Novice

Združenje dramskih umetnikov Slovenije: Sklad Jerneja Šugmana

Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) se je ob svoji 100. obletnici odločilo, da kot prostovoljna, strokovna, nepridobitna in nadstrankarska organizacija, ki deluje v javnem interesu, ustanovi Sklad Jerneja Šugmana.

Sklad Jerneja Šugmana je osnovan z namenom ohranjanja spomina na Jernejevo umetniško, pedagoško in človeško plemenitost. Namenjen je zlasti mladim, nadarjenim dramskim ustvarjalcem, ki so se že v času študija izkazali kot delovni, odgovorni in željni nadaljnjega izobraževanja ali samostojnega umetniškega dela. Glede na razpoložljiva sredstva lahko Sklad Jerneja Šugmana prispeva tudi pri izobraževanju ali delu upokojenih članov in članov Združenja dramskih umetnikov Slovenije, zlasti samozaposlenih. 

V Združenju dramskih umetnikov Slovenije pozdravljajo vsa skupna sodelovanja, tako z lokalnimi skupnostmi, Akademijo za gledališče radio, film in televizijo, gledališkimi institucijami, društvi, kot tudi z gospodarstvom in posamezniki, ter se nadejajo trajnega sodelovanja. 

Saša Pavček, predsednica ZDUS in odgovorna oseba za Sklad Jerneja Šugmana, se zavezuje, da bodo delovali pošteno, prispevali k ugledu Sklada Jerneja Šugmana, imenu velikega igralca Jerneja Šugmana in njegove družine, vseh donatorjev, podpornikov in članov Upravnega odbora Sklada Jerneja Šugmana. Za dovoljenje za uporabo imena sklada se zahvaljujejo Andreji Šugman, njihovi članici – igralki Maji Šugman in Lei Šugman. 

Zapustil nas je Andrej Nahtigal

Od nas se je poslovil gledališki in filmski igralec, upokojeni član ansambla SNG Drama Ljubljana, Andrej Nahtigal. V več kot pol stoletja trajajoči igralski karieri je pomembno zaznamoval uprizoritve ljubljanske Drame in vso slovensko gledališko ustvarjalnost. Zelo ga bomo pogrešali. Žalna slovesnost bo v petek, 30. marca, ob 14.00 na velikem odru Drame.

Vabilo na predstavitev Sklada Jerneja Šugmana (22. 3. ob 11.00)

Združenje dramskih umetnikov Slovenije, ki je ustanovilo Sklad Jerneja Šugmana, prijazno vabi na predstavitev le-tega, ki bo v četrtek, 22. marca, ob 11.00 v Drama Kavarni. Sklad Jerneja Šugmana je bil ustanovljen z namenom ohranjanja spomina na Jernejevo umetniško, pedagoško in človeško plemenitost ter je namenjen predvsem štipendiranju mladih talentov s področja dramske umetnosti, ki so se v času študija že izkazali kot delovni, odgovorni in željni nadaljnjega izobraževanja ali samostojnega umetniškega dela.

Kralji ulice bodo v ponedeljek, 12. 3., že šestič obiskali ljubljansko Dramo

Na povabilo SNG Drama Ljubljana Društvu Kralji ulice si bo v ponedeljek, 12. marca, ob 20.00 v Mali drami okoli 100 brezdomnih z različnih koncev Slovenije brezplačno ogledalo uprizoritev Krasni novi svet po motivih romana Aldousa Huxleyja v odrski priredbi in režiji Barbare Pie Jenič, ki je letošnji sezoni nastala v koprodukciji Drame in Senzoriuma. Osrednje slovensko dramsko gledališče in primarna nevladna organizacija za pomoč brezdomnim sedaj že s šestim sodelovanjem v tej obliki ponovno opozarjata na pomembnost reševanja problema brezdomstva in spodbujanja družbenega vključevanja brezdomnih na vseh področjih družbenega življenja. Ob vsakoletnem skupinskem obisku predstave pa Drama brezdomnim omogoča tudi redno obiskovanje uprizoritev skozi leto.
 

50. ponovitev komedije Županova Micka (17. 3.)

Linhartova Županova Micka je bila prva uprizoritev slavnostne sezone 2017/18. Avtor se je v tej kratki komediji v dveh aktih duhovito ponorčeval tako iz koristoljubnih špekulantov kot iz snobizma, tako iz lahkomiselnega in predrznega plemstva kot iz zapitih in podkupljivih državnih uradnikov, in pokazal, kako domiseln mora biti preprost kmečki človek, da se uspešno izogne grabežljivim krempljem, ki z različnih strani prežijo nanj. In pri vsem tem Linhartov pogled na družbene sloje ni črno-bel: med plemstvom so tudi poštenjaki (v tem primeru je to poštena ženska!), zdrava kmečka pamet pa sem in tja nasede praznemu videzu in lažnivim obetom.

Veliko uspešnico sezone smo odigrali že na številnih ponovitvah (včasih s Klemnom Slakonjo, včasih pa z Gregorjem Bakovićem) tako doma kot na gostovanjih, 50. predstavo pa bomo sladko proslavili v soboto, 17. marca, ob 19.30 na velikem odru. Vabljeni! 

Marec – mesec žensk: posebna ugodnost v mesecu ženskih praznikov

Mesec s spomladanskim enakonočjem zaznamuje ženska energija. Dekletom in ženam čestitamo za praznika – dan žena in materinski dan – ter jim želimo vse najlepše in najboljše. Tudi letos smo se odločili za posebno ponudbo, s katero lahko dame prejmete dve vstopnici za ceno ene.

Zmenek s kulturo: Gregorjevo v Mali drami (14. 3.)

V marcu slavimo ne le prebujanje pomladi, ampak tudi prebujanje in iskanje ljubezni. Slovenski praznik zaljubljencev, gregorjevo ali dan, ko se ptički ženijo, tudi tokrat ne bo spregledan. Znova smo združili moči s spletnim portalom Ona-On.com in za samske gledališke navdušence in navdušenke pripravljamo prav poseben večer v družbi igralske zasedbe Linhartove Županove Micke. Po predstavi vabimo vse še na druženje ob sladkem presenečenju iz Domače peke, nazdravili pa bomo s pijačo Pernod Ricarda. 

»Ti si lepa kakor roža, dolga kakor smreka, brhka kakor hrast, v tvojih tatinskih očeh en fant notri sedi, kateri v mene venkaj strelja. No, kako ti to dopade?«
Kdo ne pozna tega prvega odrskega in v slovenski komediji vse do zdaj le redko preseženega Anžetovega poskusa dvorjenja ljubljeni Micki? To dvorjenje po gorenjsko je v isti sapi neizmerno smešno in nadvse zgovorno. 

Vabljeni v sredo, 14. marca, ob 19.00 k ogledu komedije Županova Micka v režiji Luke Martina Škofa. 

Hlapci, velika uspešnica letošnje sezone, v prenovljeni igralski zasedbi februarja ponovno na velikem odru

Premiera Cankarjevih Hlapcev septembra lani je bila skupaj s premiero Linhartove Županove Micke uradni začetek slavnostne sezone SNG Drama Ljubljana ob 150. obletnici ustanovitve Dramatičnega društva. Drama v petih aktih v režiji Janeza Pipana bo doživela drugo premiero v ponedeljek, 19. februarja, ob 19.30 na velikem odru s prenovljeno igralsko zasedbo in novo ustvarjalno energijo. Preminulega člana igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Jerneja Šugmana, ki je v uprizoritvi upodobil lik Župnika, bo nadomestil igralec Klemen Slakonja. Ob tem bosta v igralski zasedbi še dve spremembi: Gregor Podričnik bo zamenjal Roka Prašnikarja v vlogi Drugega delavca, Timon Šturbej pa bo igral Mladeniča v alternaciji s Timotejem Novakovićem.

Preostanek izjemne in velike igralske zasedbe Hlapcev je nespremenjen: Tadej Toš, Marko Mandić, Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Nina Ivanišin, Pia Zemljič, Barbara Cerar, Boris Mihalj, Urban Kuntarič, Valter Dragan, Doroteja Nadrah, Petra Govc, Aljaž Jovanović, Iva Babić, Rok Vihar, Vanja Plut, Matic Valič, Sara Dirnbek, Blaž Popovski, Veronika Drolc, Gorazd Logar, Matija Rozman, Vojko Zidar in Barbara Žefran.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov