Novice

Odpoved predstave Emilia Galotti (19. 11.)

Predstava Emilia Galotti, predvidena za danes, 19. novembra, odpade zaradi bolezni v ansamblu. Nadomestni termin bo v ponedeljek, 17. decembra, ob 19.30. Za več informacij pokličite blagajno 01 252 15 11. Hvala za razumevanje.

Zlata nagrada ADC*E za plakat Pohujšanje

Kampanja za uprizoritev SNG Drama Ljubljana, Cankarjevega doma in Mestnega gledališča ljubljanskega Pohujšanje v dolini šentflorjanski, zasnovana s kreativnim direktorjem agencije Pristop Aljošo Bagolo, je na festivalu Evropskega kluba umetniških direktorjev (Art Directors Club of Europe) – pravijo mu kar kreativna liga prvakov – kot edino delo iz celotne naše regije prejelo zlato nagrado v kategoriji zunanjega oglaševanja.

Evropski klub umetniških direktorjev je 10. novembra na Festivalu evropske kreativnosti v Barceloni sedemindvajsetič podelil nagrade ADC*E. Posebnost tekmovanja je v tem, da se za nagrade potegujejo le dela, ki so slavila na domačih oglaševalskih tekmovanjih. Pristopovo Pohujšanje (Scandal) je na Slovenskem oglaševalskem festivalu prejelo dve veliki nagradi – v skupinah celostnih komunikacijskih akcij ter tiskanih oglasov in plakatov –, poleg tega pa še zlato priznanje za ambientalno oglaševanje.

Gostovanje Fausta na VII. Mednarodnem kulturnem forumu v Sankt Peterburgu

Mednarodno odmevna koprodukcijska uprizoritev Goethejeve dramske pesnitve Faust v režiji Tomaža Pandurja in v izvedbi SNG Drama Ljubljana ter Festivala Ljubljana bo v petek, 16. novembra, ob 19.00 gostovala na velikem odru znamenitega Aleksandrinskega gledališča v Sankt Peterburgu. Gostovanje v Rusiji sledi številnim uspešnim predstavam po evropskih, azijskih in južnoameriških mestih s skupno že več kot 30.000 gledalci. Fausta bomo igrali na otvoritveni večer VII. sanktpeterburškega Mednarodnega kulturnega foruma, ki velja za najpomembnejšo in najuglednejšo kulturno prireditev v Ruski federaciji. Foruma, ki predstavlja platformo za razprave in vsako leto privabi več tisoč kulturnih strokovnjakov, tujih delegacij, vladnih predstavnikov in ustvarjalcev z vsega sveta, se bo udeležil tudi minister za kulturo Dejan Prešiček.

Gostovanje ljubljanske Drame v Rusiji, prvo v Aleksandrinskem gledališču, je rezultat odličnega sodelovanja med izmenjalno sezono slovenske kulture v Ruski federaciji in ruske kulture v Sloveniji, ki sta ga omogočili in podprli slovensko in rusko Ministrstvo za kulturo ter slovensko veleposlaništvo v Rusiji in ruska državna kulturna agencija Rosconcert. Gostovanje predstavlja nadgradnjo tega sodelovanja in nadaljnjo krepitev sicer tradicionalno dobrega kulturnega sodelovanja med Slovenijo in Rusko federacijo.

Ježkova nagrada za življenjsko delo Juriju Součku

Upokojeni član našega igralskega ansambla Jurij Souček je dobil Ježkovo nagrado za življenjsko delo. Žirija je v utemeljitvi zapisala: »Tako kot je z žarom nenehnega raziskovalca zavzeto in premišljeno pristopil h gledališču, je sprejel tudi nove medije in se že na začetku kariere pridružil ustvarjalnim skupinam, ki so na nacionalnem radiu gradile specifično zvočno podobo izvirne radijske igre, in prav tako sodeloval s slovensko televizijo še v času njenega poskusnega oddajanja pred več kot 60 leti.« Čestitamo!

Nagrade Drami na 53. Festivalu Borštnikovo srečanje

Na 53. Festivalu Borštnikovo srečanje v Mariboru so podelili:

Odpoved predstave Faust (27. 10.)

Predstava Faust, predvidena za danes, 27. oktobra, odpade zaradi bolezni v ansamblu. Za več informacij pokličite blagajno 01 252 15 11. Hvala za razumevanje.

O čem govorimo, ko govorimo o ljubezni v režiji Maše Pelko premierno na odru Male drame

Avtorski projekt O čem govorimo, ko govorimo o ljubezni, ki bo v Mali drami premierno uprizorjen v petek, 2. novembra, ob 20.00, si jemlje za osnovo izbor dvanajstih kratkih zgodb Raymonda Carverja. Zgodbe obsegajo vsa obdobja avtorjevega nekaj več kot desetletnega opusa, dve je posebej za to priložnost prevedla Irena Duša. Krstna uprizoritev priredbe raziskuje format dramskega gledališča in razsežnosti, ki jih to gledališče lahko dosega v kontekstu sodobnih uprizoritvenih umetnosti. Obenem si želi na vsebinski ravni ohraniti stik, ki nastane ob srečanju mladih ustvarjalcev z literarnim velikanom, kakršen je Raymond Carver in premišljanju teme, kakršna je ljubezen. Atraktivno domišljeno krstno uprizoritev odlikuje tudi sodelovanje med različnimi generacijami gledaliških ustvarjalcev. S stalnimi člani ansambla SNG Drama Ljubljana Ivo Babić, Majo Končar in Matijo Rozmanom ter gostjo Tamaro Avguštin se tako srečajo igralci iz študentskih vrst Gregor Podričnik, Eva Stražar in Lovro Zafred. Pod taktirko mlade gledališke režiserke Maše Pelko soustvarjajo avtorski projekt dramaturg Jaka Smerkolj Simoneti, scenograf in oblikovalec luči Dorian Šilec Petek, kostumografinja Nina Čehovin, lektorica Tatjana Stanič, oblikovalec luči Vlado Glavan in avtor glasbe Jurij Alič.

Naslovno vprašanje uprizoritve, ki ga zastavlja Raymond Carver v eni svojih morda najslavnejših kratkih zgodb, je pomembno, čeprav se morda zdi neodgovorljivo. Njegova moč se odraža, če ne drugje, v tem, da je fraza prešla v javno rabo kot stalna besedna zveza. O čem točno govori »ameriški Čehov«, ko slika svoje pokrajine umazanega realizma? Njegove figure, bolj obrisi ali ostanki kot dejanski ljudje, se umeščajo na brezčasne verande, čakajoč vzhod (ameriških) sanj. Njihove zgodbe vedno znova trčijo na ta neubesedljivi trenutek, ko bi vse lahko bilo, ampak ni. Ravno v tem zastaja dih carverjanskega človeka, tu se nahajajo njegovi premolki. Ko skuša spregovoriti o svojih stiskah, tegobah, radostih, a ostane le pri tem, da čustva iz njega kapljajo sporadično, kakor se preliva alkohol iz kozarcev in cigaretni ogorki iz pepelnikov. Vedno znova premagan hodi skozi svoje življenje zavedajoč se resnice, da nima »na kaj trčiti«. Čemu naj bi sploh nazdravil, če po bontonu tega niti ne sme?

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov