Novice

Vabilo na predstavitev nove uprizoritve Prekleti kadilci (5. 4. ob 9.30)

Slavnostno sezono ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva bomo v Mali drami zaokrožili z gledališkim koncertom Prekleti kadilci po motivih satiričnega eseja Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja. Avtorji odrske priredbe so ustvarjalci uprizoritve. Vljudno vas vabimo na predstavitev in pogovor z ustvarjalci uprizoritve, ki bo v četrtek, 5. aprila, ob 9.30 v Drama Kavarni.

Odličje Marije Vere, igralsko priznanje ZDUS za življenjsko delo, za ustvarjanje na področju gledališke, filmske in radijske igre prejme: ANDREJ KURENT

»Andrej Kurent, rojen v Beogradu, je bil od leta 1953 do 1994 član SNG Drama Ljubljana. Nastopal je tudi v Eksperimentalnem gledališču, na Odru 57, v Ad hoc gledališču, Mestnem gledališču ljubljanskem in Prešernovem gledališču. Že kot sedemnajstletnik je od prvega slovenskega celovečernega filma Na svoji zemlji igral tudi v filmih in številnih televizijskih ter radijskih igrah. Sedem let je bil predavatelj za tehniko govora na AGRFT v Ljubljani. Poleg študentske Prešernove nagrade in zlatega lovorjevega venca na mednarodnem sarajevskem festivalu MESS je prejel tudi Sterijevo nagrado in nagrado Prešernovega sklada.

Bil je tretji rod novo ustanovljene igralske akademije po drugi svetovni vojni in zagotovo eden izmed najpomembnejših za zagon repertoarja ljubljanske Drame. Ne le, da je sodeloval pri naših prvih filmih, bil je tudi eden tistih izbrancev, ki so soustvarjali slovensko eksperimentalno gledališko sceno. Igral je v številnih vodilnih in karakternih vlogah, od Shakespearovega Romea do Goethejevega Fausta, od Matička do Kaligule. Poleg izvrstno odigranih gledaliških, filmskih in radijskih vlog je še posebej slovel kot sijajen govorec, kar je vodilo h kasnejšemu poučevanju študentov na Akademiji. Kurentovo igralsko mojstrstvo je slovenska in jugoslovanska kritika z občudovanjem označevala kot odlično,intenzivno in ekspresivno.« je v utemeljitvi zapisala strokovna komisija ZDUS v sestavi predsednice mag. Nede R. Bric ter članic Darje Reichman in Nine Ivanišin. 

Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za igralske dosežke za leto 2017 prejme: JURIJ ZRNEC

Igralec Jurij Zrnec prejme nagrado za vlogo Kreona v Sofoklejevi Antigoni v priredbi Žanine Mirčevske in v režiji Eduarda Milerja; za vlogo Hvastje v Cankarjevih Hlapcih v režiji Janeza Pipana; in za vlogi Žana Govekarja in Olafa Rasmundsena 2 v Korunovem Svetem možu v režiji Matjaža Zupančiča; vse v produkciji SNG Drama Ljubljana.

Kreona je oblikoval kot kompaktno izklesan lik, ki prehodi pot od brezobzirno maščevalnega tirana do ranjenega človeka. S kompleksno in inventivno vlogo učitelja Hvastje se je na več ravneh izrazito odmaknil od v tradicionalne upodobitve zakoreninjenih klišejev in poudarkov, v Svetem možu pa je s svojim izjemnim občutkom za komične podrobnosti oblikoval dve, med seboj radikalno različni vlogi. Jurij Zrnec je zrel karakterni igralec s širokim razponom raznolikih, odlično odigranih vlog in ustvarjalec najbolj zahtevnih vlog slovenske in tuje dramske literature.

(Obrazložitev strokovne komisije v sestavi predsednice mag. Nede R. Bric ter članic Darje Reichman in Nine Ivanišin).

Združenje dramskih umetnikov Slovenije: Sklad Jerneja Šugmana

Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) se je ob svoji 100. obletnici odločilo, da kot prostovoljna, strokovna, nepridobitna in nadstrankarska organizacija, ki deluje v javnem interesu, ustanovi Sklad Jerneja Šugmana.

Sklad Jerneja Šugmana je osnovan z namenom ohranjanja spomina na Jernejevo umetniško, pedagoško in človeško plemenitost. Namenjen je zlasti mladim, nadarjenim dramskim ustvarjalcem, ki so se že v času študija izkazali kot delovni, odgovorni in željni nadaljnjega izobraževanja ali samostojnega umetniškega dela. Glede na razpoložljiva sredstva lahko Sklad Jerneja Šugmana prispeva tudi pri izobraževanju ali delu upokojenih članov in članov Združenja dramskih umetnikov Slovenije, zlasti samozaposlenih. 

V Združenju dramskih umetnikov Slovenije pozdravljajo vsa skupna sodelovanja, tako z lokalnimi skupnostmi, Akademijo za gledališče radio, film in televizijo, gledališkimi institucijami, društvi, kot tudi z gospodarstvom in posamezniki, ter se nadejajo trajnega sodelovanja. 

Saša Pavček, predsednica ZDUS in odgovorna oseba za Sklad Jerneja Šugmana, se zavezuje, da bodo delovali pošteno, prispevali k ugledu Sklada Jerneja Šugmana, imenu velikega igralca Jerneja Šugmana in njegove družine, vseh donatorjev, podpornikov in članov Upravnega odbora Sklada Jerneja Šugmana. Za dovoljenje za uporabo imena sklada se zahvaljujejo Andreji Šugman, njihovi članici – igralki Maji Šugman in Lei Šugman. 

Zapustil nas je Andrej Nahtigal

Od nas se je poslovil gledališki in filmski igralec, upokojeni član ansambla SNG Drama Ljubljana, Andrej Nahtigal. V več kot pol stoletja trajajoči igralski karieri je pomembno zaznamoval uprizoritve ljubljanske Drame in vso slovensko gledališko ustvarjalnost. Zelo ga bomo pogrešali. Žalna slovesnost bo v petek, 30. marca, ob 14.00 na velikem odru Drame.

Vabilo na predstavitev Sklada Jerneja Šugmana (22. 3. ob 11.00)

Združenje dramskih umetnikov Slovenije, ki je ustanovilo Sklad Jerneja Šugmana, prijazno vabi na predstavitev le-tega, ki bo v četrtek, 22. marca, ob 11.00 v Drama Kavarni. Sklad Jerneja Šugmana je bil ustanovljen z namenom ohranjanja spomina na Jernejevo umetniško, pedagoško in človeško plemenitost ter je namenjen predvsem štipendiranju mladih talentov s področja dramske umetnosti, ki so se v času študija že izkazali kot delovni, odgovorni in željni nadaljnjega izobraževanja ali samostojnega umetniškega dela.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov