Novice

Napovedujemo krstno uprizoritev dramatizacije romana Figa Gorana Vojnovića v režiji Luke Martina Škofa

Figa, tretji v vrsti izjemno uspešnih in nagrajevanih romanov Gorana Vojnovića, obravnava širok razpon tem, ki ponujajo kompleksen vpogled v zgodovinske in družbene okoliščine življenja več generacij družine, živeče na kulturno in politično prepišnem Balkanu. Avtorica dramatizacije romana je Simona Hamer, pod odrsko priredbo pa so podpisani režiser Luka Martin Škof in igralci. V uprizoritvi igrajo Benjamin Krnetić, Tina Vrbnjak, Pia Zemljič, Uroš Fürst, Janez Škof, Maja Sever, Boris Mihalj, Saša Mihelčič, Petra Govc, Vojko Zidar, Valter Dragan in Zvezdana Mlakar. Dramaturginja je Darja Dominkuš, scenograf in avtor videoposnetka v uprizoritvi Miha Knific, kostumografinja Urška Recer, avtor glasbe, izbora glasbe in aranžmajev ter korepetitor Ivan Mijačević, oblikovalec svetlobe Metod Novak, lektorica Tatjana Stanič ter svetovalec za bosanščino, hrvaščino in srbščino Benjamin Krnetić. Vloge v videoposnetku odigrajo Saša Tabaković, Sabina Kogovšek, Eva Jesenovec, Vid Kozelj in Veronika Drolc.

V romanu Figa je leitmotiv in sprožilec zgodbe izguba. Protagonist Jadran Dizdar ob dedkovi smrti in sumu samomora začuti potrebo po temeljitejšem raziskovanju družinske zgodovine, po osmišljanju in prevrednotenju spominov ter lastne benigne sedanjosti. Jadran poskuša s ponovnim premišljanjem in dopolnjevanjem vrzeli v družinski spominski banki razumeti (prostovoljne) odhode ljudi, ki so mu ljubi. Zavoljo občutka tujstva, ki mu je položen takorekoč v zibelko, se trudi formulirati svojo identiteto tudi z besedami.

Nova rasa na 51. Tednu slovenske drame

Selektor Rok Andres je uvrstil v tekmovalni program 51. Tedna slovenske drame tudi Dramino uprizoritev Nova rasa avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča. V uprizoritvi igrajo Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Saša Tabaković, Barbara Cerar in Gregor Baković, za katere je Zupančič vloge tudi napisal. Festival bo potekal v prvi polovici novembra.

Zapustil nas je Danilo Benedičič

V 88. letu se je poslovil vrhunski gledališki in filmski igralec Danilo Benedičič, veliki umetnik, ki je pomembno zaznamoval naše kulturno življenje. Skoraj štiri desetletja je bil član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana in v njem oblikoval večino svojih odrskih mojstrovin, sodelovanje z Dramo in drugimi slovenskimi gledališči pa je nadaljeval tudi po upokojitvi. V petih desetletjih predajanja odrski umetnosti je odigral skoraj 150 gledaliških vlog in prejel zanje številne nagrade, med drugimi akademijsko Prešernovo nagrado (1956), nagrado Sklada Staneta Severja (1974), Borštnikovo nagrado za igro (1976), nagrado Prešernovega sklada za vloge v SNG Drama Ljubljana (1980), Župančičevo nagrado (1985) ter Borštnikov prstan (1989) in Župančičevo nagrado za življenjsko delo (1997).

Gledališki kritik in dramaturg Jernej Novak je opisal Danila Benedičiča kot karakternega, natančnega in kultiviranega igralca, velikega mojstra detajla s širokim izpovednim razponom, ki svoje vselej izvirne odrske stvaritve gradi iz poglobljenega študija dramskih likov in značajev.

Izjemna umetniška dediščina in prijazna, čuteča osebnost našega dolgoletnega sodelavca in prijatelja Danila Benedičiča ostajata večno dragocen navdih in ponos naše gledališke družine.

Dragi Danilo, neizmerno te bomo pogrešali.

Gledališko gostovanje v času pandemije: predstavitev uprizoritve Deklica s strunami na uglednem mednarodnem gledališkem festivalu v Milanu

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana se bo s krstno uprizoritvijo Deklica s strunami Maje Hrgović in Marjana Nečaka 17. in 18. februarja predstavilo v Milanu v okviru 12. edicije festivala Mednarodna nagrada »Golo gledališče« Terese Pomodoro. Počasno umirjanje epidemioloških razmer v obeh državah trenutno žal še ne omogoča potovanja Drame v Milano. Zato si bo festivalsko občinstvo sodobno dramsko opero Deklica s strunami v režiji Marjana Nečaka, posebej za to priložnost odigrano na velikem odru Drame, ogledalo preko spleta. Ugledni mednarodni gledališki festival, ki se bo odvijal skozi celotno sezono 2020/21 v organizacijskem sodelovanju gledališča Spazio Teatro No'hma Teresa Pomodoro in mesta Milano, poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Italije in ob podpori italijanskega Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje. Prejemniki nagrad in posebnih priznanj, ki jih bosta podelila mednarodna strokovna žirija in festivalsko občinstvo, bodo predstavljeni jeseni 2021 v Milanu na posebni slovesnosti pred začetkom naslednje, 13. edicije Mednarodne nagrade. 
 
Posnetek gostovanja Deklice s strunami v Milanu si bo slovensko občinstvo lahko ogledalo v soboto, 20. februarja, ob 20.00 na naslovu drama.kupikarto.si/vzivo. 

Prestavitev premiere in ponovitve uprizoritve Cement na 26. in 27. 3.

Žal vas moramo obvestiti o podaljšanju prestavitve premiere in ponovitve spletnega prenosa uprizoritve Cement Heinerja Müllerja v režiji Sebastijana Horvata, ki smo ju na velikem odru SNG Drama Ljubljana načrtovali v soboto, 13. februarja, in v torek, 16. februarja. Dolgo pričakovano uprizoritev Cement bomo tako na velikem odru Drame premierno odigrali v petek, 26. marca, ob 20.00. Gostitelj premierskega večera bo član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Uroš Fürst. Na svetovni dan gledališča, v soboto, 27. marca, ob 20.00 bomo odigrali prvo ponovitev, ki ji bo ob 22.15 sledil pogovor z ustvarjalci. Obstoječe e-vstopnice oziroma kode za ogled spletnega prenosa bodo veljale tudi za nova termina spletne premiere in ponovitve. Pogovor z ustvarjalno ekipo bo mogoče spremljati brezplačno. 

Prestavitev spletnega prenosa premiere in ponovitve Cementa na prvo polovico februarja

Premiero in ponovitev spletnega prenosa uprizoritve Cement Heinerja Müllerja v režiji Sebastijana Horvata, ki smo ju na velikem odru SNG Drama Ljubljana načrtovali 30. januarja in 2. februarja, moramo žal prestaviti. Oba prenosa bomo izvedli 13. in 16. februarja. Obstoječe e-vstopnice oziroma kode za ogled spletnega prenosa bodo veljale tudi za nova termina premiere in ponovitve. 

To odločitev smo sprejeli zaradi obvestila o tveganem stiku člana avtorske ekipe z osebo, pozitivno na covid-19. Da bi se izognili vsakršnemu tveganju za vstop virusa v prostore SNG Drama Ljubljana, smo nemudoma sprejeli varnostni ukrep popolne prekinitve zaključnih vaj uprizoritve Cement, izpostavljeni član ekipe pa je v preventivni samoizolaciji.

Vse študije uprizoritev, ki v času epidemije potekajo v Drami, spremlja dosledno spoštovanje ukrepov: stalna uporaba zaščitnih mask in razkuževanje rok in vseh prostorov ter redna testiranja pod zdravniškim nadzorom. Zaradi takojšnjega preventivnega odziva in upoštevanja internega protokola o varnosti bomo kljub zapletu pri študiju Cementa lahko nadaljevali z vajami za prvo slovensko uprizoritev igre Učinek Lucy Prebble v režiji Eve Nine Lampič v Mali drami. S spletnim prenosom jo bomo predstavili 10. in 11. februarja. Prav tako se bodo nadaljevale vaje za krstno uprizoritev dramatizacije romana Figa Gorana Vojnovića v režiji Luke Martina Škofa, ki bi jo želeli občinstvu predstaviti v marcu na velikem odru.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vam želimo, da ostanete zdravi.

Učinek Lucy Prebble v režiji Eve Nine Lampič – prenos iz Male drame (10. in 11. 2. ob 20.00)

V SNG Drama Ljubljana napovedujemo prvo slovensko uprizoritev Učinek družbeno angažirane sodobne britanske dramatičarke Lucy Prebble v režiji Eve Nine Lampič. Premiera po spletnem prenosu v živo bo v sredo, 10. februarja, ob 20.00 na odru Male drame. To bo druga izmed štirih uprizoritev v Mali drami v okviru sezone 2020/21, naslovljene Lebdenje. Lucy Prebble v središče zanimanja postavlja človeka, o čemer priča tudi njen pripis, da je Učinek »igra za štiri osebe, v ljubezni in v žalosti«. Učinek na izjemno pronicljiv način preizprašuje želje, strahove in stiske štirih protagonistov – dveh prostovoljcev v klinični študiji in dveh zdravnikov. Te štiri protagoniste v prvi slovenski uprizoritvi igrajo Polona Juh, Rok Vihar, Eva Jesenovec in Klemen Janežič. Dramo je prevedla Tina Mahkota, dramaturginja je Eva Kraševec, scenografinja Jasna Vastl, kostumografinja Gordana Bobojević, avtor glasbe Aleš Zorec, avtor videov Dani Modrej, lektorica Klasja Kovačič in oblikovalec luči Vlado Glavan.

Prenos v živo odigrane ponovitve Učinka bo na sporedu že naslednji večer, v četrtek, 11. februarja, ob 20.00. Prenos predstav bo mogoče spremljati preko štirih visokoločljivostnih kamer na naslovu drama.kupikarto.si/vzivo. E-vstopnice, ki za premiero stanejo 13, za ponovitev pa 11 evrov, je mogoče kupiti na spletni strani drama.kupikarto.si.

Cement Heinerja Müllerja v režiji Sebastijana Horvata – prenos z velikega odra (30. 1. in 2. 2. ob 20.00)

SNG Drama Ljubljana nadaljuje sezono 2020/21 z uprizoritvijo igre Cement Heinerja Müllerja, enega najpomembnejših nemško pišočih dramatikov druge polovice 20. stoletja. Prihajajoča uprizoritev na velikem odru Drame je drugi del mednarodne trilogije, ki sta jo Zagrebu, Ljubljani in Beogradu po tem delu zasnovala režiser Sebastijan Horvat ter avtor priredbe in dramaturg Milan Ramšak Marković. Vsaka od uprizoritev trilogije tematizira drug vidik drame: ljubljanska, ki je nastala po prevodu Mojce Kranjc, se osredotoča na intimno zgodbo protagonističnega para, Gleba in Daše. V uprizoritvi igrajo Nataša Barbara Gračner, Marko Mandić, Igor Samobor, Vanja Plut, Nejc Cijan Garlatti, Gorazd Logar in Timon Šturbej. Scenograf in avtor videa je Igor Vasiljev, kostumografinja Belinda Radulović, avtor glasbe Drago Ivanuša, oblikovalec svetlobe Aleksandar Čavlek, lektorica Tatjana Stanič in asistentka režiserja Nina Ramšak Marković.

Premiera bo v soboto, 30. januarja, ob 20.00 na velikem odru. Prenos predstave bo mogoče spremljati preko štirih visokoločljivostnih kamer na naslovu drama.kupikarto.si/vzivo. Ponovitev Cementa bo na sporedu v torek, 2. februarja, ob 20.00. E-vstopnice, ki za premiero stanejo 13, za ponovitev pa 11 evrov, je mogoče kupiti na drama.kupikarto.si.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov