Novice

V založništvu SNG Drama Ljubljana je izšel Almanah 1867–2017

Za Dramo in zgodovino slovenskega gledališča referenčna publikacija obravnava obdobje 150 let, v katerem je naše najstarejše in osrednje dramsko gledališče zabeležilo 2222 premier
 
Knjiga z markantno modro naslovnico in s povednim naslovom 1867–2017 je začela nastajati ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva, katerega najbolj neposredni dedič je Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, četudi je Društvo s svojim programom in ambicijami nakazalo prelomne smernice za začetek profesionalizacije gledališča v širšem slovenskem prostoru. Atraktivno oblikovana knjiga, katere izid je omogočilo Ministrstvo za kulturo, je simbolno natisnjena na slovenski papir in obsega 828 strani. »Z vsebinskega vidika se je vse od leta 1957, ko je ljubljanska Drama ob 200. obletnici rojstva Antona Tomaža Linharta izdala Linhartovo izročilo, čedalje bolj kazala potreba po publikaciji, v kateri bodo zbrani bistveni podatki o okoliščinah, dogodkih in osebnostih, ki so odločilno vplivali na razvoj ljubljanske Drame, na njeno družbeno vlogo, podobo in kdajpakdaj celo preživetje,« je v uvodniku zapisala urednica te za Dramo in zgodovino slovenskega gledališča referenčne publikacije, dramaturginja Drame Mojca Kranjc.

Pregled desetih obdobij v zgodovini osrednjega in najstarejšega slovenskega dramskega gledališča spremljata dve nepogrešljivi dopolnili: kontekstualna kronologija zgodovinarja Mihe Poharja in uredničin izbor estetsko najbolj prebojnih fotografij. Potovanje skozi čas, na katero popelje gledalca zaporedje posnetkov iz osupljivega opusa 2222 uprizoritev, nanizanih v poldrugem stoletju gledališke ustvarjalnosti Drame, je »nazoren prikaz razvoja igralskega izraza in likovnih elementov uprizoritve«. Publikacijo je oblikovala Danijela Grgić.

Almanah 1867–2017 stane 50 evrov, knjigo pa je mogoče kupiti pri blagajni Drame.

 

Amelia E., krstna uprizoritev na osnovi besedila Preživela Maje Gal Štromar v režiji Doriana Šilca Petka, nadaljuje sezono 2019/20 v Mali drami

Na oder Male drame prihaja krstna uprizoritev Amelia E., ki je nastala na osnovi besedila Preživela Maje Gal Štromar v režiji Doriana Šilca Petka. V uprizoritvi igra Zvezdana Mlakar. Monodrama Preživela zrcali pomembna vprašanja sodobnega človeka. Navdihnila jo je življenjska zgodba fascinantne ameriške pustolovke Amelie Earhart, močne in presežne ženske, ki je kot prva pilotka preletela Atlantik. Končno uprizoritveno različico besedila, ki sta ga deloma dopisala tudi Zvezdana Mlakar in režiser Dorian Šilec Petek, je oblikovala ustvarjalska ekipa. Dramaturginja uprizoritve je Darja Dominkuš, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Tina Bonča, lektor Arko, dramaturška sodelavka in asistentka režiserja Urša Adamič in oblikovalka luči Mojca Sarjaš. Premiera bo v petek, 4. oktobra 2019, ob 20.00 na odru Male drame. Prvi ponovitvi v soboto, 5. oktobra, ob 20.00 bo sledil pogovor z ustvarjalci v okviru programske platforme Družabno Družbeno, ki ga bo vodila dramaturginja in dramatičarka Simona Hamer. Predstava bo ta mesec na sporedu še 26. oktobra.

Amelia Earhart je zelo odstopala od norm svojega časa. Delala je vse, kar je bilo takrat za ženske nenavadno ali celo nesprejemljivo. Bila je ženska, ki je okusila slavo, a tudi lakoto in prezir, ženska, ki si je upala leteti visoko, dejansko in v prenesenem pomenu besede. Bila je ženska, ki je navkljub prepričanju javnosti že pred stoletjem javno trdila, da so ženske prav tako pogumne kot moški. Bila je ženska, ki je kršila tabuje, razbijala patriarhalne ščite.

Predstavitev Almanaha 1867–2017 (3. 10. ob 9.30)

Knjiga s povednim naslovom 1867–2017 je začela nastajati ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva, katerega najbolj neposredni dedič je Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, četudi je Društvo s svojim programom in ambicijami nakazalo prelomne smernice za začetek profesionalizacije gledališča v širšem slovenskem prostoru. »Z vsebinskega vidika se je vse od leta 1957, ko je ljubljanska Drama ob 200. obletnici rojstva Antona Tomaža Linharta izdala Linhartovo izročilo, čedalje bolj kazala potreba po publikaciji, v kateri bodo zbrani bistveni podatki o okoliščinah, dogodkih in osebnostih, ki so odločilno vplivali na razvoj ljubljanske Drame, na njeno družbeno vlogo, podobo in kdajpakdaj celo preživetje,« je v uvodniku zapisala urednica te za Dramo in zgodovino slovenskega gledališča referenčne publikacije, dramaturginja Drame Mojca Kranjc.

Atraktivno oblikovana knjiga, katere izid je omogočilo Ministrstvo za kulturo, obsega 828 strani. Pregled desetih obdobij v zgodovini osrednjega in najstarejšega slovenskega dramskega gledališča spremljata dve nepogrešljivi dopolnili: kontekstualna kronologija zgodovinarja Mihe Poharja in uredničin izbor estetsko najbolj prebojnih fotografij. Potovanje skozi čas, na katero popelje gledalca zaporedje posnetkov iz osupljivega opusa več kot 2200 uprizoritev, nanizanih v poldrugem stoletju gledališke ustvarjalnosti Drame, je »nazoren prikaz razvoja igralskega izraza in likovnih elementov uprizoritve«.

Almanah 1867–2017 lahko za 50 € kupite pri blagajni Drame.

Prijazno vas vabimo na predstavitev almanaha v četrtek, 3. oktobra, ob 9.30 v Drama Kavarni. Vstop prost.

Uprizoritev Ali: Strah ti pojé dušo velika zmagovalka 53. Bitefa

Na 53. Bitefu v Srbiji je uprizoritev Rainerja Wernerja Fassbinderja Ali: Strah ti pojé dušo v režiji Sebastijana Horvata prejela naslednje nagrade: grand prix za najboljšo predstavo, nagrado časopisa Politika za najboljšo režijo in nagrado občinstva za najbolje ocenjeno predstavo.

Predstavo sezone 2018/19, v kateri igrajo Nataša Barbara Gračner, Iztok Drabik Jug, Barbara Žefran, Mitja Lovše, Borut Doljšak, Damjana Černe, Eva Jesenovec, Nik Škrlec/Gregor Podričnik, Saša Mihelčič, Tamara Avguštin in Vojko Zidar, si lahko na Fassbinderplacu (Železniški muzej) ogledate 9., 10., 11., 28. ali 30. oktobra. To bodo zadnje ponovitve pred pomladjo 2020.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov