Novice

Dušanu Jovanoviću od Nine Valič

Dušan. Oranžni veter, hlastač, impulzivni voznik, glasni orjak, gromoglasni smejalec, zadihani dramatik; tvoji spomini so te prehitevali; ljubil, ne, oboževal si svojo ženo, pisal si ji slavospeve; nesmrtni mojster jezika, nezadržni slovanski monstrum, nenasitni deček širokega koraka, glasni čudak, smešen za popizdit, težak kot nastanek sveta, velik kot sonce pred eksplozijo, nežen kot tvoja skrivnostna sla po raziskovanju človeške nature; entre nous, Dušan... Veš, kaj ti sporočam, entre nous: lepo je bilo. Nepozabno. Na vseh frontah. Entre nous, Veliki Jovo.

Nina Valič

Zapustil nas je Dušan Jovanović

Dragi Dušan, hvala, da si bil naše SONCE. Sijaj tvoje ZVEZDE ostaja večen. Pogrešamo te!

Režiser in dramatik Dušan Jovanović se je v zgodovino zapisal kot eden najplodnejših in najkompleksnejših gledaliških ustvarjalcev pri nas. S svojimi režijami je pomembno sooblikoval podobo sodobnega slovenskega in jugoslovanskega gledališča. Mnoge uprizoritve iz njegovega osupljivega opusa še danes veljajo za kultne, v času nastanka pa so premikale meje gledališkega izraza in izvirno odgovarjale inovativnim neoavantgardnim gibanjem svetovnega gledališča. Bil je med soustanovitelji več eksperimentalnih gledališč. Kot avtor je pogosto ustvarjalal nove tokove, zlasti tako imenovanega ludizma na začetku svoje dramske kariere. V zrelem obdobju je v svojih zgodovinsko-političnih igrah razbijal tabuje polpretekle zgodovine, njegove intimne igre so pretanjene študije človekove narave, ki v različnih zasebnih in družbenih situacijah preseneča in ubira nenavadna pota.

Humor in ironija, pogosto mešanje žanrov, strastni dialogi, prepričljivost tako v komedijski kot tudi v tragični tonaciji so bili zaščitni znak Jovanovićevega energičnega avtorskega angažmaja in zavidljivega dramskega opusa, ki obsega čez trideset gledaliških iger, televizijske igre, nadaljevanke in številne odrske priredbe pomembnih del svetovne literature. Deloval je tudi kot profesor režije na AGRFT. Za svoje ustvarjanje je prejel številna domača in tuja priznanja, med drugim tudi Prešernovo nagrado, nagrado Prešernovega sklada, več Borštnikovih in Grumovih nagrad.

Silvestrska predstava Moj mož: prvi prenos predstave z velikega odra

Ljubljanska Drama se je v trenutnih razmerah, ko vrata gledaliških dvoran že tretji mesec ostajajo zaprta za občinstvo, odločila, da ljubiteljem in prijateljem gledališke umetnosti omogoči prenos in ogled tradicionalne silvestrske predstave od doma. Ustvarjalska ekipa uprizoritve Moj mož, gostiteljica večera Nina Valič in celotna ekipa, ki bo sodelovala pri zgodovinsko prelomnem, prvem prenosu predstave iz Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana, bo ta poseben večer poskušala čim bolj približati slavnostni izkušnji siceršnjega silvestrskega gledališkega obiska na Erjavčevi 1 v Ljubljani. Igralke Iva Babić, Silva Čušin, Babara Cerar, Petra Govc, Sabina Kogovšek, Saša Mihelčič, Maruša Majer, Saša Pavček in Barbara Žefran bodo na zadnji večer leta 2020 v živo odigrale predstavo Moj mož, krstno uprizoritev odrske priredbe zbirk kratkih zgodb Rumene Bužarovske v režiji Ivane Djilas, ki je le nekaj dni pred oktobrskim zaprtjem gledališč, doživela uspešno premierno predstavitev in prve razprodane ponovitve. Silvestrska predstava, ki jo bodo z velikega odra Drame prenašale štiri visokoločljivostne kamere, se bo začela ob 20.00. Za snemanje in prenos predstave bo skrbela izkušena video ekipa Drame. Ta poseben gledališki večer pa ne bo minil brez posebne dobrodelne note, saj bo Drama omogočila brezplačno spremljanje silvestrskega prenosa uporabnikom Društva onkoloških bolnikov Slovenije, Društva Zaupni telefon Samarijan in Društva Sopotnik.
 
Postopek nakupa e-vstopnic ter uporabniško izkušnjo aktivacije in spremljanja prenosa v živo je Drama zasnovala tako, da sta prijazna za najširši krog gledalcev različnih generacij. Vstopnice po enotni ceni 11 evrov bo mogoče vse do pet minut pred začetkom predstave kupiti na naslovu drama.kupikarto.si. Potrditvi nakupa bo sledil prejem 8-mestne številčne kode na osebni elektronski naslov, kodo pa je mogoče tudi podariti kot novoletno darilo. Na silvestrski večer bo mogoče med 19.00 in 20.00 z vpisom 8-mestne kode na spletni strani drama.kupikarto.si/vzivo vzpostaviti povezavo za ogled predstave v živo. Prenos se bo začel pred Dramo ter se s predstavo in drobnimi, iskrivimi silvestrskimi presenečenji nadaljeval v dvorani velikega odra. 

Dramina sijajna praznična darila

Izdelke lahko naročite na elektronskem naslovu blagajna@drama.si, po plačilu predračuna pa vam jih bomo poslali po pošti na vaš dom ali na naslov obdarovanca. Strošek poštnine znaša 3,90 EUR. Omogočamo pa tudi osebni prevzem pri blagajni vsak delovnik med 12.00 in 15.00. Če želite z darilom presenetiti svoje bližnje, poslovne partnerje ali druge za vas pomembne osebe in darilu dodati svoje osebno voščilo, lahko vaše posvetilo napišemo na roko in ga dodamo k pošiljki. Vse cene so v EUR in vključujejo 22% DDV.
 

Drama je. nahrbtnik

Črn nahrbtnik iz poliestra z vrvico.
Cena: 7 eur
 

Drama je. emajliran lonček v darilni škatli

Ročno izdelan lonček unikatnega videza (475 ml), primeren za ročno pomivanje, v darilni škatli.
Cena: 10 eur
 

Drama je. obrazna maska

Pralna maska z vstavljeno žico za boljše prileganje obrazu. Izdelana v Sloveniji.
Cena: 5 eur

Drama je. beležnica

Spiralna brezčrtna beležnica.
Cena: 5 eur

Drama je. beležnica iz recikliranega papirja

Spiralna brezčrtna beležnica iz recikliranega papirja. Na voljo v omejeni količini.
Cena: 5 eur

Drama je. svinčnik

Črn grafitni svinčnik z radirko.
Cena: 1 eur
 

Darilni boni

Dramine darilne bone v vrednosti 16, 17, 18 in 20 evrov lahko kupite zase in/ali z njimi obdarite vaše bližnje. Nakup je mogoč na spletnem mestu drama.kupikarto.si/darilnibon.

Silvestrska predstava Moj mož: prenos v živo z velikega odra Drame

Vztrajnost epidemije nam decembra žal še ne dovoli, da bi se lahko srečali in skupaj v enem prostoru ponovno doživeli magičnost gledališča v živo. Ker vas, drage gledalke in spoštovani gledalci, v Drami močno pogrešamo, smo se odločili, da vam na najdaljšo noč v letu ponudimo ogled silvestrske predstave na prav poseben način, ki se bo zelo približal neponovljivosti dosedanje izkušnje predstav na ta poseben večer. Vljudno vas vabimo, da v toplem in udobnem zavetju svojega doma del silvestrskega večera preživite v naši družbi. Igralke Iva Babić, Silva Čušin, Barbara Cerar, Petra Govc, Sabina Kogovšek, Saša Mihelčič, Maruša Majer, Saša Pavček in Barbara Žefran bodo na zadnji večer tega dramatičnega leta samo za vas odigrale uprizoritev Moj mož. Odrsko priredbo zbirk kratkih zgodb Rumene Bužarovske v režiji Ivane Djilas smo oktobra premierno predstavili na velikem odru. Začetek silvestrske predstave in prenosa iz prazne dvorane velikega odra bo ob 20.00. Vse informacije o nakupu e-vstopnic in prenosu v živo bomo objavili v prihodnjem tednu.

Drama od doma na Ta veseli dan kulture: predvajanje arhivskega posnetka komedije Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree (3. december ob 20.00)

Mednarodno uspešnico Ko sem bil mrtev po znamenitem nemem filmu Ernsta Lubitscha v režiji Diega de Bree si je na 99 predstavah v Mali drami in na 108 gostovanjih doma in po svetu ogledalo več kot 35 000 gledalcev. Premiera je bila marca 2010, uprizoritev pa je z repertoarja odšla z mnogo prezgodnjim slovesom igralca Jerneja Šugmana. Letošnji Ta veseli dan kulture ljubljanska Drama obeležuje s predvajanjem arhivskega posnetka uprizoritve Ko sem bil mrtev na YouTube kanalu SNG Drama Ljubljana, z začetkom ob 20.00. Slavnostna projekcija je posvečena tudi izjemnemu umetniku in članu igralskega ansambla Drame Jerneju Šugmanu. »Ne samo, da ga zelo pogrešamo, vemo, da je bil izvrsten kolega in igralec, in če bi bil rojen v Antiki, bi verjetno postal bog igre. Tako pa za njim ostaja umetniški in etični kanon. Kako predano igrati, kako biti velik človek in eno samo srce, ki se razdaja ... Jernej je bil odličen komik in letošnji Veseli dan kulture naj bo torej presvetljen s smehom, radostjo in optimizmom tudi v njegov spomin,« je o igralskem kolegu v uvodniku v predvajanje posnetka uprizoritve povedala članica igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Saša Pavček.

Praznični darilni boni

Dragi prijatelji gledališča,

vztrajnost epidemije nam decembra najverjetneje še ne bo dovolila, da bi se lahko srečali in skupaj uživali v takšnih umetniških doživetjih, ki jih prinaša gledališče v živo. Ker pa je december tudi čas oblikovanja načrtov za prihodnost, vas lepo vabimo k nakupu Draminih darilnih bonov. S to lepo pozornostjo, ki jo lahko podarite svojim bližnjim ali sebi, boste pomembno prispevali k delovanju Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana v letu, ki se približuje.

Nakup darilnega bona lahko opravite prek spleta.

Želimo vam, da zadnje tedne leta 2020 preživite čim lepše in da ostanete zdravi.

Vaša Drama

Predstavljamo Dramino knjižnico za ranljive skupine

Dramina knjižnica za ranljive skupine je nova programska platforma Drame, v okviru katere že nastajajo zvočni posnetki literarnih branj v interpretaciji dramskih igralk in igralcev. Primarni in v teh razmerah ključni namen nove platforme je olepšanje bivanja starejšim članom naše skupnosti in vsem ranljivim skupinam. V trenutnem času stiske je njihov vsakdan še posebno krhek in negotov, saj so obiski svojcev in prijateljev doma ali v domovih onemogočeni in s tem družabno življenje praktično ustavljeno. Literarna branja, ki ji izbira in pripravlja gledališka lektorica Tatjana Stanič, berejo pa člani igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana, lahko prinesejo umetniško doživetje vsem tistim, ki pogrešajo gledališče in umetnost. Z vzpostavitvijo Dramine knjižnice za ranljive skupine nastaja ob nedavno predstavljeni platformi Zvočne drame nova nujno potrebna povezava z občinstvom, saj nas v teh negotovih časih tolaži in združuje tisto, kar v življenju največ pomeni – človeška bližina, ki jo lahko začutimo tudi skozi umetnost.

Uvodni programski sklop branj, ki bodo nastala v okviru nove platforme, je poezija predstavnikov slovenske moderne Ivana Cankarja, Otona Župančiča, Josipa Murna Aleksandrova in Dragotina Ketteja. V čutečih in umetniško iskrivih interpretacijah igralskega ansambla Drame bo mogoče prisluhniti pesmim iz ponatisa štirih znamenitih pesniških zbirk: Aleksandrov Pesmi in romance (1903), Dragotin Kette Poezije (1900), Ivan Cankar Erotika (1899) in Oton Župančič Čaša opojnosti (1899). Zvočni posnetek pesmi iz zbirke Pesmi in romance, ki je nastal v sodelovanju s Sašo Pavček, Zvonetom Hribarjem, Majo Končar in Petro Govc, je v Dramini knjižnici za ranljive skupine že objavljen. Od doma posnetih igralskih branj poezije in druge literature, ki smo jih na družbenih omrežjih in na spletni strani Drame objavljali v pomladnem valu epidemije, se novi posnetki razlikujejo tako v celovitosti obravnave izbranih del kot tudi po tem, da bodo vsi nastali v snemalnem studiu SNG Drama Ljubljana. Snemalec in montažer je Jurij Alič. Pri procesu snemanja ter urejanja posnetkov in pri organizaciji projekta pa sodeluje tudi gledališka pedagoginja Drame Špela Šinigoj.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov