Novice

Deklica s strunami prejela nagrado za najboljšo predstavo na festivalu Viminacium fest

Veseli in ponosni sporočamo, da je uprizoritev Deklica s strunami Marjana Nečaka in Maje Hrgović v režiji Marjana Nečaka, koprodukcija SNG Drama Ljubljana in Moving Music Theatra, Bitola, Makedonija, prejela nagrado viminacium maximus za najboljšo predstavo na 2. Viminacium festu v Požarevcu v Srbiji. Podeljuje jo strokovna žirija, ki so jo na letošnjem festivalu sestavljali gledališki režiser Dejan Mijač, scenograf in profesor na Fakulteti za dramske umetnosti v Beogradu Miodrag Tabački in režiserka Snežana Trišić.

Vpis abonmaja možen še vse do 13. 6.

Dragi prijatelji gledališča, obveščamo vas, da je vpis abonmaja za sezono Ljubezen 2019/20 podaljšan. Abonma lahko vpišete do vključno četrtka, 13. junija, od 14.00 do 18.00 pri blagajni Drame. Vpis abonmaja prinaša številne ugodnosti: cenejši ogled predstav, stalni sedež in izbrani dan v tednu za obiskovanje gledališča, poleg tega pa tudi 20-odstotni popust za izvenabonmajske predstave. Za vprašanja v zvezi z abonmaji in novo sezono smo vam na voljo na telefonski številki 01 426 43 05, na naslovu elektronske pošte abonma@drama.si in osebno pri blagajni Drame. Vabljeni, da z nami doživite gledališko zbirko z naslovom Ljubezen.

Tri naše uprizoritve na 54. Festivalu Borštnikovo srečanje

Na letošnjem 54. Festivalu Borštnikovo srečanje, ki bo potekal od 14. do 27. oktobra na festivalskih prizoriščih v Mariboru, bo s tremi uprizoritvami iz sezone 2018/19 nastopilo tudi naše gledališče. V tekmovalni program sta bili izbrani uprizoritvi V imenu matere v režiji Ivice Buljana in Ali: Strah ti pojé dušo v režiji Sebastijana Horvata. Uprizoritev Pljuča v režiji Žige Divjaka pa se je uvrstila v spremljevalni program festivala. Tekmovalni program bo letos ponudil dvanajst predstav, obsežen izbor predstav slovenskih in tujih producentov pa bo prikazan v spremljevalnem programu. Skladno s svojim poslanstvom festival v letošnji izvedbi poudarja kompleksnost in širino gledališke ustvarjalnosti, ponuja širok razpon estetik in različnih pristopov, s tem pa želi spodbujati raznolikost in povezanost našega gledališkega prostora in izraza. Selektor 54. Festivala Boršnikovo srečanje je bil Matjaž Zupančič.

Uspešen zaključek 6. Drama Festivala z več kot 2.500 obiskovalci

6. Drama Festival je v petek, 31. maja, zaokrožilo gostovanje Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba z uprizoritvijo Šest oseb išče avtorja Luigija Pirandella v režiji Oliverja Fljića ter festivalska predpremiera avtorskega projekta po izbranih delih Rudija Šeliga Izobčenke v režiji Mirjane Medojević v Mali drami. Predstava bo otvoritvena premiera na odru Male drame v prihajajoči sezoni Ljubezen 2019/20.

Mednarodni festival, ki je letos prvič pripeljal v Ljubljano izključno tuje gostujoče uprizoritve, s programskim poudarkom na hrvaški gledališki ustvarjalnosti in številnimi spremljevalnimi prireditvami, je obiskalo več kot 2.500 obiskovalcev. Ti so imeli letos prvič priložnost glasovati za najboljšo gostujočo festivalsko predstavo po izboru občinstva in ji podeliti nagrado, poimenovano po Jerneju Šugmanu. Prvo nagrado Jerneja Šugmana je tako prejela uprizoritev Moč teme Narodnega pozorišta u Beogradu v režiji Igorja Vuka Torbice. Povprečje ocen vseh oddanih glasovnic za to predstavo je bilo 4,7. Tudi letos so osrednji festivalski program v Drama Kavarni dopolnjevali pogovori z ustvarjalci gostujočih uprizoritev, zaključna prireditev avtorskega projekta Nika Škrleca Študije bananinega olupka, pogovor o slovenskem in hrvaškem gledališču, režijski dialog: Lorenci, Horvat, Marcen, Pelko ter uvodna zabava z DJ Iztokom Drabikom Jugom in sklepna zabava z DJ Lili Put Put.

Napovedujemo 6. Drama Festival (od 25. do 31. 5.)

Letošnji, že šesti Drama Festival bodo zaznamovale vrhunske poetike nekaterih najboljših slovenskih in tujih režiserjev, ki delujejo v širšem evropskem prostoru in s tem pomagajo razširjati in bogatiti kontekst lokalnega oziroma nacionalnega v posamezni gledališki kulturi. Sedem izbranih predstav iz Hrvaške, Srbije, Črne gore in Češke, ki bodo uprizorjene na velikem odru Drame, se bo potegovalo za nagrado občinstva za najboljšo uprizoritev festivala. Nagrada bo poimenovana po vrhunskem igralcu Drame in velikanu slovenskega gledališča in filma Jerneju Šugmanu. Ena od posebnosti letošnjega festivala bo tudi programski poudarek na hrvaški gledališki ustvarjalnosti, ki je v letošnji sezoni postregla s številnimi vrhunskimi uprizoritvami. Na odru Male drame pa bo na zaključni večer Drama Festivala predpremierno predstavljena še uprizoritev prihajajoče sezone 2019/20, avtorski projekt po izbranih delih Rudija Šeliga Izobčenke v režiji Mirjane Medojević, ki bo repertoarno premiero doživel konec septembra.

Tudi letos bodo osrednji festivalski program na ploščadi pred Dramo dopolnjevali pogovori z gostujočimi ustvarjalci po odigranih predstavah, poljudnostrokovni gledališki dialogi in pogovori na festivalskem vrtu Drama Kavarne ter druženja ob glasbi. Festival bo zaznamovala še zaključna prireditev avtorskega projekta Nika Škrleca Študije bananinega olupka, ki je v okviru Drama Laboratorija v realnem in digitalnem prostoru potekal celotno sezono 2018/19.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov