Novice

[Drama od doma] Tudi maja s tedensko novimi spletnimi premierami in igralskimi branji

Majski cikel platforme »Drama od doma« prinaša spletna predvajanja arhivskih posnetkov desetih različnih uprizoritev iz bogate zakladnice SNG Drama Ljubljana. Devet predstav bomo prvič javno predvajali, deseta pa je bila že prikazana v marčevsko-aprilskem programu Drame od doma, ki ga je spremljajo več kot 23.000 uporabnikov in skupno prispevalo kar 34.000 ogledov arhivskih posnetkov uprizoritev. Maja bomo nadaljevali tudi s tedenskim objavljanjem novih igralskih branj »z domačega kavča« in posebnih branj, ustvarjenih z dodatno mislijo na ranljive skupine. Na uradni YouTube strani Drame pa bomo predvidoma 29. maja predstavili repertoar prihajajoče sezone 2020/21.
 
Spored YouTube premier se nadaljuje v četrtek, 7. maja, ob 20.00, ko bomo predvajali arhivski posnetek uprizoritve Kralj na Betajnovi Ivana Cankarja v režiji Eduarda Milerja in v koprodukcijski izvedbi ljubljanske in mariborske Drame. To enkratno javno projekcijo prvenstveno posvečamo vsem maturantom in dijakom, ki obravnavajo to dramo v okviru pouka slovenskega jezika. V času predvajanja pa bo javno dostopna vsem.
 
V petek, 8. maja, in v soboto, 9. maja, ob 20.00 bomo predvajali arhivski posnetek uprizoritve Jugoslavija, moje dežela. Krstno uprizoritev dramatizacije romana Gorana Vojnovića je režiral Ivica Buljan. Sledile bodo še projekcije uprizoritev: Malomeščani Maksima Gorkega v režiji Mateje Koležnik; krstna uprizoritev priredbe Homerjevega epa Iliada v režiji Jerneja Lorencija in v koprodukcijski izvedbi Drame, MGL in Cankarjevega doma; krstna uprizoritev dramatizacije romana Grad Franza Kafke v režiji Janusza Kice; Beneški trgovec Williama Shakespeara v režiji Eduarda Milerja; Julij Cezar Williama Shakespeara v režiji Diega de Bree in gledališki koncert Prekleti kadilci po knjigi Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja. Vsi omenjeni posnetki bodo dostopni le v času trajanja spletne premiere oziroma ponovitve.
 
Najmlajšim generacijam ljubiteljev gledališča pa bomo med 11. in 15. majem ponudili neprekinjeno možnost ogleda dveh uprizoritev za otroke: ponovno bomo predvajali posnetek predstave Petek Klepec ali Kako postaneš pravi junak v režiji Maje Sever; premierno pa bo na ogled Levstikov Martin Krpan v režiji Janeza Burgerja in v koprodukcijski izvedbi SNG Drama Ljubljana in Drame SNG Maribor.
 
Dodatno široko dostopnost vsebin platforme »Drama od doma« bo tudi v maju zagotavljalo podjetje Mercator, ki bo Youtube predvajanja predstav in druge programske vsebine redno vključevalo v svojo virtualno skupnost M Soseska.

Odpoved vseh predstav in drugih prireditev do konca aprila

V skladu z ukrepi državnih organov za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom vas obveščamo, da do konca aprila odpovedujemo vse predstave in druge prireditve. V tem času lahko spremljate ekskluzivne posnetke predstav preko našega YoutTube kanala (Drama od doma) ter prisluhnete branju poezije in proze našega igralskega ansambla preko Facebooka in Instagrama (Drama bere z domačega kavča). 

Spored predstav in drugih dogodkov za maj in junij bomo objavili po koncu izrednega stanja, takoj, ko bo mogoče.

Za dodatne informacije o možnostih menjave vstopnic ali vračila kupnine ter druga vprašanja nam lahko pišete na blagajna@drama.si in info@drama.si.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in upamo, da bomo lahko kmalu nadaljevali z druženji tudi v naših dvoranah. Z dobrimi željami in lepimi pozdravi, Kolektiv SNG Drama Ljubljana

Mednarodna poslanica ob svetovnem dnevu gledališča 2020

Šahid Nadim, dramatik, Pakistan: Gledališče kot svetišče

Ob koncu predstave o sufijskem pesniku Bulehu Šahu v gledališču Adžoka se je starec v spremstvu dečka približal igralcu, ki je igral vlogo velikega sufija. »Moj vnuk je bolan, blagoslovite ga, prosim.« Osupli igralec je rekel: »Nisem Buleh Šah, samo igralec te vloge sem.« Starec pa je odvrnil: »Sin, nisi igralec, si reinkarnacija Buleha Šaha, njegov avatar.« Nenadoma se nam je razprl popolnoma nov koncept gledališča, v katerem igralec postane reinkarnacija lika, ki ga igra. 

Raziskovanje zgodb, kakršna je ta o Bulehu Šahu – in koliko jih je v različnih kulturah – lahko postane most med nami, gledališčniki, in nepoznavalskim, vendar željnim občinstvom. Ko nastopamo na odru, nas včasih zanese naša filozofija gledališča, naša vloga znanilca družbenih sprememb, velik del skupnosti pa pustimo za seboj. Ko se spopadamo z izzivi  sodobnosti, si odrekamo možnost globoke duhovne izkušnje, ki jo gledališče lahko prinese. V današnjem svetu, kjer so na pohodu fanatičnost, sovraštvo in nasilje, naš planet pa tone vse globlje v klimatsko katastrofo, moramo obnoviti svojo duhovno moč. Boriti se moramo proti apatiji, letargiji, pesimizmu, pohlepu in nespoštovanju sveta, v katerem živimo, planeta, na katerem živimo. Gledališče ima vlogo, plemenito vlogo, pri spodbujanju in mobiliziranju človeštva, da bi se dvignilo iz brezna, v katero drsi. Oder, uprizoritveni prostor, lahko povzdigne v nekaj svetega. V južni Aziji se umetniki s spoštovanjem dotaknejo odrskih desk, preden stopijo nanje – tradicija iz davnine, ko sta bili duhovnost in kultura prepleteni. Čas je, da znova vzpostavimo sožitje med umetnikom in občinstvom, preteklostjo in prihodnostjo. Ustvarjanje gledališča je lahko sveto dejanje in igralci lahko zares postanejo avatarji vlog, ki jih igrajo. Gledališče ima moč, da postane svetišče, svetišče pa oder. 

Prevedla: Barbara Skubic

To besedilo je odlomek daljše verzije poslanice ob svetovnem dnevu gledališča 2020, ki je v angleščini, francoščini in drugih jezikih dostopna na: www.world-theatre-day.org

V sodelovanju z Mednarodnim gledališkim inštitutom – ITI UNESCO 

Slovenska poslanica ob svetovnem dnevu gledališča 2020

Saša Pavček: Zaljubljencem v gledališče

Gledališče, ti panj strasti,

smeha in spopadov, 

sabljanja glasov in ščebetanja src, 

pred tvojimi zaprtimi vrati stojim,  

zastala v čudnem času, 

ki ponuja razmislek: 

kaj mi pomeniš,  

kaj so o tebi in zate napisali že umrli, 

kaj je po krivici šlo v pozabo,

kaj narekujejo mi sanje. 

Pot bo tisočletna in vendar nova. 

Nabrusimo srpe čustev,  

obnovimo kladiva strasti, 

izostrimo škarje intuicije

za nov aplavz, krohot, ihtenje, 

za življenje, za lepoto!   

In črno brezno parterja 

bo vsem zaljubljencem v gledališče 

povrnilo luč, 

moč konj krenila v galop,  

jata ptic pod svod,

zavrtinčil se bo zlati prah 

besed, misli, glasbe, 

geste in katarze. 

Odličje Marije Vere, igralsko priznanje ZDUS za življenjsko delo, prejme: MARIJANA BRECELJ

"Marijana Brecelj, ena najprepoznavnejših in najmarkatnejših igralk slovenskega gledališkega prostora, je v svoji bogati gledališki in filmski karieri vse od šestdesetih let prejšnjega stoletja ustvarila več kot sto gledaliških vlog in nastopila v več kot petdesetih celovečernih filmih, nadaljevankah ter radijskih igrah. Poleg uprizoritev, ki jih je več desetletij soustvarjala v svojem matičnem gledališču v ljubljanski Drami, je sodelovala v številnih uprizoritvah drugih gledališč, tudi v eksperimentalnih in neinstitucionalnih projektih.

V najširšem spektru vlog in ustvarjanju v žanrsko raznolikih uprizoritvah se Marijana Brecelj ni ustavila niti pred največjimi izzivi. Pri oblikovanju vlog jo odlikuje polnokrven igralski dar, izjemen notranji posluh za pristnost dramskih junakinj, posebna občutljivost ter odprtost do človeške bolečine, tenkočuten humor, razigranost, vitalna erotičnost in sugestivno poglabljanje v intimni svet junakinj.

Kot spiritus agens igralskega ansambla je v sleherni gledališki predstavi dokazala, da ni velikih in majhnih vlog, so le velíki igralci, ki sprejmejo vsak izziv in ga predano izpeljejo do konca.

Njeno do konca profesionalno delo, razkošje in lepota igralskega izraza, ustvarjalnost in neusahljiva strast do gledališča jo uvrščajo v sam vrh slovenskega igralskega Parnasa".

Drama od doma - ostanimo doma in si ostanimo blizu

Nova programska platforma SNG Drama Ljubljana na družbenih omrežjih predstavlja literarna branja priznanih slovenskih dramskih igralcev s skupnim naslovom »Drama bere z domačega kavča«, na uradnem YouTube kanalu ljubljanske Drame pa se je začelo predvajanje posnetkov vrhunskih uprizoritev iz bogate gledališke zakladnice Drame.

Čas, ki nam preprečuje življenje, kot smo ga bili vajeni pred pandemičnim izbruhom novega koronavirusa, poskušamo ublažiti tudi kulturno-umetniške ustanove po svetu in doma. Ker je naše delovanje v vseh segmentih in z vso bitjo prvenstveno namenjeno občinstvu, želimo vsak po svojih zmožnostih in s svojim avtorskim podpisom pomagati, da kot posamezniki in družba v teh izrednih časih ne izgubimo kompasa, veselja in utehe, ki nam jih sicer daje stik z (gledališko) umetnostjo in kulturo.

Naša najnovejša programska platforma »Drama od doma« je luč sveta ugledala na dan 116. obletnice rojstva velikega slovenskega umetnika Srečka Kosovela, ko smo od doma posneli in na družbenih omrežjih Facebook in Instagram objavili prvo igralsko literarno branje iz cikla  »Drama bere z domačega kavča - čeprav od doma, ostajamo povezani«. Prejšnji teden so bili posnetki umetniških branj poezije pospremljeni z več kot 26.000 ogledi. V naslednjih dneh se bodo priključili še številni drugi umetniški prispevki, za katere upamo, da jim boste sledili z enakim zanimanjem. Povezali se bomo tudi z domovi za starejše, društvi upokojencev in drugimi organizacijami, s pomočjo katerih bodo naša branja našla pot tudi do najranljivejših skupin in jim nudila umetniško uteho.

V okviru platforme »Drama od doma« potekajo tudi predvajanja arhivskih posnetkov izbranih vrhunskih uprizoritev ljubljanske Drame. Tako se bo v naslednjih šestih tednih na YouTube kanalu SNG Drama Ljubljana ekskluzivno zvrstilo najmanj 13 različnih gledaliških predstav. Premiere bomo predvajali vsak petek in nedeljo ob 20.00, ponovitveno predvajanje vsakega arhivskega posnetka pa bo sledilo naslednji dan, torej v soboto ali v ponedeljek, ob isti uri, na istem mestu. Vse projekcije posnetkov si bo mogoče ogledati le v živo. Za takšen pristop smo se odločili, ker si, morda nekoliko romantično, želimo, da v razmerah, ki nam ne omogočajo srečevanja v naših dvoranah, vseeno ne izgubimo zavezanosti skupinskemu gledališkemu ritualu. Upamo, da bomo s samoizolacijo, ki se v tem trenutku kaže kot največji možen prispevek vsakega izmed nas za zaščito najbolj ranljivih skupin, čim hitreje in čim bolj uspešno premagali krizo. In da bi nas ta izkušnja trajno zaznamovala samo toliko, kot je nujno potrebno za oblikovanje še močnejše in bolj povezane skupnosti, znotraj in onkraj gledališke galaksije.

Prvo predvajanje v živo s skoraj 2.200 ogledi je bilo v nedeljo, 22. marca, ko smo delili posnetek nagrajene uprizoritve Misterij buffo Vladimirja Vladimirovića Majakovskega v režiji Aleksandra Popovskega (veliki oder, sezona 2012/13). Z naslednjo premiero nadaljujemo v petek, 27. marca, ob 20.00, ko bo ob svetovnem dnevu gledališča predvajana (z angleškimi podnapisi) burleska Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree (Mala drama, sezona 2009/10). Uprizoritev po nemem filmu Ernsta Lubitscha je zabeležila več kot 200 ponovitev doma in po svetu in osvojila zavidljivo bero nagrad, mnoge za bravurozno vlogo Tašče v kreaciji Jerneja Šugmana. V nedeljo, 29. marca, ob 20.00 pa bo v slovenske domove stopila odmevna in oboževana Visoška kronika po romanu Ivana Tavčarja v režiji Jerneja Lorencija (veliki oder, sezona 2017/18).

Prvi repertoarni sklop gledaliških predvajanj v okviru »Drame od doma« bodo sestavljali še naslednji arhivski posnetki iz bogatega opusa Drame: Romantične duše Ivana Cankarja v režiji Sebastijana Horvata (veliki oder, sezona 2006/7), uprizoritev drame V Damask Augusta Strindberga v režiji Aleksandra Popovskega (veliki oder, sezona 2010/11), Camusova Kaligula v režiji Vita Tauferja (veliki oder, sezona 2013/14), dramski diptih Rihard III.+II. v režiji Tomaža Pandurja po dramah Williama Shakespeara v priredbi Livije Pandur in Lade Kaštelan (veliki oder, sezona 2013/14), Sofoklesova Antigona v priredbi Žanine Mirčevske in v režiji Eduarda Milerja (veliki oder, sezona 2016/17), avtorski mokomuzikal Iniciative za razvoj mokumentarističnega gledališča Marie Curie – Hystérie (levi oder, sezona 2013/14) in še dva odmevna avtorska projekta režiserja Jerneja Lorencija in njegovih ustvarjalskih ekip: Kralj Ubu po motivih drame Alfreda Jarryja (veliki oder, sezona 2015/16) in Biblija, prvi poskus (veliki oder, sezona 2016/17). Pozabili pa nismo niti na najmlajše ljubitelje gledališča, za katere bomo predvajali uprizoritvi Gledališka bum-bonjera v režiji Luke Martina Škofa (s soavtorjem Blažem Rejcem, Mala drama, sezona 2014/15) in Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak v režiji Maje Sever (s soavtorico Evo Kraševec, veliki oder, sezona 2017/18); premierno ob 20.00 in s ponovitvijo ob 18.00 naslednji dan. Natančen datumski razpored je objavljen v spletnem sporedu Drame. Prav tako pa bomo o vseh vsebinah ažurno poročali prek uradnih kanalov na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in YouTube. 

Naj nas tudi v teh časih povezuje in razveseljuje gledališče! Pa čeprav prek posnetkov, prvenstveno ustvarjenih za interno arhivsko rabo, ki seveda ne morejo v vsej večplastnosti in popolni kakovosti nadomestiti ogleda v živo. So pa lahko najboljši približek temu.
Spremljajte YouTube kanal SNG Drama Ljubljana in se naročite na obvestila o novih e-premierah in drugih objavah! Spremljajte nas tudi na omrežjih Facebook in Instagram!
Platformo "Drama od doma" podpira tudi podjetje Mercator, ki Youtube predvajanja predstav in druge naše programske vsebine vključuje v svojo platformo M Soseska in jim tako zagotavlja še širšo dostopnost po vsej državi.

Odpoved vseh predstav in prireditev od 12. do 29. 3.

Spoštovani,

skladno s priporočili Ministrstva za zdravje RS zaradi povečanega epidemiološkega tveganja smo v SNG Drama Ljubljana primorani odpovedati vse predstave in druge prireditve načrtovane med 12. in 29. marcem na vseh prizoriščih Drame in na gostovanjih. 

V tem času bosta zaprti tudi blagajna SNG Drama Ljubljana in Drama Kavarna.

Spored za april bomo objavili takoj, ko bo mogoče. O nadomestnih datumih odpovedanih abonmajskih ali drugih predstav ter prireditev bomo predvidoma obveščali po 30. marcu. Takrat bomo tudi sporočili, kdaj bo mogoče zamenjati vstopnice za v marcu odpovedane predstave oziroma dobiti vračilo kupnine. 


Za vse informacije smo obiskovalcem na voljo na naslovih blagajna@drama.si in info@drama.si.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas prijazno pozdravljamo.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov