Novice

Poslovila se je Štefka Drolc

Žalostni smo ob izgubi naše cenjene kolegice, vrhunske umetnice in drage prijateljice Štefke Drolc. Njena neizmerna igralska veličina, nepozabne odrske in filmske kreacije ter vedno prijazna, ljubezniva, čuteča in odprta osebnost so neskončno obogatili gledališko družino Drame, generacije in generacije slovenskih gledaliških in filmskih ustvarjalcev ter gledalcev, ki so jo občudovali na sedem desetletji obsegajoči ustvarjalni poti. Ljuba Štefka, zelo te bomo pogrešali in neskončno smo ti hvaležni za ustvarjalnost in toplino, ki si ju tako širokosrčno in pristno delila z nami. Večno tvoja Drama.

Štiri uprizoritve Drame na 53. Festivalu Borštnikovo srečanje

Na letošnjem Borštnikovem srečanju, ki bo potekalo od 15. do 28. oktobra na festivalskih prizoriščih v Mariboru, bo s štirimi uprizoritvami slavnostne sezone 2017/18 nastopilo tudi naše gledališče. Predstavi Zid, jezero v režiji Miloša Lolića in Visoška kronika v režiji Jerneja Lorencija sta se uvrstili v tekmovalni program, Pohujšanje v dolini šentflorjanski, nastalo v sodelovanju z Mestnim gledališčem ljubljanskim in Cankarjevim domom, v režiji Eduarda Milerja in Prekleti kadilci v režiji Tina Grabnarja pa v spremljevalnega. Na festivalu se bo predstavilo 31 uprizoritev: jedro ostajajo gledališke predstave slovenskih producentov v tekmovalnem programu, ki se jim bodo pridružile uprizoritve tujih gledališč v spremljevalnem in mednarodnem programu. Selektorica 53. Festivala Borštnikovo srečanje je bila Zala Dobovšek.

Vpis abonmaja možen še vse do 14. junija

Prijatelje gledališča obveščamo, da je vpis abonmaja za sezono Intima 2018/19 podaljšan. Abonma lahko vpišete do vključno četrtka, 14. junija, od ponedeljka do petka od 11.00 do 17.00 pri blagajni Drame. Vpis abonmaja prinaša številne ugodnosti: cenejši ogled predstav, stalni sedež in izbrani dan v tednu za obiskovanje gledališča, poleg tega pa tudi 20-odstotni popust za izvenabonmajske predstave. Za vprašanja v zvezi z abonmaji in novo sezono smo vam na voljo na telefonski številki 01 426 43 05, na naslovu elektronske pošte abonma@drama.si in osebno pri blagajni Drame. Po intimo v Dramo!

Začenja se 5. Drama Festival: v šestih dneh se bo zvrstilo 24 prireditev

Med 26. in 31. majem bo potekal 5. Drama Festival, ki praznično obeležuje konec gledališke sezone 2017/18. Letošnji festival bo posvečen izjemnemu igralcu in umetniku Jerneju Šugmanu, ki je tri desetletja sooblikoval slovenski in mednarodni kulturni prostor in bo za vedno ostal nepozaben član dramske družine. Šugmanu v poklon se bo na velikem odru, v Mali drami in na levem odru zvrstilo devet vrhunskih uprizoritev, od tega dve festivalski premieri. Poleg slovenskih narodnih gledališč si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi uprizoritve, ki so odmevale na tujih gledaliških odrih. Tokratni festival bodo dopolnili predavanje, pogovori z ustvarjalci po predstavah in dva koncerta. Ponujamo pester, aktualen in mednaroden program (predstave bodo prevedene s slovenskimi in angleškimi nadnapisi), ki se bo dotikal posameznika in njegove vloge in moči v sodobnem svetu.

Solzice po motivih Prežihovega Voranca v režiji Doriana Šilca Petka - Drama Laboratorij

V okviru programske platforme Drama Laboratorija Čakajoč Supermana je nastala uprizoritev Solzice po motivih Prežihovega Voranca v režiji Doriana Šilca Petka. Solzice so zbirka enajstih črtic slovenskega pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. Zbirka, ki velja za zadnje objavljeno pisateljevo delo, je izšla leta 1949, posvetil pa jo je svoji materi. Avtorsko ekipo uprizoritve, v kateri igrajo Vojko Zidar, Zvezdana Mlakar, Mia Skrbinac in Nejc Cijan Garlatti, ob režiserju ter avtorju scenografije in glasbenega izbora Dorianu Šilcu Petku sestavljajo še dramaturg Jaka Smerkolj, kostumografinja je Tina Bonča in oblikovalka luči Mojca Sarjaš. Premiera bo v petek, 25. maja, ob 22.00 na levem odru, prvi ponovitvi v okviru 5. Drama Festivala pa 27. in 28. maja ob 22.00.

Povabilo k vpisu abonmaja za gledališko sezono 2018/19

Abonma bomo vpisovali pri blagajni vsak delavnik od 10.00 do 13.00 in od 14.00 do 18.00.

Dosedanji abonenti
od 21. do 25. maja
Vabimo vas, da obnovite lanski abonma. Dosedanji sedež lahko obdržite le v tem vpisnem terminu, pozneje to ne bo več mogoče.
Novi abonenti
od 28. maja do 1. junija
in od 3. do 14. septembra

Abonma Ciciban
Abonma Najst
od 21. maja do 1. junija
in od 3. do 7. septembra

Dijaki
od 3. do 21. septembra skupinsko s pomočjo mentorjev na šolah ali posamično pri blagajni
Študenti
od 1. do 4. oktobra dosedanj abonenti
in od 5. do 16. oktobra novi abonenti

 

Informacije:

Ema Peruš, vodja vpisa abonmaja
01 426 43 05
abonma@drama.si

Napovedujemo novo sezono: Intima 2018/19

S slavnostno razgrnitvijo repertoarja za sezono 2018/19, na kateri so igralci navdušili obiskovalce praznovanja rojstnega dne Drame z glasbenimi nastopi, se podajamo na »intimno« gledališko potovanje po notranjih svetovih in krajinah, ki jih obljublja prihodnja sezona. V Intimi 2018/19 bo nastalo šest novih uprizoritev na velikem odru, pet v Mali drami in tri na levem odru. Še naprej bodo aktivni programski sklopi Družabno Družbeno, Nova branja, Drama Akustika, Drama Klub, Mlada Drama, Drama Laboratorij, Drama Festival in Literarna potovanja z Beletrino. Nedelje bodo tudi v prihodnje rezervirane za koncerte, zvrstilo se jih bo kar enajst. Novost je Šugmanov salon, v spomin in poklon izvrstnemu igralcu in dolgoletnemu članu ansambla Drame Jerneju Šugmanu. V salonu bodo potekali pogovori, predvajanja arhivskih posnetkov predstav in predavanja.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov