Novice

Povabilo k vpisu abonmaja za gledališko sezono 2018/19

Abonma bomo vpisovali pri blagajni vsak delavnik od 10.00 do 13.00 in od 14.00 do 18.00.

Dosedanji abonenti
od 21. do 25. maja
Vabimo vas, da obnovite lanski abonma. Dosedanji sedež lahko obdržite le v tem vpisnem terminu, pozneje to ne bo več mogoče.
Novi abonenti
od 28. maja do 1. junija
in od 3. do 14. septembra

Abonma Ciciban
Abonma Najst
od 21. maja do 1. junija
in od 3. do 7. septembra

Dijaki
od 3. do 21. septembra skupinsko s pomočjo mentorjev na šolah ali posamično pri blagajni
Študenti
od 1. do 4. oktobra dosedanj abonenti
in od 5. do 16. oktobra novi abonenti

 

Informacije:

Ema Peruš, vodja vpisa abonmaja
01 426 43 05
abonma@drama.si

Napovedujemo novo sezono: Intima 2018/19

S slavnostno razgrnitvijo repertoarja za sezono 2018/19, na kateri so igralci navdušili obiskovalce praznovanja rojstnega dne Drame z glasbenimi nastopi, se podajamo na »intimno« gledališko potovanje po notranjih svetovih in krajinah, ki jih obljublja prihodnja sezona. V Intimi 2018/19 bo nastalo šest novih uprizoritev na velikem odru, pet v Mali drami in tri na levem odru. Še naprej bodo aktivni programski sklopi Družabno Družbeno, Nova branja, Drama Akustika, Drama Klub, Mlada Drama, Drama Laboratorij, Drama Festival in Literarna potovanja z Beletrino. Nedelje bodo tudi v prihodnje rezervirane za koncerte, zvrstilo se jih bo kar enajst. Novost je Šugmanov salon, v spomin in poklon izvrstnemu igralcu in dolgoletnemu članu ansambla Drame Jerneju Šugmanu. V salonu bodo potekali pogovori, predvajanja arhivskih posnetkov predstav in predavanja.

Zadnji teden maja bo v barvah 5. Drama Festivala

Med 26. in 31. majem bo v SNG Drama Ljubljana potekal že 5. Drama Festival. Letošnji Drama Festival bo posvečen izjemnemu igralcu in umetniku Jerneju Šugmanu, ki je tri desetletja sooblikoval slovenski in mednarodni kulturni prostor in bo za vedno ostal nepozaben član dramske družine. Šugmanu v poklon se bo na velikem odru in v Mali drami zvrstilo kar devet vrhunskih uprizoritev, od tega dve premieri v izvedbi Drame: Deklica s strunami v režiji makedonskega režiserja Marjana Nečaka in odrska izpoved Polone Vetrih Ne pozabite na rože v režiji Ivane Djilas. Poleg slovenskih narodnih gledališč in Maribora in Nove Gorice smo uvrstili v festivalski program še predstave madžarskega gledališča Újvidéki Színház/Novosadsko pozorište, Zagrebačkega kazališta mladih, Kraljevskega pozorišta Zetski dom s Cetinja in odmevno beograjsko koprodukcijo Narodnega pozorišta in Bitef teatra v režiji Jerneja Lorencija. Tokratni festival bodo dopolnili predavanja, pogovori po predstavah in dva koncerta: otvoritveni v izvedbi tržaške skupine The Authentics in sklepni koncert v ritmih oboževane slovenske glasbene zasedbe Čompe.

Vljudno vas vabimo, da se v četrtek, 24. maja, ob 10.00 udeležite novinarske konference pred začetkom 5. Drama Festivala in ob otvoritvi Šugmanovega salona (nad Drama Kavarno).

Repertoar 2018/19

Veliki oder

Gotthold Ephraim Lessing Emilia Galotti
Režiser Igor Vuk Torbica

Dea Loher Tatovi
Režiserka Ivana Djilas

Ivo Svetina V imenu matere
Režiser Ivica Buljan

Anton Pavlovič Čehov Ivanov
Režiser Aleksandar Popovski

Rainer Werner Fassbinder Ali
Režiser Sebastijan Horvat

Heinrich von Kleist Razbiti vrč
Režiser Vito Taufer

Mala drama

Marjan Nečak, Maja Hrgović Deklica s strunami
Režiser Marjan Nečak

Koproducent Moving Music Theatre, Bitola, Makedonija

Stephen Karam Ljudje
Režiserka Nina Šorak

Nebojša Pop-Tasić Bedenje
Režiser Mare Bulc

Duncan Macmillan Pljuča
Režiser Žiga Divjak

Pridržujemo si pravico do spremembe repertoarja.

 

Združenje dramskih umetnikov slovenije - sklad Jerneja Šugmana razpisuje štipendije za študijsko leto 2018/2019 za študente dramskih umetnosti in gledališke raziskovalce

Združenje dramskih umetnikov slovenije - sklad Jerneja Šugmana razpisuje štipendije za študijsko leto 2018/2019 za študente dramskih umetnosti in gledališke raziskovalce:  2 (dve) celoletni štipendiji za umetniško izobraževanje ali/in delo na lastnem projektu  1 (eno) celoletno štipendijo za magistrsko delo – raziskovalno nalogo o zgodovini in delovanju Združenja dramskih umetnikov Slovenije od leta 1918 do danes Kandidati se lahko prijavijo na Razpis za štipendije Sklada Jerneja Šugmana do vključno 25. 5. 2018. Vse v roku prispele in s predpisanimi dokazili opremljene vloge bodo ocenjene v skladu z merili Sklada Jerneja Šugmana. Štipendije bodo dodeljene kandidatom po vrstnem redu na prednostni listi glede na število razpisanih štipendij. Izbrani kandidati bodo z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije sklenili pogodbo o prejemanju štipendije. Vsi kandidati bodo o rezultatih razpisa obveščeni najkasneje v enem mesecu od zaključka razpisa. Celotna dokumentacija javnega razpisa z vsemi dokumenti je dostopna na spletni strani Združenja dramskih umetnikov Slovenije pod rubriko Sklad Jerneja Šugmana, Razpis. O podrobnejših informacijah lahko povprašate na elektronski naslov: stipendija@zdus.si.                                          Saša Pavček, predsednica -- Združenje dramskih umetnikov Slovenije - Sklad Jerneja Šugmana, Mestni trg 17, 1000 Ljubljana IBAN: SI 56 6100 0001 8842 597

Ta veseli dan ali Matiček se ženi sklepna premiera slavnostne sezone

S predpremiero v sredo, 25. aprila, ob 19.30 in premiero v četrtek, 26. aprila, ob 20.00 bo na velikem odru zaživela ena najbolj priljubljenih slovenskih klasičnih komedij Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Sklepna repertoarna premiera sezone 2017/18 in otvoritvena premiera  z uprizoritvijo prvega posvetnega dramskega besedila v slovenščini, Linhartove veseloigre Županova Micka, septembra lani na odru Male drame, zgodovinsko uokvirjata slavnostno sezono Drame ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva. Hkrati pa je to tudi poklon enemu najbolj znanih slovenskih razsvetljencev, ki je močno in pomembno zaznamoval začetke slovenskega gledališča in razsvetljensko gibanje na številnih področjih pri nas. Igra Ta veseli dan ali Matiček se ženi, s katero je Linhart konec 18. stoletja vzpostavil slovensko dramatiko kot avtonomno, jezikovno suvereno, problemsko premišljeno in duhovito zvrst, se po skoraj dveh desetletjih vrača na veliki oder Drame v režiji Janusza Kice. Igralski ansambel uprizoritve sestavljajo Marko Mandić, Polona Juh, Gregor Baković, Nina Ivanišin, Nik Škrlec, Igor Samobor, Ivo Ban, Bojan Emeršič, Eva Jesenovec, Rok Vihar, Zvone Hribar, Sabina Kogovšek in Lucija Harum.

Komunikacijska podoba uprizoritve Pohujšanje v dolini šentflorjanski prejela tri nagrade na 27. SOF

Komunikacijska podoba koprodukcijske uprizoritve Pohujšanje v dolini šentflorjanski, ki jo je zasnoval Aljoša Bagola, je na 27. Slovenskem oglaševalskem festivalu prejela tri visoka odličja – v kategoriji tiskani oglasi in plakati, v kategoriji ambientalno oglaševanje in v kategoriji celostne oglaševalske akcije. Plakat upodablja Jacinto, osrednji lik Cankarjeve farse Pohujšanje v dolini šentflorjanski. Jacinta, ki jo v uprizoritvi igra plesalka Maša Kagao Knez, ima pričesko v obliki Slovenije, subtilen namig na teme, ki jih v besedilu obravnava Cankar, in hkrati poskus premisleka o času, v katerem živimo. Odmevno koprodukcijo treh osrednjih ljubljanskih gledališko-kulturnih ustanov – SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma – v režiji odličnega Eduarda Milerja si je ogledalo že več kot 18.000 gledalcev. Zadnje ponovitve v tej sezoni bodo na sporedu 7., 8. in 9. maja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Avtor idejne in oblikovne zasnove Aljoša Bagola
Fotografija Peter Uhan
Postproducent Enrique Tortosa (agencija Umer)
Sodelavca Edin Alibešter, Emil Barbarić

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov