Novice

Prva slovenska uprizoritev igre Stephena Karama Ljudje v režiji Nine Šorak bo premierno uprizorjena 7. 12. v Mali drami

Gledališko sezono Intima nadaljujemo v Mali drami s prvo slovensko uprizoritvijo igre ameriškega dramatika in scenarista Stephena Karama Ljudje, ki je leta 2016 osvojila nagrado tony, nagrado newyorškega Združenja dramskih kritikov za najboljšo igro in nagrado obie ter nominacijo za Pulitzerjevo nagrado za dramatiko. Režiserka uprizoritve je Nina Šorak.

Dogajanje je postavljeno v kletno stanovanje v manhattanskem Chinatownu, kamor se je pred kratkim preselila Brigid Blake s fantom Richardom. Na obisk prihajajo njeni starši in babica iz Pensilvanije ter sestra iz Filadelfije. Skupaj bodo praznovali zahvalni dan. Postopoma spoznavamo težave družine ameriškega srednjega razreda, ki se razkrivajo v sočnih, mestoma sarkastičnih, mestoma tragikomičnih dialogih. Dokumentaristični naturalizem govori o času, v katerem živimo, in se osredotoča na življenje ne privilegirane elite, temveč povprečnega pripadnika družbe, ki živi v nestabilnih okoliščinah in z negotovo prihodnostjo. V prvi slovenski uprizoritvi igre, ki jo je prevedla Tina Mahkota, igrajo Bojan Emeršič, Silva Čušin, Tina Vrbnjak, Nina Ivanišin, Milena Zupančič in Gorazd Logar. Dramaturginja je Urša Adamič, scenograf Dorian Šilec Petek, kostumografinja Ina Ferlan, lektorica Tatjana Stanič, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, svetovalka za gib Tanja Zgonc, oblikovalec luči Vlado Glavan in avtorica songa Ana Duša. Premiera bo v petek, 7. decembra, ob 20.00, prve ponovitve pa bodo na sporedu 8., 10., 14., 27. in 28. decembra ob 20.00 ter 11. decembra ob 11.00.

Ob tej priložnosti vas prijazno vabimo na predstavitev uprizoritve z ustvarjalsko ekipo, ki bo v četrtek, 6. decembra, ob 10.30 v Drama Kavarni.
 

Krstna uprizoritev nove Svetinove igre V imenu matere v režiji Ivice Buljana in z razstavo Kapital 2018 kolektiva IRWIN (8. 12.)

Gledališko sezono Intima nadaljujemo na velikem odru s krstno uprizoritvijo za nas napisane igre pesnika in dramatika Iva Svetine V imenu matere. Uprizoritev v režiji Ivice Buljana je hkrati tudi razstava novih umetniških del slikarskega kolektiva IRWIN Kapital 2018.

V drami V imenu matere spremljamo potovanje družine S. skozi 20. stoletje, pripoved o rodu spod Stola, iz katerega je izhajala tudi Prešernova mati Mina. O rodu, ki ni hotel biti pasivni opazovalec zgodovine, ampak je skušal postati njen sooblikovalec. V uprizoritvi igrajo Barbara Cerar, Maša Derganc, Nina Valič, Pia Zemljič, Sabina Kogovšek, Saša Pavlin Stošić, Veronika Drolc, Aljaž Jovanović, Janez Škof, Klemen Janežič, Marko Mandić, Nik Škrlec, Saša Tabaković in študentje dramske igre na AGRFT: Julija Klavžar, Lana Bučevec, Lara Fortuna, Nika Vidic, Andraž Harauer, Gal Oblak, Luka Bokšan, Martin Mlakar in Žan Brelih Hatunić. Umetniški svetovalec je Robert Waltl, dramaturginja Mojca Kranjc, kostumografka Ana Savić Gecan, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, oblikovalca svetlobe in videa sonda57 in Toni Soprano Meneglejte, letor Arko, asistent režiserja Luka Marcen in asistentka kostumografke Sara Smrajc Žnidarčič. Premiera bo v soboto, 8. decembra, ob 20.00, predpremiera v petek, 7. decembra, ob 19.30, prve ponovitve pa bodo na sporedu 10., 11., 27. in 28. decembra ob 19.30.

Ob tej priložnosti vas prijazno vabimo na predstavitev, ki bo v četrtek, 6. decembra, ob 9.30 na velikem odru. 
 

Odpoved predstave Emilia Galotti (19. 11.)

Predstava Emilia Galotti, predvidena za danes, 19. novembra, odpade zaradi bolezni v ansamblu. Nadomestni termin bo v ponedeljek, 17. decembra, ob 19.30. Za več informacij pokličite blagajno 01 252 15 11. Hvala za razumevanje.

Zlata nagrada ADC*E za plakat Pohujšanje

Kampanja za uprizoritev SNG Drama Ljubljana, Cankarjevega doma in Mestnega gledališča ljubljanskega Pohujšanje v dolini šentflorjanski, zasnovana s kreativnim direktorjem agencije Pristop Aljošo Bagolo, je na festivalu Evropskega kluba umetniških direktorjev (Art Directors Club of Europe) – pravijo mu kar kreativna liga prvakov – kot edino delo iz celotne naše regije prejelo zlato nagrado v kategoriji zunanjega oglaševanja.

Evropski klub umetniških direktorjev je 10. novembra na Festivalu evropske kreativnosti v Barceloni sedemindvajsetič podelil nagrade ADC*E. Posebnost tekmovanja je v tem, da se za nagrade potegujejo le dela, ki so slavila na domačih oglaševalskih tekmovanjih. Pristopovo Pohujšanje (Scandal) je na Slovenskem oglaševalskem festivalu prejelo dve veliki nagradi – v skupinah celostnih komunikacijskih akcij ter tiskanih oglasov in plakatov –, poleg tega pa še zlato priznanje za ambientalno oglaševanje.

Gostovanje Fausta na VII. Mednarodnem kulturnem forumu v Sankt Peterburgu

Mednarodno odmevna koprodukcijska uprizoritev Goethejeve dramske pesnitve Faust v režiji Tomaža Pandurja in v izvedbi SNG Drama Ljubljana ter Festivala Ljubljana bo v petek, 16. novembra, ob 19.00 gostovala na velikem odru znamenitega Aleksandrinskega gledališča v Sankt Peterburgu. Gostovanje v Rusiji sledi številnim uspešnim predstavam po evropskih, azijskih in južnoameriških mestih s skupno že več kot 30.000 gledalci. Fausta bomo igrali na otvoritveni večer VII. sanktpeterburškega Mednarodnega kulturnega foruma, ki velja za najpomembnejšo in najuglednejšo kulturno prireditev v Ruski federaciji. Foruma, ki predstavlja platformo za razprave in vsako leto privabi več tisoč kulturnih strokovnjakov, tujih delegacij, vladnih predstavnikov in ustvarjalcev z vsega sveta, se bo udeležil tudi minister za kulturo Dejan Prešiček.

Gostovanje ljubljanske Drame v Rusiji, prvo v Aleksandrinskem gledališču, je rezultat odličnega sodelovanja med izmenjalno sezono slovenske kulture v Ruski federaciji in ruske kulture v Sloveniji, ki sta ga omogočili in podprli slovensko in rusko Ministrstvo za kulturo ter slovensko veleposlaništvo v Rusiji in ruska državna kulturna agencija Rosconcert. Gostovanje predstavlja nadgradnjo tega sodelovanja in nadaljnjo krepitev sicer tradicionalno dobrega kulturnega sodelovanja med Slovenijo in Rusko federacijo.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov