Novice

Darja Dominkuš, prejemnica Grün-Filipičevega priznanja za zadnji dve leti

Dramaturško delo Darje Dominkuš je v slovensko gledališko življenje vpisano že natanko štirideset let, če lahko štejemo k njeni bibliografiji že akademijsko produkcijo Mrożkovega Tanga v režiji Janeza Pipana, pri kateri je začenjala kot asistentka dramaturgije. Odtlej je delovala kot dramaturginja, publicistka in prevajalka. V njenem opusu je kar dvajset dramaturgij krstnih uprizoritev slovenske dramatike in več kot trideset moderne svetovne dramatike. Kot dramaturginja je prispevala k uprizoritvam klasične in sodobne slovenske in tuje dramatike. Že triintrideset let deluje v ljubljanski Drami, kjer je redno zaposlena.

Osem dramaturgij (Merlin ali Pusta dežela, Ljudski demokratični cirkus Sakešvili, Zid, jezero, Sveti mož, Prekleti kadilci, Tatovi, Deklica s strunami in Ivanov) povsem raznorodnih dramskih organizmov v povezavi z osmimi raznoterimi režijskimi poetikami ustvarjalcev različnih generacij in kulturnih okolij je terjalo osem povsem različnih vizur in pristopov. Prav vsak med temi odrskimi organizmi pa je prežet z mislijo in odgovornostjo razpiranja vprašanj vsem, ki v njem ustvarjajo in ga obiskujejo.

Na oder Male drame prihajajo Pljuča, uprizoritev o neizprosno iskrenem sodobnem ljubezenskem odnosu

Nagrajeno dramsko delo Pljuča, prvo delo angleškega dramatika Duncana Macmillana, ki bo uprizorjeno na slovenskih odrih, prinaša vpogled v brutalno iskren odnos dveh tridesetletnikov, ki živita v nenehni negotovosti med izpraševanjem svojih vrednostnih meril in uresničevanjem osebnih ambicij. Mladi par, ki ga spremljamo v uprizoritvi, igrata Nina Ivanišin in Vito Weis. Dramo je v slovenščino prevedla Tina Mahkota, režiser je Žiga Divjak, dramaturginja Eva Kraševec, scenograf Igor Vasiljev, kostumografinja Tina Pavlović, lektorica Tatjana Stanič, avtor glasbe Blaž Gracar in oblikovalci luči Žiga Divjak, Vlado Glavan ter Igor Vasiljev. Premiera uprizoritve bo v petek, 29. marca, ob 20.00. Prve ponovitve bodo na sporedu 3., 4., 8., 9., 10. in 15. aprila ob 20.00. Zadnji aprilski ponovitvi bo sledil pogovor z ustvarjalci na odru Male drame.

Duncan Macmillan velja za enega najzanimivejših glasov sodobne britanske dramatike, ustvarja pa tudi kot režiser in performer za gledališče, film in televizijo. Njegova dramska dela, ki temeljijo na raziskovalnem pristopu, se dotikajo sodobnih družbeno-politično-ekonomskih tem vzgoje, izobraževanja, ustvarjanja družine, osebnostih motenj, okoljevarstvenih problemov, ipd. V igri Pljuča, avtor izpostavi intimno vprašanje ustvarjanja družine, a hkrati preizprašuje pomembna družbena in okoljevarstvena vprašanja. Kot v gledališkem listu zapiše dramaturginja Eva Kraševec, glavna lika v igri »iščeta ravnovesje med lastnimi pričakovanji glede partnerskega odnosa in družbeno odgovornostjo, med nenehnim načrtovanjem, v katero nas sili sodobno življenje, in spontanostjo in predvsem med svobodo ter ujetostjo.«

Tatjana Stanič, dobitnica nagrade ZDUS »Marko Slodnjak«

Iskrene čestitke gledališki lektorici Tatjani Stanič, ki ji je strokovna komisija za nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije za leto 2018 podelila nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije »Marko Slodnjak« za dveletno obdobje. Strokovno komisijo sestavljajo Marko Simčič, Nina Ivanišin in Livija Pandur (predsednica). V obrazložitvi so zapisali:

»Lektorica Tatjana Stanič je s svojim delom v slovenskih gledališčih, predvsem pa v matični hiši SNG Drama Ljubljana, nepogrešljiva ustvarjalka govorne podobe uprizoritev. Umetniško in osebno občutljivo, strokovno, ob natančnem poznavanju jezika se Tatjana Stanič ukvarja z literarnimi predlogami in konteksti, z razvojem sodobnega pogovornega jezika ter umetniško interpretacijo odrskega govora, ki ga zmeraj določa socialna oziroma funkcijska zvrstnost besedila. Njeno intenzivno, kontinuirano delo z igralci, ki tako vzdržujejo tudi svojo govorno kondicijo, preizprašuje govorne nianse besedil, slogovne posebnosti, plastenje dramske pisave in prepletanje jezikovnih ravni, da besedilo zaživi kot literarna umetnina in kot živa materija, pregiben in sodoben odrski govor, ki v našem gledališkem prostoru postavlja najvišje standarde. Tatjana Stanič v sodelovanju z najbolj vznemirljivimi slovenskimi in evropskimi režiserji vedno znova krepi zavedanje o skoraj neskončnih možnostih ustvarjalnosti v jeziku in odrskem govoru, s svojo izjemno metodo pristopa k jeziku pa omogoča igralski polet, ki je nujen za vsako gledališko uprizoritev.«

Nagrade bodo podeljene na otvoritvi 49. Tedna slovenske drame 27. 3. v Prešernovem gledališču Kranj. Nagrade bo podelila predsednica društva Saša Pavček.

Irwin na Praškem kvadrienalu scenskega oblikovanja in prostora

Irwin, avtor razstave Kapital 2018 v uprizoritvi Ivo Svetina, V imenu matere (režiser Ivica Buljan, premiera krstne uprizoritve 8. decembra 2018, SNG Drama Ljubljana), bo v sklopu instalacije Warped Space / Ukrivljen prostor od 6. do 16. junija 2019 zastopal Slovenijo na 14. Praškem kvadrienalu scenskega oblikovanja in prostora (Prague Quadrennial of Performance Design and Space).

Sezono Intima nadaljujemo s krstno uprizoritvijo Ali: Strah ti pojé dušo na novem prizorišču Fassbinderplac

Krstna uprizoritev Ali: Strah ti pojé dušo v režiji Sebastijana Horvata je odrska priredba filma Vsi drugi se imenujejo Ali (1974) znamenitega nemškega filmskega scenarista in režiserja Rainerja Wernerja Fassbinderja. Po enomesečnem zamiku v februarju napovedanih terminov, bo predstava na Fassbinderplacu premierno uprizorjena v petek, 15., in v soboto, 16. marca, ob 20.00. Zgodba, umeščena v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja v Nemčiji, razkriva večplastnost in pretresljivost ljubezni na družbenem robu. Avtor priredbe in dramaturg je Milan Marković Matthis, scenograf Igor Vasiljev, kostumografka Belinda Radulović, skladatelj Drago Ivanuša, oblikovalec svetlobe Aleksandar Čavlek in lektor Arko. Vlogi glavnih protagonistov Emmi in Salema/Alija igrata Nataša Barbara Gračner in Iztok Drabik Jug, v drugih vlogah pa igrajo Barbara Žefran, Eva Jesenovec, Borut Doljšak, Damjana Černe, Tamara Avguštin, Saša Mihelčič, Vojko Zidar in v alternaciji Nik Škrlec in Gregor Podričnik. Predpremiera bo 14. marca ob 20.30, prve ponovitve pa od 18. do 22. ter 27. in 29. marca ob 19.30.

Pri uprizoritvi so sodelovali tudi asistent režiserja Mitja Lovše, prevajalka iz nemščine Urška Brodar, prevajalec iz srbščine in asistent dramaturga Jernej Potočan, asistentka scenografa Maruša Mali, asistentka kostumografke Bernarda Popelar Lesjak in asistentka režiserja (študijsko) Maša Pelko. 

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov