijsko posneli Janez Škof, Maja Končar, Zvone Hribar, Vanja Plut, Eva Jesenovec, Gorazd Logar, Klemen Janežič, Valter Dragan in Vojko Zidar.

Odpoved vseh predstav in prireditev od 16. oktobra do nadaljnjega

V skladu z uradnimi ukrepi za zajezitev epidemioloških tveganj smo s 16. oktobrom 2020 primorani do nadaljnjega odpovedati vse predstave in prireditve. Za vse informacije smo na voljo na naslovih blagajna@drama.si in info@drama.si ter po telefonu na 01 252 14 92 in 01 252 15 11. V upanju, da bomo lahko čim prej spet odprli vrata naših gledaliških dvoran, vas lepo pozdravljamo in vam želimo, da ostanete zdravi.

Vaša Drama

Moj mož - krstna uprizoritev odrske priredbe v režiji Ivane Djilas na velikem odru Drame od 12. do 24. oktobra

Uprizoritev Moj mož pripoveduje, diha, kriči in šepeta skozi intimne in hkrati surovo realistične pripovedi devetih igralk. »Že dolgo sanjam o predstavi z velikim številom močnih žensk. Igralk, ki jih poznam že dolgo, ne samo odrsko, ampak tudi osebno,« napove režijsko vodstvo Ivana Djilas. Teme, ki se jih v svojih delih loteva Bužarovska, in človeške lastnosti, na katere opozarja, so univerzalne – neiskrenost, pomanjkanje komunikacije, zavist in ljubosumje, patriarhalnost. Tako njena zbirka kratkih zgodb Moj mož ne spregovori o moških ali soprogih, temveč z značilno avtorsko pisavo spretno profilira sodobne ženske, slehernice, ki so ujete v spone različnih vsakdanjih odnosov še vedno globoko patriarhalnega sveta. Pri tem Bužarovska svojih literarnih protagonistk ne reducira na žrtve moških in družbe – predstavi jih tudi kot aktivne soudeleženke teh odnosov, v katerih njihova razmišljanja, odločitve in (ne)dejanja dajejo legitimnost obstoju družinskih in družbenih vzorcev, ki jih utesnjujejo. Ustvarja prostor, kjer so ženske vidne in slišane, pri čemer od njih ne zahteva, da nastopijo kot junakinje s socialnega dna ali bojevnice, temveč jim je dovoljeno biti vse, kar so tudi moški: grde, neumne, pokvarjene, pasivne, kompromisarske, zlagane, prizadete, zlobne, predsodkarske, patriarhalne, angažirane, pametne, hrabre, inferiorne, groteskne, posesivne. Ponovitve so na sporedu od 12. do 24. oktobra.

Vpis abonmaja za študente in ostale gledališke navdušence

Od ponedeljka, 5., do četrtka, 8. oktobra,  bo potekal vpis abonmaja za študente in ostale gledališke navdušence za vznemirljivo gledališko sezono Lebdenje 2020/21. Abonma vključuje štiri aktualne predstave velikega odra in eno po vaši lastni izbiri. Vpisovali bomo pri blagajni SNG Drama Ljubljana med 14.00 in 18.00. Pohitite in si čim prej zagotovite stalni sedež. Ob vpisu vas čaka darilo.

Napovedujemo krstno uprizoritev Moj mož v režiji Ivane Djilas in obisk avtorice Rumene Bužarovske v Drami

Uprizoritev Moj mož, ki je nastala po zbirkah kratkih zgodb Moj mož in Nikamor ne grem makedonske pisateljice Rumene Bužarovske, bo na velikem odru Drame zaživela skozi kreacije povsem ženskega igralskega ansambla pod režijskim vodstvom Ivane Djilas. V uprizoritvi igrajo Iva Babić, Silva Čušin, Maša Derganc, Petra Govc, Sabina Kogovšek, Saša Mihelčič, Maruša Majer, Saša Pavček in Barbara Žefran. Avtorici odrske priredbe sta Ivana Djilas in dramaturginja Ana Duša, ki je zgodbe, vključene v priredbo, prevedla na podlagi srbskih izdaj omenjenih knjig. Koreografinja in asistentka režije je Maša Kagao Knez, lektorica Klasja Kovačič, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Jelena Proković, avtor glasbe Boštjan Gombač, oblikovalka svetlobe Mojca Sarjaš, študijska asistentka režiserke Nika Korenjak in asistentka kostumografinje Katarina Šavs.

Rumena Bužarovska (1981) je makedonska pisateljica, prevajalka in profesorica ameriške književnosti na Univerzi sv. Cirila in Metoda v Skopju. Izdala je štiri zbirke kratkih zgodb, izmed katerih je največji uspeh doživela Moj mož (2014), ki je izšla tudi v Sloveniji v prevodu Aleša Mustarja (Založba Modrijan, 2016). Je aktivna zagovornica enakopravnosti med spoloma, ki skozi svojo literaturo razkriva skrite mehanizme represije. Leta 2016 je bila na londonskem knjižnem sejmu uvrščena med deset najboljših sodobnih evropskih avtorjev. V zbirki kratkih zgodb Moj mož Rumena Bužarovska ne spregovori o moških ali soprogih, temveč s svojo značilno avtorsko pisavo spretno profilira sodobne ženske, slehernice, ki so ujete v spone različnih vsakdanjih odnosov še vedno globoko patriarhalnega sveta. Pri tem pa pisateljica svojih literarnih protagonistk ne reducira zgolj na žrtve moških in družbe – predstavi jih tudi kot aktivne soudeleženke teh odnosov, kjer njihova razmišljanja, odločitve in (ne)dejanja dajejo legitimnost obstoju družinskih in družbenih vzorcev, ki jih utesnjujejo.

Premiere na velikem odru bodo 8., 9. in 10. oktobra ob 20.00, prve ponovitve od 12. do 17. oktobra. Avtorica Rumena Bužarovska se bo udeležila novinarske konference, ki bo v sredo, 7. oktobra, ob 14.00 v Drami.

Predstavitev nove platforme Zvočne drame – Dane Zajc: Otroka reke

V sezoni 2020/21 predstavljamo nov projekt snemanja zvočnih knjig v interpretaciji odličnih igralcev SNG Drama Ljubljana, s katerim želimo predstaviti slovensko dramatiko v vsej njeni živosti, raznolikosti in predvsem vrhunskosti. V prvi sezoni Zvočnih dram, ki jo sponzorsko podpira NLB in s tem omogoča brezplačno dostopnost posnetkov vsem ljubiteljem kulture, se posvečamo dramatiki Daneta Zajca. Poleg nedavnih obletnic njegovega rojstva in smrti je največji razlog za tovrstni začetek prav dramaturška in jezikovna specifika njegovih iger, ki kljub nesporni vrhunskosti niso bile pogosto uprizarjane, obenem pa njihovo bogastvo metaforike ter metafizične širine omogoča brezmejne možnosti interpretacije.

Vljudno vas vabimo na predstavitev platforme, ki jo pripravljamo v četrtek, 1. oktobra, ob 19.30 v Mali drami. Vabimo vas, da ostanete v naši družbi tudi ob 20.00, ko bomo s slavnostno bralno uprizoritvijo Zajčeve igre Otroka reke premierno predstavili prvo v nizu uvodne sezone zvočnih dram.

Otroka reke je Zajčeva prva drama, v njej pesnik najbolj izpovedno čisto ter strukturno skladno združi svoj metaforični svet z dramsko govorico. Poleg Strniševega Samoroga pomeni svojevrsten prelom v slovenski dramski pisavi, ki se je sicer že vsaj od Cankarjeve Lepe Vide večkrat srečevala s poezijo in prepletala z liričnostjo, vendar je to obdobje ponudilo popolnoma nov in samosvoj pristop k dramski poeziji. V zvočni drami Otroka reke, ki jo Drama na prvi oktobrski večer slavnostno predstavlja tudi z enkratno bralno uprizoritvijo, igrajo Janez Škof, Maja Končar, Zvone Hribar, Vanja Plut, Eva Jesenovec, Gorazd Logar, Klemen Janežič, Valter Dragan in Vojko Zidar.

Nova rasa: krstna uprizoritev satirične drame avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča

Uvodno dejanje sezone 2020/21, podnaslovljene Lebdenje, bo na odru Male drame slavnostno zaznamovala krstna uprizoritev satirične drame Nova rasa, v kateri je avtor in režiser Matjaž Zupančič želel s satirično obravnavo nacizma »prešiti idejo čiste rase s pojmom izrojene umetnosti«. V uprizoritvi igrajo Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Saša Tabaković, Barbara Cerar in Gregor Baković, za katere je Zupančič vloge tudi napisal. Dramaturginja krstne uprizoritve in urednica gledališkega lista je Darja Dominkuš, scenografinja Janja Korun, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, koreografinja Sinja Ožbolt, oblikovalec zvoka Vanja Novak, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak, lektor Jože Faganel, študijsko pa sta pri uprizoritvi sodelovala še asistent režiserja Bor Ravbar in asistentka dramaturginje Zala Norčič. Nova rasa bo premierno predstavljena v petek, 25. septembra, in v soboto, 26. septembra, ob 20.00. Prve ponovitve bodo na sporedu 28., 29. in 30. septembra ter 1., 2. in 3. oktobra ob 20.00.

Najnovejša Zupančičeva igra in uprizoritev satirično obravnavata zgodbo o dveh mladih slikarjih, Adolfu Hitlerju in Viktorju Karlsteinu, ki bi se rada vpisala na dunajsko Akademijo za likovno umetnost, a jima ta podvig ne uspe. Veliko pozneje, leta 1944, sta oba v Berlinu. Hitler je medtem postal firer (Gregor Baković), Karlstein (Bojan Emeršič) pa znanstvenik, ki za potrebe Wehrmachta, oboroženih sil nacistične Nemčije, konstruira novi monstruozni bitji v moški in ženski podobi. Markus (Saša Tabaković) in Heidi (Barbara Cerar) bosta zmagovito orožje v času, ko nacisti izgubljajo na vseh frontah, hkrati pa sta tudi Viktorjevo umetniško delo. Prvi pogoj za uspešnost tega eksperimenta naj bi bil, da so deli teles, ki sestavljajo novi kreaturi, arijskega porekla, kar pa se izkaže za težavo, saj leta 1944 v Berlinu čistega »arijskega materiala« ni več na pretek in tako pride do usodne napake …

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov