Novice

Komunikacijska podoba uprizoritve Pohujšanje v dolini šentflorjanski prejela tri nagrade na 27. SOF

Komunikacijska podoba koprodukcijske uprizoritve Pohujšanje v dolini šentflorjanski, ki jo je zasnoval Aljoša Bagola, je na 27. Slovenskem oglaševalskem festivalu prejela tri visoka odličja – v kategoriji tiskani oglasi in plakati, v kategoriji ambientalno oglaševanje in v kategoriji celostne oglaševalske akcije. Plakat upodablja Jacinto, osrednji lik Cankarjeve farse Pohujšanje v dolini šentflorjanski. Jacinta, ki jo v uprizoritvi igra plesalka Maša Kagao Knez, ima pričesko v obliki Slovenije, subtilen namig na teme, ki jih v besedilu obravnava Cankar, in hkrati poskus premisleka o času, v katerem živimo. Odmevno koprodukcijo treh osrednjih ljubljanskih gledališko-kulturnih ustanov – SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma – v režiji odličnega Eduarda Milerja si je ogledalo že več kot 18.000 gledalcev. Zadnje ponovitve v tej sezoni bodo na sporedu 7., 8. in 9. maja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Avtor idejne in oblikovne zasnove Aljoša Bagola
Fotografija Peter Uhan
Postproducent Enrique Tortosa (agencija Umer)
Sodelavca Edin Alibešter, Emil Barbarić

Vabilo na predstavitev nove uprizoritve Ta veseli dan ali Matiček se ženi (19. 4. ob 14.30)

Slavnostno sezono SNG Drama Ljubljana ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva bomo svečano zaokrožili z uprizoritvijo znamenite komedije Antona Tomaža Linharta Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Janusza Kice, ki slovi po natančnem in pronicljivem branju, tako klasike kot sodobnih besedil. Igra, s katero je Linhart konec 18. stoletja vzpostavil slovensko dramatiko kot avtonomno, jezikovno suvereno, problemsko premišljeno in duhovito zvrst, se na veliki oder Drame vrača po skoraj dveh desetletjih. Vljudno vas vabimo na novinarsko konferenco in pogovor z ustvarjalci uprizoritve, ki bo v četrtek, 19. aprila, ob 14.30 v Drama Kavarni.

Gledališki koncert Prekleti kadilci zaokrožuje slavnostno sezono 2017/18 v Mali drami

Kot sklepno dejanje programa slavnostne sezone ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva na odru Male drame, bo v petek, 6. aprila, ob 20.00 premierno zaživela uprizoritev Prekleti kadilci po motivih odmevnega satiričnega eseja Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja. Avtorji odrske priredbe, ki sta jo idejno zasnovala režiser Tin Grabnar in dramaturginja Brina Klampfer, so ustvarjalci uprizoritve. Igralski ansambel Prekletih kadilcev, gledališko prepletenih s songi Janija Kovačiča in Svetlane Makrovič ter avtorsko glasbo Boštjana Gombača, sestavljata »Kadilki, Protikadilki« Pia Zemljič (vokal, pianino) in Nina Valič (vokal, flavta) ter »Kadilca, Protikadilca« Aljaž Jovanović (vokal, kitara, pianino) in Janez Škof (vokal, harmonika). Dramaturginja uprizoritve je tudi Darja Dominkuš in hkrati urednica gledališkega lista. Scenograf je Dorian Šilec Petek, kostumografinja Sara Smrajc Žnidarčič, lektorica Tatjana Stanič, koreografinja Anja Mejač, korepetitorica Ana Erčulj, oblikovalca luči Dorian Šilec Petek in Vlado Glavan.

Uprizoritev Prekleti kadilci je označena kot gledališki koncert, ker se na eni strani spogleduje s koncertno formo in na drugi ohranja tipično gledališke elemente. Glasba prehaja v gledališke prizore in obratno. Pri tem pa se razmišljanje o kajenju in kadilski problematiki nenehno prepleta z utrinki iz življenja in dela naše »prve dame nikotina«, Svetlane Makarovič.

Vabilo na predstavitev nove uprizoritve Prekleti kadilci (5. 4. ob 9.30)

Slavnostno sezono ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva bomo v Mali drami zaokrožili z gledališkim koncertom Prekleti kadilci po motivih satiričnega eseja Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja. Avtorji odrske priredbe so ustvarjalci uprizoritve. Vljudno vas vabimo na predstavitev in pogovor z ustvarjalci uprizoritve, ki bo v četrtek, 5. aprila, ob 9.30 v Drama Kavarni.

Odličje Marije Vere, igralsko priznanje ZDUS za življenjsko delo, za ustvarjanje na področju gledališke, filmske in radijske igre prejme: ANDREJ KURENT

»Andrej Kurent, rojen v Beogradu, je bil od leta 1953 do 1994 član SNG Drama Ljubljana. Nastopal je tudi v Eksperimentalnem gledališču, na Odru 57, v Ad hoc gledališču, Mestnem gledališču ljubljanskem in Prešernovem gledališču. Že kot sedemnajstletnik je od prvega slovenskega celovečernega filma Na svoji zemlji igral tudi v filmih in številnih televizijskih ter radijskih igrah. Sedem let je bil predavatelj za tehniko govora na AGRFT v Ljubljani. Poleg študentske Prešernove nagrade in zlatega lovorjevega venca na mednarodnem sarajevskem festivalu MESS je prejel tudi Sterijevo nagrado in nagrado Prešernovega sklada.

Bil je tretji rod novo ustanovljene igralske akademije po drugi svetovni vojni in zagotovo eden izmed najpomembnejših za zagon repertoarja ljubljanske Drame. Ne le, da je sodeloval pri naših prvih filmih, bil je tudi eden tistih izbrancev, ki so soustvarjali slovensko eksperimentalno gledališko sceno. Igral je v številnih vodilnih in karakternih vlogah, od Shakespearovega Romea do Goethejevega Fausta, od Matička do Kaligule. Poleg izvrstno odigranih gledaliških, filmskih in radijskih vlog je še posebej slovel kot sijajen govorec, kar je vodilo h kasnejšemu poučevanju študentov na Akademiji. Kurentovo igralsko mojstrstvo je slovenska in jugoslovanska kritika z občudovanjem označevala kot odlično,intenzivno in ekspresivno.« je v utemeljitvi zapisala strokovna komisija ZDUS v sestavi predsednice mag. Nede R. Bric ter članic Darje Reichman in Nine Ivanišin. 

Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za igralske dosežke za leto 2017 prejme: JURIJ ZRNEC

Igralec Jurij Zrnec prejme nagrado za vlogo Kreona v Sofoklejevi Antigoni v priredbi Žanine Mirčevske in v režiji Eduarda Milerja; za vlogo Hvastje v Cankarjevih Hlapcih v režiji Janeza Pipana; in za vlogi Žana Govekarja in Olafa Rasmundsena 2 v Korunovem Svetem možu v režiji Matjaža Zupančiča; vse v produkciji SNG Drama Ljubljana.

Kreona je oblikoval kot kompaktno izklesan lik, ki prehodi pot od brezobzirno maščevalnega tirana do ranjenega človeka. S kompleksno in inventivno vlogo učitelja Hvastje se je na več ravneh izrazito odmaknil od v tradicionalne upodobitve zakoreninjenih klišejev in poudarkov, v Svetem možu pa je s svojim izjemnim občutkom za komične podrobnosti oblikoval dve, med seboj radikalno različni vlogi. Jurij Zrnec je zrel karakterni igralec s širokim razponom raznolikih, odlično odigranih vlog in ustvarjalec najbolj zahtevnih vlog slovenske in tuje dramske literature.

(Obrazložitev strokovne komisije v sestavi predsednice mag. Nede R. Bric ter članic Darje Reichman in Nine Ivanišin).

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov