Novice

Ali: Strah ti pojé dušo februarja premierno na Fassbinderplacu: Železniški muzej, Parmova 35, Ljubljana Bežigrad, 46°03'45"N 14°30'04"E

SNG Drama Ljubljana nadaljuje sezono Intima s predstavo Ali: Strah ti pojé dušo, krstno uprizoritvijo priredbe celovečernega igranega filma Rainerja Wernerja Fasbinderja Vsi drugi se imenujejo Ali iz leta 1974. Režiser predstave je Sebastijan Horvat, avtor priredbe in dramaturg Milan Marković Matthis, prevajalka iz nemščine Urška Brodar, prevajalec iz srbščine Jernej Potočan, scenograf Igor Vasiljev, kostumografka Belinda Radulović, skladatelj Drago Ivanuša, oblikovalec svetlobe Aleksandar Čavlek in lektor Arko. Asistent režiserja je Mitja Lovše, asistent dramaturga Jernej Potočan, asistentka scenografa Maruša Mali, asistentka režiserja (študijsko) Maša Pelko in asistentka kostumografke Bernarda Popelar Lesjak. V uprizoritvi igrajo Nataša Barbara Gračner in Iztok Drabik Jug ter Barbara Žefran, Boris Mihalj, Eva Jesenovec, Klemen Janežič, Maja Končar, Maja Sever, Nik Škrlec, Petra Govc, Saša Mihelčič in Vojko Zidar.

Fassbinder nas umesti v Nemčijo, sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Štiridesetletni Maročan El Hedi Ben Salem M’Barek Mohammed Mustafa, ki ga – kot večino delavcev iz njegove države – kličejo Ali, je le eden od mnogih, ki so poskusili najti srečo v zlatih letih ekonomskih migracij. Emmi Kurowski je šestdesetletna vdova, ki se preživlja kot čistilka. Med njo in Alijem v trenutku vznikne pristno čustvo topline in privlačnosti, vendar naleti njuna zveza na številne predsodke in nerazumevanje okolice: Emmijine sosede, sodelavke, njeni odrasli otroci in celo prodajalec v bližnji špeceriji postanejo hladni in naravnost sovražni, Alijevo poreklo in njegov socialni status »gastarbajterja« izzivata njihovo ozko zamejeno pojmovanje človečnosti, prav tako pa jih vznemirja njegova zveza z dvajset let starejšo Emmi. Avtor razkriva večplastnost in pretresljivost ljubezenske zgodbe na družbenem robu in v svoji prepoznavni modernistični estetiki prepušča gledalca soočenju z družbenimi stereotipi, ki so še danes – zlasti ob novem valu migracij, ksenofobije in konservativizma – nevralgične točke družbe in posameznika.

Predstava bo uprizorjena na Fassbinderplacu: Železniški muzej, Parmova 35, Ljubljana Bežigrad, 46°03'45"N 14°30'04"E. Predpremiera bo v petek, 15. februarja, ob 19.30. Premieri bosta v soboto, 16., in nedeljo, 17. februarja ob 20.00. Prve ponovitve bodo na sporedu 18., 20., 22., 27. in 28. februarja ob 18.00 in 20.30.

Novo leto začenjamo s premiero Čehovovega Ivanova na velikem odru

Premiera uprizoritve, ki je nastala po novem prevodu Tatjane Stanič, bo v soboto, 12. januarja, ob 20.00 na velikem odru. Drama Ivanov (1887) sodi v zgodnje ustvarjalno obdobje Antona Pavloviča Čehova, glavni lik pa med magistralne like svetovne dramatike, med tiste »omahljivce«, ki zaradi neprizanesljivih etičnih načel nastavljajo ogledalo tako sebi kot celotni družbi. V naslovni vlogi igra Uroš Fürst, ob njem pa vrhunska igralska zasedba, ki ga sestavljajo Polona Juh, Gregor Baković, Igor Samobor, Iva Babić, Mia Skrbinac, novi član igralskega ansambla Drame Timon Šturbej, Maruša Majer, Rok Vihar, Jurij Zrnec, Saša Pavček, Valter Dragan, Matija Rozman, Zvone Hribar in Vanja Plut. Dramaturginja je Darja Dominkuš, scenografinja Meta Hočevar, kostumografinja Barbara Podlogar, skladatelj Marjan Nečak, lektorica Tatjana Stanič in oblikovalec luči Metod Novak. Pri uprizoritvi so sodelovali tudi asistent režiserja Juš A. Zidar, asistentka scenografinje Sara Slivnik, asistent kostumografinje Lovro Ivančić in študijsko še asistentka scenografinje Nastja Miheljak.

Ivanov je sam sebi najostrejši sodnik, neusmiljeno se analizira, koplje po svojih mislih in čustvih, da bi razumel, kaj se mu je zgodilo, kako se je sam prignal na rob duševnega zdravja. In vendar je tudi na robu še sposoben radikalno razrešiti svoj položaj. »Iz bleščečega junaka nastane bedno depresiven lik, ki ne more iz svojega kroga ujetosti v nedejavnost in vsakodnevno ohromljenost. To je stanje, ki ga na neki ravni poznamo vsi in ki se ga tudi bojimo. Ivanov je podoba (post)modernega človeka, kot ga živi vsakdo izmed nas.« (Matjaž Regovec, odlomek iz gledališkega lista)

Predpremiera: 11. januarja ob 19.30
Premiera: 12. januarja ob 20.00 na velikem odru
Prve ponovitve: 14., 15., 18., 19. in 23. januarja ob 19.30 ter 24. januarja ob 17.00

Čehovov Ivanov v režiji Aleksandra Popovskega nadaljuje sezono Drame na velikem odru; od 11. 1.

Potovanje po gledališki sezoni 2018/19, ki nosi naslov Intima, nadaljujemo na velikem odru z uprizoritvijo drame Ivanov enega največjih ruskih pisateljev in utemeljitelja sodobne dramatike Antona Pavloviča Čehova. Uprizoritev v režiji Aleksandra Popovskega je nastala po novem prevodu Tatjane Stanič. Ob tej priložnosti vas prijazno vabimo na  zajtrk z ustvarjalsko ekipo Ivanova, ki ga prirejamo v četrtek, 10. januarja, ob 9.30 v Drama Kavarni.

V uprizoritvi igrajo Uroš Fürst, Polona Juh, Gregor Baković, Igor Samobor, Iva Babić, Mia Skrbinac, Timon Šturbej, Jurij Zrnec, Maruša Majer, Saša Pavček, Rok Vihar, Matija Rozman, Valter Dragan, Zvone Hribar in Vanja Plut. Dramaturginja je Darja Dominkuš, scenografinja Meta Hočevar, kostumografinja Barbara Podlogar, skladatelj Marjan Nečak, oblikovalec luči Metod Novak, lektorica Tatjana Stanič, asistent režiserja Juš A. Zidar, asistentka scenografije Sara Slivnik, asistent kostumografinje Lovro Ivančić in asistentka scenografije (študijsko) Nastja Miheljak.

Premiera bo v soboto, 12. januarja, ob 20.00, predpremiera v petek, 11. januarja, ob 19.30, prve ponovitve pa bodo na sporedu 14., 15., 18., 19. in 23. januarja ob 19.30 ter 24. januarja ob 17.00.

Prva slovenska uprizoritev igre Stephena Karama Ljudje v režiji Nine Šorak bo premierno uprizorjena 7. 12. v Mali drami

Gledališko sezono Intima nadaljujemo v Mali drami s prvo slovensko uprizoritvijo igre ameriškega dramatika in scenarista Stephena Karama Ljudje, ki je leta 2016 osvojila nagrado tony, nagrado newyorškega Združenja dramskih kritikov za najboljšo igro in nagrado obie ter nominacijo za Pulitzerjevo nagrado za dramatiko. Režiserka uprizoritve je Nina Šorak.

Dogajanje je postavljeno v kletno stanovanje v manhattanskem Chinatownu, kamor se je pred kratkim preselila Brigid Blake s fantom Richardom. Na obisk prihajajo njeni starši in babica iz Pensilvanije ter sestra iz Filadelfije. Skupaj bodo praznovali zahvalni dan. Postopoma spoznavamo težave družine ameriškega srednjega razreda, ki se razkrivajo v sočnih, mestoma sarkastičnih, mestoma tragikomičnih dialogih. Dokumentaristični naturalizem govori o času, v katerem živimo, in se osredotoča na življenje ne privilegirane elite, temveč povprečnega pripadnika družbe, ki živi v nestabilnih okoliščinah in z negotovo prihodnostjo. V prvi slovenski uprizoritvi igre, ki jo je prevedla Tina Mahkota, igrajo Bojan Emeršič, Silva Čušin, Tina Vrbnjak, Nina Ivanišin, Milena Zupančič in Gorazd Logar. Dramaturginja je Urša Adamič, scenograf Dorian Šilec Petek, kostumografinja Ina Ferlan, lektorica Tatjana Stanič, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, svetovalka za gib Tanja Zgonc, oblikovalec luči Vlado Glavan in avtorica songa Ana Duša. Premiera bo v petek, 7. decembra, ob 20.00, prve ponovitve pa bodo na sporedu 8., 10., 14., 27. in 28. decembra ob 20.00 ter 11. decembra ob 11.00.

Ob tej priložnosti vas prijazno vabimo na predstavitev uprizoritve z ustvarjalsko ekipo, ki bo v četrtek, 6. decembra, ob 10.30 v Drama Kavarni.
 

Krstna uprizoritev nove Svetinove igre V imenu matere v režiji Ivice Buljana in z razstavo Kapital 2018 kolektiva IRWIN (8. 12.)

Gledališko sezono Intima nadaljujemo na velikem odru s krstno uprizoritvijo za nas napisane igre pesnika in dramatika Iva Svetine V imenu matere. Uprizoritev v režiji Ivice Buljana je hkrati tudi razstava novih umetniških del slikarskega kolektiva IRWIN Kapital 2018.

V drami V imenu matere spremljamo potovanje družine S. skozi 20. stoletje, pripoved o rodu spod Stola, iz katerega je izhajala tudi Prešernova mati Mina. O rodu, ki ni hotel biti pasivni opazovalec zgodovine, ampak je skušal postati njen sooblikovalec. V uprizoritvi igrajo Barbara Cerar, Maša Derganc, Nina Valič, Pia Zemljič, Sabina Kogovšek, Saša Pavlin Stošić, Veronika Drolc, Aljaž Jovanović, Janez Škof, Klemen Janežič, Marko Mandić, Nik Škrlec, Saša Tabaković in študentje dramske igre na AGRFT: Julija Klavžar, Lana Bučevec, Lara Fortuna, Nika Vidic, Andraž Harauer, Gal Oblak, Luka Bokšan, Martin Mlakar in Žan Brelih Hatunić. Umetniški svetovalec je Robert Waltl, dramaturginja Mojca Kranjc, kostumografka Ana Savić Gecan, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, oblikovalca svetlobe in videa sonda57 in Toni Soprano Meneglejte, letor Arko, asistent režiserja Luka Marcen in asistentka kostumografke Sara Smrajc Žnidarčič. Premiera bo v soboto, 8. decembra, ob 20.00, predpremiera v petek, 7. decembra, ob 19.30, prve ponovitve pa bodo na sporedu 10., 11., 27. in 28. decembra ob 19.30.

Ob tej priložnosti vas prijazno vabimo na predstavitev, ki bo v četrtek, 6. decembra, ob 9.30 na velikem odru. 
 

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov