Novice

V skladu z Odredbo ministra za zdravje naše gledališke predstave niso odpovedane

V skladu z Odredbo o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih ministra za zdravje, ki prepoveduje prireditve v javnih prostorih zaprtega tipa, kjer se zbira več kot 500 ljudi (7. 3.), v SNG Drama Ljubljana ne odpovedujemo marčevskih gledaliških predstav in drugih dogodkov (Družabno Družbeno, Ogledi zaodrja, …) in za obiskovalce še naprej zagotavljamo ustrezne higienske razmere. Redno spremljamo informacije, nasvete in priporočila za ukrepe, ki jih v povezavi s koronavirusom sporočajo uradne institucije.

Odpoved koncerta Manouche (8. 3.)

Koncert Manouche, predviden za nocoj, 8. marca, odpade. Pri blagajni Drame boste lahko kupljene vstopnice zamenjali za kateri drugi koncert Drama Akustike v sezoni 2019/20 ali pa dobili vrnjen denar. Hvala za razumevanje!

Odpovedovanje gledaliških predstav v trenutni epidemiološki situaciji ni potrebno

V SNG Drama Ljubljana redno spremljamo informacije, nasvete in priporočila za ukrepe, v povezavi s koronavirusom, ki jih dnevno javnosti sporočajo uradne institucije. Za obiskovalce zagotavljamo ustrezne higienske razmere (zagotovljena oskrba s pitno vodo, sanitarije, opremljene z mili in razkužili, prezračevanje zaprtih prostorov, odstranjevanje odpadkov).

Čeprav v Sloveniji trenutno nimamo potrjene okužbe s koronavirusom, se pojavljajo številna vprašanja glede odpovedi gledaliških predstav. Ministri EU za zdravje so v Rimu podali priporočila glede izvedbe množičnih javnih prireditev. Odpovedovanje gledaliških predstav v trenutni epidemiološki situaciji tako po navodlih pristojnih služb ni potrebno.

Življenje drugih – premiera krstne uprizoritve drame Jana Krmelja (31. 1.)

V petek, 31. januarja, ob 20.00 bo v Mali drami premiera krstne uprizoritve drame Življenje drugih Jana Krmelja po motivih znamenitega filma nemškega režiserja in scenarista Floriana Henckla von Donnersmarcka. Film Življenje drugih (Das Leben der Anderen) je bil med drugim nagrajen z oskarjem za najboljši tujejezični film (2007). Avtor odrske priredbe in režiser Jan Krmelj je tudi scenograf uprizoritve Življenje drugih, v kateri igrajo Janez Škof, Uroš Fürst in Saša Mihelčič. Dramaturginja je Diana Koloini, skladatelja sta Silence (Primož Hladnik in Boris Benko), kostumografinja Špela Ema Veble, oblikovalca luči Jan Krmelj in Vlado Glavan, lektorica Kristina Anželj, asistentka režiserja Nika Prusnik Kardum in asistentka scenografa Mila Peršin. Prve ponovitve bodo na sporedu 1., 3., 4., 5., 27., 28. in 29. februarja ob 20.00 v Mali drami.

V filmu in v uprizoritvi spremljamo zgodbo Gerda H. Wieslerja (Janez Škof), agenta zloglasne tajne službe Stasi, ki je v Nemški demokratični republiki represivno delovala vse do padca Berlinskega zidu. Wiesler neprestano nadzoruje dva umetnika – dramatika Georga Dreymana (Uroš Fürst) in igralko in gledališko zvezdo Christo-Mario Sieland (Saša Mihelčič). Skozi nenehno in natančno tajno spremljanje vseh njunih življenjskih korakov in potez se agentov pogled na svet spremeni, začuti tudi negotovost o svoji lastni vlogi v svetu in represivnem državnem sistemu, v katerem živi in deluje.

Pogovor z režiserjem Ivico Buljanom o uprizoritvi 2020 (1. 2.)

Pred sobotno predstavo velike koprodukcije z naslovom 2020, ki bo ob 19.30 v Gallusovi dvorani, vas lepo vabimo na pogovor z režiserjem. Pogovor novinarke Patricije Maličev z režiserjem Ivico Buljanom bo v soboto, 1. februarja, ob 18.30 v Prvem preddverju Cankarjevega doma. Vstop je prost. Vljudno vabljeni!

Nagrada Prešernovega sklada za Nino Ivanišin

Nina Ivanišin je prejemnica nagrade Prešernovega sklada za vloge ustvarjene v zadnjih treh letih.

"Nina Ivanišin je pretekla tri leta zaznamovala s številnimi igralskimi presežki na matičnem odru ljubljanske Drame v vlogah Antigone, Francke, Nežke ali Agate Schwarzkobler, pa tudi kot protagonistka v avtorskih projektih zunaj institucije. Kot interpretka je lahko sinonim za razjarjeno togotnost, a tudi ko oblikuje vlogo s stišano trpnostjo, z minimalistično igro in s selektivnimi izraznimi sredstvi, njena igra živo spregovori o notranji muki lika: skeptični, sprijaznjeno pasivni živòt in budno bistre oči vidijo dogajanje od znotraj, stanovitnost pa raste iz specifične notranje mirnosti. V sodobni drami Pljuča z dovršenim občutkom za tempo ozamišlja replike eruptivno in s prezentnostjo, ki drzno prepleta ravni resničnosti.

Kot študijsko poglobljena igralska kariatida gledalca vsakič prefinjeno vpne v svojo interpretacijo. V isti sapi pa občutljiva in intuitivna ustvarjalka uspeva v predstavo vpeljati individualno soavtorsko gesto. Ekspresivnost igre Nine Ivanišin podpira neizrečeni podtekst, ki sega onkraj videnega in povedanega. Ta prepoznavni odtenek pa jo dela samosvojo in hkrati nedoumljivo, »neukročeno« ..." (Odlomek iz obrazložitve: Primož Jesenko)

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov