Novice

Združenje dramskih umetnikov slovenije - sklad Jerneja Šugmana razpisuje štipendije za študijsko leto 2018/2019 za študente dramskih umetnosti in gledališke raziskovalce

Združenje dramskih umetnikov slovenije - sklad Jerneja Šugmana razpisuje štipendije za študijsko leto 2018/2019 za študente dramskih umetnosti in gledališke raziskovalce:  2 (dve) celoletni štipendiji za umetniško izobraževanje ali/in delo na lastnem projektu  1 (eno) celoletno štipendijo za magistrsko delo – raziskovalno nalogo o zgodovini in delovanju Združenja dramskih umetnikov Slovenije od leta 1918 do danes Kandidati se lahko prijavijo na Razpis za štipendije Sklada Jerneja Šugmana do vključno 25. 5. 2018. Vse v roku prispele in s predpisanimi dokazili opremljene vloge bodo ocenjene v skladu z merili Sklada Jerneja Šugmana. Štipendije bodo dodeljene kandidatom po vrstnem redu na prednostni listi glede na število razpisanih štipendij. Izbrani kandidati bodo z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije sklenili pogodbo o prejemanju štipendije. Vsi kandidati bodo o rezultatih razpisa obveščeni najkasneje v enem mesecu od zaključka razpisa. Celotna dokumentacija javnega razpisa z vsemi dokumenti je dostopna na spletni strani Združenja dramskih umetnikov Slovenije pod rubriko Sklad Jerneja Šugmana, Razpis. O podrobnejših informacijah lahko povprašate na elektronski naslov: stipendija@zdus.si.                                          Saša Pavček, predsednica -- Združenje dramskih umetnikov Slovenije - Sklad Jerneja Šugmana, Mestni trg 17, 1000 Ljubljana IBAN: SI 56 6100 0001 8842 597

Ta veseli dan ali Matiček se ženi sklepna premiera slavnostne sezone

S predpremiero v sredo, 25. aprila, ob 19.30 in premiero v četrtek, 26. aprila, ob 20.00 bo na velikem odru zaživela ena najbolj priljubljenih slovenskih klasičnih komedij Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Sklepna repertoarna premiera sezone 2017/18 in otvoritvena premiera  z uprizoritvijo prvega posvetnega dramskega besedila v slovenščini, Linhartove veseloigre Županova Micka, septembra lani na odru Male drame, zgodovinsko uokvirjata slavnostno sezono Drame ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva. Hkrati pa je to tudi poklon enemu najbolj znanih slovenskih razsvetljencev, ki je močno in pomembno zaznamoval začetke slovenskega gledališča in razsvetljensko gibanje na številnih področjih pri nas. Igra Ta veseli dan ali Matiček se ženi, s katero je Linhart konec 18. stoletja vzpostavil slovensko dramatiko kot avtonomno, jezikovno suvereno, problemsko premišljeno in duhovito zvrst, se po skoraj dveh desetletjih vrača na veliki oder Drame v režiji Janusza Kice. Igralski ansambel uprizoritve sestavljajo Marko Mandić, Polona Juh, Gregor Baković, Nina Ivanišin, Nik Škrlec, Igor Samobor, Ivo Ban, Bojan Emeršič, Eva Jesenovec, Rok Vihar, Zvone Hribar, Sabina Kogovšek in Lucija Harum.

Komunikacijska podoba uprizoritve Pohujšanje v dolini šentflorjanski prejela tri nagrade na 27. SOF

Komunikacijska podoba koprodukcijske uprizoritve Pohujšanje v dolini šentflorjanski, ki jo je zasnoval Aljoša Bagola, je na 27. Slovenskem oglaševalskem festivalu prejela tri visoka odličja – v kategoriji tiskani oglasi in plakati, v kategoriji ambientalno oglaševanje in v kategoriji celostne oglaševalske akcije. Plakat upodablja Jacinto, osrednji lik Cankarjeve farse Pohujšanje v dolini šentflorjanski. Jacinta, ki jo v uprizoritvi igra plesalka Maša Kagao Knez, ima pričesko v obliki Slovenije, subtilen namig na teme, ki jih v besedilu obravnava Cankar, in hkrati poskus premisleka o času, v katerem živimo. Odmevno koprodukcijo treh osrednjih ljubljanskih gledališko-kulturnih ustanov – SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma – v režiji odličnega Eduarda Milerja si je ogledalo že več kot 18.000 gledalcev. Zadnje ponovitve v tej sezoni bodo na sporedu 7., 8. in 9. maja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Avtor idejne in oblikovne zasnove Aljoša Bagola
Fotografija Peter Uhan
Postproducent Enrique Tortosa (agencija Umer)
Sodelavca Edin Alibešter, Emil Barbarić

Vabilo na predstavitev nove uprizoritve Ta veseli dan ali Matiček se ženi (19. 4. ob 14.30)

Slavnostno sezono SNG Drama Ljubljana ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva bomo svečano zaokrožili z uprizoritvijo znamenite komedije Antona Tomaža Linharta Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Janusza Kice, ki slovi po natančnem in pronicljivem branju, tako klasike kot sodobnih besedil. Igra, s katero je Linhart konec 18. stoletja vzpostavil slovensko dramatiko kot avtonomno, jezikovno suvereno, problemsko premišljeno in duhovito zvrst, se na veliki oder Drame vrača po skoraj dveh desetletjih. Vljudno vas vabimo na novinarsko konferenco in pogovor z ustvarjalci uprizoritve, ki bo v četrtek, 19. aprila, ob 14.30 v Drama Kavarni.

Gledališki koncert Prekleti kadilci zaokrožuje slavnostno sezono 2017/18 v Mali drami

Kot sklepno dejanje programa slavnostne sezone ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva na odru Male drame, bo v petek, 6. aprila, ob 20.00 premierno zaživela uprizoritev Prekleti kadilci po motivih odmevnega satiričnega eseja Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja. Avtorji odrske priredbe, ki sta jo idejno zasnovala režiser Tin Grabnar in dramaturginja Brina Klampfer, so ustvarjalci uprizoritve. Igralski ansambel Prekletih kadilcev, gledališko prepletenih s songi Janija Kovačiča in Svetlane Makrovič ter avtorsko glasbo Boštjana Gombača, sestavljata »Kadilki, Protikadilki« Pia Zemljič (vokal, pianino) in Nina Valič (vokal, flavta) ter »Kadilca, Protikadilca« Aljaž Jovanović (vokal, kitara, pianino) in Janez Škof (vokal, harmonika). Dramaturginja uprizoritve je tudi Darja Dominkuš in hkrati urednica gledališkega lista. Scenograf je Dorian Šilec Petek, kostumografinja Sara Smrajc Žnidarčič, lektorica Tatjana Stanič, koreografinja Anja Mejač, korepetitorica Ana Erčulj, oblikovalca luči Dorian Šilec Petek in Vlado Glavan.

Uprizoritev Prekleti kadilci je označena kot gledališki koncert, ker se na eni strani spogleduje s koncertno formo in na drugi ohranja tipično gledališke elemente. Glasba prehaja v gledališke prizore in obratno. Pri tem pa se razmišljanje o kajenju in kadilski problematiki nenehno prepleta z utrinki iz življenja in dela naše »prve dame nikotina«, Svetlane Makarovič.

Vabilo na predstavitev nove uprizoritve Prekleti kadilci (5. 4. ob 9.30)

Slavnostno sezono ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva bomo v Mali drami zaokrožili z gledališkim koncertom Prekleti kadilci po motivih satiričnega eseja Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja. Avtorji odrske priredbe so ustvarjalci uprizoritve. Vljudno vas vabimo na predstavitev in pogovor z ustvarjalci uprizoritve, ki bo v četrtek, 5. aprila, ob 9.30 v Drama Kavarni.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov