Novice

Krstna uprizoritev prve dramatizacije slovenske legende o Petru Klepcu premierno v soboto, 18. 11.

Na velikem odru Drame bo v soboto, 18. novembra, ob 17.00 premiera uprizoritve za otroke Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak. Maja Sever in Eva Kraševec sta dramatizacijo napisali po motivih legende o Petru Klepcu. Vsem dobro poznana pravljica o pastirčku, ki pridobi čudežno moč, kot tudi pripovedka Franceta Bevka sta aktualni uprizoritvi služili kot izhodiščni navdih. Dramatizacija in krstna uprizoritev pa izhajata predvsem iz sodobnega doživljanja otroške igre in s poudarjanjem motivov, kot sta uresničitev iskrene želje ter etična uporaba moči, ponujata odgovor na vprašanje, kaj pomeni biti pravi junak. V prvem režijskem projektu Maje Sever igrajo Nik Škrlec, Eva Jesenovec, Maja Končar, Zvone Hribar, Mia Skrbinac, Gašper Jarni in Gašper Kunšek. Dramaturginja je Eva Kraševec, scenografinja, kostumografinja in oblikovalka lutk je Barbara Stupica, skladatelj Milko Lazar in lektorica Tatjana Stanič. Oblikovalca giba sta Žigan Kranjčan in Gašper Kunšek, oblikovalca luči Mojca Sarjaš in Metod Novak, asistent režiserke pa je Luka Marcen. Skupaj so ustvarili vizualno in zvočno bogato uprizoritev, ki želi (mladim) gledalcem približati tudi čarobnost gledališča.

Vabilo na predstavitev otroške uprizoritve Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak (15. 11. ob 9.30)

Pred premiero krstne uprizoritve igre Eve Kraševec in Maje Sever Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak v režiji Maje Sever vas vljudno vas vabimo na pogovor o uprizoritvi, ki bo v sredo, 15. novembra, ob 9.30 v Drama Kavarni. Abonmajski predpremieri uprizoritve za otroke po motivih legende o Petru Klepcu bosta v petek, 17. novembra, ob 17.00 in v soboto, 18. novembra, ob 11.00, premiera pa v soboto, 18. novembra, ob 17.00 na velikem odru SNG Drama Ljubljana.

Odpoved predstave Hlapci (6. 11.)

Predstava Hlapci, predvideni za danes, 6. novembra, odpade zaradi bolezni v ansamblu. Za menjavo kupljenih vstopnic ali povračilo denarja pokličite blagajno 01 252 15 11. Hvala za razumevanje.

Otvoritev Centra uprizoritvenih umetnosti Univerze v Guadalajari: Z ljubljanskim Faustom se začenja poklon Tomažu Pandurju v Mehiki

Uprizoritev Faust v režiji Tomaža Pandurja, veliko koprodukcijo SNG  Drama Ljubljana in Festivala Ljubljana, ki je v dveh letih od premierne uprizoritve nanizala številna gostovanja v Evropi, Aziji in Južni Ameriki s skupno že več kot 30.000 gledalci doma in po svetu, bo na že drugem gostovanju v Mehiki praznovala svojo 60. ponovitev.

Odpoved predstave Hlapci (2. 11.)

Predstava Hlapci, predvidena za danes, 2. novembra, odpade zaradi bolezni v ansamblu. Za menjavo kupljenih vstopnic ali povračilo denarja pokličite blagajno 01 252 15 11. Hvala za razumevanje.

Damirju Avdiću Borštnikova nagrada za avtorske pesmi v uprizoritvi Antigona

Damir Avdić je na 52. Festivalu Borštnikovo srečanje prejel Borštnikovo nagrado za avtorske pesmi v uprizoritvi Antigona režiserja Eduarda Milerja.  

Čestitamu tudi Niku Škrlecu, članu našega igralskega ansambla, za prejetje Borštnikove nagrade za mladega igralca za vlogo Hansa Schnierja v uprizoritvi Nemoč režiserja Primoža Ekarta in v produkciji Imaginarnega in Mini teatra.

Saša Pavček je letošnja dobitnica Borštnikovega prstana

Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana je igralka Saša Pavček, prvakinja SNG Drama Ljubljana. Diplomirana dramska in filmska igralka, pesnica, esejistka in dramatičarka, redna profesorica na AGRFT, kjer je leta 1983 diplomirala, se je izpopolnjevala tudi v Parizu in igrala v Théâtre Arcane. Od leta 1985 je članica ljubljanske Drame. Odigrala je več kot 120 vlog v gledališču, filmih in na televiziji, je nosilka klasičnega in modernega repertoarja in prejemnica številnih nagrad (med drugim Borštnikove, Prešernovega sklada, Sklada Staneta Severja, dvakrat je postala žlahtna komedijantka). Najuglednejšo slovensko nagrado za igralske dosežke si bo nadela ob sklepu 52. Festivala Borštnikovo srečanje v nedeljo, 29. oktobra, v Mariboru.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov