Novice

#dramanama: gledališče poezije, poezija gledališča (od 7. 9.)

Celotna slavnostna sezona 2017/18, ki smo jo v Drami posvetili 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva, bo tudi z izložbami v Veleblagovnici Nama in v Knjigarni Konzorcij dihala slovensko gledališko ustvarjalnost. 150. obletnico profesionalizacije slovenskega gledališča bomo praznovali tudi pred Namino izložbo, z branjem sodobne slovenske poezije. Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite.

Prvič se dobimo v četrtek, 7. septembra, ob 18.00 pred Veleblagovnico Nama v Ljubljani. Poezijo bosta interpretirala člana igralskega ansambla Drame Barbara Cerar in Igor Samobor.  Nadaljnje, vsak teden nove gledališkopoetične »epizode« pred izložbo Drame v Nami se bodo zvrstile do konca oktobra, vsak četrtek ob 18.00.

Ponovno odprtje Drama Kavarne (od 1. 9.)

Drama Kavarna bo z vami tudi v novi slavnostni sezoni 2017/18 od petka, 1. septembra. Trudili se bomo za vaše prijetno razpoloženje ob številnih glasbenih, plesnih, literarnih in drugih prireditvah. Vabljeni tudi na popoldanski oddih ob kavi ali večerni klepet po predstavi. V gledališki kavarni se lahko za trenutek čas ustavi, vzemite si ga in preživite lepe trenutke v dobri družbi. Drama Kavarna je odprta od ponedeljka do sobote od 16.00 do 24.00 in ob nedeljah od 18.00 do 24.00. Zaprta je ob nedeljah, kadar ni glasbenih večerov, in ob praznikih.

SNG Drama Ljubljana gostuje na Kitajskem: S Faustom se bo nocoj začel Mednarodni gledališki festival Pekinškega ljudskega umetniškega gledališča

Faust Johanna Wolfganga Goetheja, koprodukcija SNG Drama Ljubljana in Festivala Ljubljana v režiji Tomaža Pandurja, je otvoritvena in hkrati osrednja prireditev Mednarodnega gledališkega festivala Pekinškega ljudskega umetniškega gledališča, ki zaznamuje letos 65. obletnico ustanovitve pekinškega teatra in 110. obletnico modernizacije gledališke umetnosti na Kitajskem. Eno od pomembnih poslanstev mednarodnega festivala osrednjega državno financiranega dramskega gledališča je vzpostavljanje kulturnih povezav in sodelovanj Ljudske republike Kitajske z državami srednje in jugovzhodne Evrope. Organizatorji pričakujejo, da bo dvanajst festivalskih predstav v izvedbi štirih tujih gledališč – po SNG Drama Ljubljana bodo sodelovali še srbsko Narodno pozorište u Beogradu, Gesher Theatre iz Tel Aviva in ruski državni »dramski prvak« Aleksandrino gledališče iz Sankt Peterburga –, v štirih vikendih obiskalo več kot 20 000 gledališčnikov in ljubiteljev gledališča iz Pekinga, širše province Hebej in drugih regij Kitajske. Prva od treh predstav Fausta v prestolnici države z največ prebivalci na svetu bo nocoj ob 19.30 na velikem odru Pekinškega ljudskega umetniškega gledališča, sledita ponovitvi jutri in pojutrišnjem. Udeležbo na festivalu je sponzorsko podprlo mednarodno uspešno slovensko podjetje Bisol Group, edini slovenski proizvajalec fotonapetostnih modulov in druge solarne opreme najvišje kakovosti, prisoten v več kot 70 državah po svetu.

Poleti bo blagajna zaprta

Od torka, 20. junija, do nedelje, 3. septembra, bo blagajna zaprta. Vstopnice za septembrske predstave in druge prireditve boste lahko kupili, ko se bo ponovno odprla v ponedeljek, 4. septembra, ob 11.00. Takrat bomo tudi pričeli z jesenskim vpisom abonmajev. Želimo vam lepe poletne počitnice.

Zmagovalci arhitekturnega natečaja za celovito prenovo SNG Drama Ljubljana so Bevk Perović arhitekti

Komisija natečaja za celovito prenovo SNG Drama Ljubljana je izbrala zmagovalni projekt in podelila še tretjo nagrado in priznanja.

Na arhitekturnem natečaju za celovito prenovo Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana je ocenjevalna komisija prvo nagrado podelila arhitekturni rešitvi biroja Bevk Perović arhitekti, katerega avtorji so Matija Bevk, Vasa J. Perović, Samo Bojnec, Valentin Tribušon, Urban Petranovič, Mitja Usenik, Irene Salord Vila in Andrej Ukmar.

»Avtorji so s svojo preprosto in premišljeno zasnovo prenove in dozidave starega gledališča po vseh merilih izpolnili zahteve iz natečajne naloge in se od vseh, tudi sorodnih predlogov, najbolj približali pričakovanjem razpisovalca,« je v obrazložitvi rezultatov natečaja zapisala ocenjevalna komisija, ki je arhitekturni rešitvi Bevk Perović arhitektov »brez zadržkov soglasno prisodila prvo nagrado«.

Več o celoviti prenovi in rezultatih natečaja si lahko preberete na www.zaps.si.

Izguba izjemnega igralca, vsestranskega umetnika in navdihujočega vzornika ... Gašperja Tiča

Od včerajšnjega dneva, ki si ga bomo za vedno zapomnili po tragični izgubi Gašperja Tiča - izjemnega igralca, vsestranskega umetnika in navdihujočega vzornika ... -, je naš svet precej siromašnejši, bolj žalosten, bolj nedoumljiv. V ljubljanski Drami smo z mislimi pri Gašperjevi družini, pri njegovih kolegih iz Mestnega gledališča ljubljanskega, članih Združenja dramskih umetnikov Slovenije, ki mu je predsedoval zadnje leto. Sočustvujemo z Gašperjevimi prijatelji, vsemi, ki so ga imeli čast in priložnost spoznati, spremljati in občudovati na odru in kjerkoli se je pojavil. Ni nas (bilo) malo, nikoli ga ne bomo pozabili. Boleče ga pogrešamo.
Igor Samobor, ravnatelj SNG Drama Ljubljana, s kolektivom

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov