Novice

Tri naše uprizoritve na 54. Festivalu Borštnikovo srečanje

Na letošnjem 54. Festivalu Borštnikovo srečanje, ki bo potekal od 14. do 27. oktobra na festivalskih prizoriščih v Mariboru, bo s tremi uprizoritvami iz sezone 2018/19 nastopilo tudi naše gledališče. V tekmovalni program sta bili izbrani uprizoritvi V imenu matere v režiji Ivice Buljana in Ali: Strah ti pojé dušo v režiji Sebastijana Horvata. Uprizoritev Pljuča v režiji Žige Divjaka pa se je uvrstila v spremljevalni program festivala. Tekmovalni program bo letos ponudil dvanajst predstav, obsežen izbor predstav slovenskih in tujih producentov pa bo prikazan v spremljevalnem programu. Skladno s svojim poslanstvom festival v letošnji izvedbi poudarja kompleksnost in širino gledališke ustvarjalnosti, ponuja širok razpon estetik in različnih pristopov, s tem pa želi spodbujati raznolikost in povezanost našega gledališkega prostora in izraza. Selektor 54. Festivala Boršnikovo srečanje je bil Matjaž Zupančič.

Uspešen zaključek 6. Drama Festivala z več kot 2.500 obiskovalci

6. Drama Festival je v petek, 31. maja, zaokrožilo gostovanje Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba z uprizoritvijo Šest oseb išče avtorja Luigija Pirandella v režiji Oliverja Fljića ter festivalska predpremiera avtorskega projekta po izbranih delih Rudija Šeliga Izobčenke v režiji Mirjane Medojević v Mali drami. Predstava bo otvoritvena premiera na odru Male drame v prihajajoči sezoni Ljubezen 2019/20.

Mednarodni festival, ki je letos prvič pripeljal v Ljubljano izključno tuje gostujoče uprizoritve, s programskim poudarkom na hrvaški gledališki ustvarjalnosti in številnimi spremljevalnimi prireditvami, je obiskalo več kot 2.500 obiskovalcev. Ti so imeli letos prvič priložnost glasovati za najboljšo gostujočo festivalsko predstavo po izboru občinstva in ji podeliti nagrado, poimenovano po Jerneju Šugmanu. Prvo nagrado Jerneja Šugmana je tako prejela uprizoritev Moč teme Narodnega pozorišta u Beogradu v režiji Igorja Vuka Torbice. Povprečje ocen vseh oddanih glasovnic za to predstavo je bilo 4,7. Tudi letos so osrednji festivalski program v Drama Kavarni dopolnjevali pogovori z ustvarjalci gostujočih uprizoritev, zaključna prireditev avtorskega projekta Nika Škrleca Študije bananinega olupka, pogovor o slovenskem in hrvaškem gledališču, režijski dialog: Lorenci, Horvat, Marcen, Pelko ter uvodna zabava z DJ Iztokom Drabikom Jugom in sklepna zabava z DJ Lili Put Put.

Napovedujemo 6. Drama Festival (od 25. do 31. 5.)

Letošnji, že šesti Drama Festival bodo zaznamovale vrhunske poetike nekaterih najboljših slovenskih in tujih režiserjev, ki delujejo v širšem evropskem prostoru in s tem pomagajo razširjati in bogatiti kontekst lokalnega oziroma nacionalnega v posamezni gledališki kulturi. Sedem izbranih predstav iz Hrvaške, Srbije, Črne gore in Češke, ki bodo uprizorjene na velikem odru Drame, se bo potegovalo za nagrado občinstva za najboljšo uprizoritev festivala. Nagrada bo poimenovana po vrhunskem igralcu Drame in velikanu slovenskega gledališča in filma Jerneju Šugmanu. Ena od posebnosti letošnjega festivala bo tudi programski poudarek na hrvaški gledališki ustvarjalnosti, ki je v letošnji sezoni postregla s številnimi vrhunskimi uprizoritvami. Na odru Male drame pa bo na zaključni večer Drama Festivala predpremierno predstavljena še uprizoritev prihajajoče sezone 2019/20, avtorski projekt po izbranih delih Rudija Šeliga Izobčenke v režiji Mirjane Medojević, ki bo repertoarno premiero doživel konec septembra.

Tudi letos bodo osrednji festivalski program na ploščadi pred Dramo dopolnjevali pogovori z gostujočimi ustvarjalci po odigranih predstavah, poljudnostrokovni gledališki dialogi in pogovori na festivalskem vrtu Drama Kavarne ter druženja ob glasbi. Festival bo zaznamovala še zaključna prireditev avtorskega projekta Nika Škrleca Študije bananinega olupka, ki je v okviru Drama Laboratorija v realnem in digitalnem prostoru potekal celotno sezono 2018/19.

Rdeča nit sezone 2019/20 v SNG Drama Ljubljana bo ljubezen

Nova sezona Ljubezen 2019/20 prinaša šest uprizoritev velikega odra, med njimi veliko mednarodno koprodukcijo z igralci iz Slovenije, Črne gore, Italije in Albanije, in koprodukcijo, uprizorjeno na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma. Na odru Male drame bo v prihajajoči sezoni doživelo premiero šest uprizoritev. Vpis abonmaja SNG Drama Ljubljana za sezono 2019/20 se pri blagajni gledališča začne za dosedanje abonente v ponedeljek, 27. maja, in za nove abonente v ponedeljek, 3. junija. Osrednji repertoar bodo dopolnjevali programski sklopi Družabno Družbeno, Mlada Drama z natečajem za krajše dramsko besedilo na temo ljubezni, Drama Laboratorij, nedeljski koncerti Drama Akustika, Poezija v Kavarni, Literarna potovanja z Beletrino, dobrodelni projekt Prižgimo lučke sreče in ob koncu sezone že 7. Drama Festival 2020, ki bo pripeljal v Ljubljano številne ugledne goste iz tujine.

Ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor ob razgrnitvi repertoarja: »Zakaj Ljubezen? Ugotovitev, da je primarno človeško čustvo strah, ni nič novega. Strah je glavni motor za preživetje vrste. Hkrati pa je tudi najbolj plodno okolje za vsakršno manipulacijo. Tako je in je bilo od nekdaj. V času, ko globalizacija, predvsem tista finančna, dosega in presega vse napovedi, ko se začenja novo obdobje preseljevanj, ko se zaradi tehnološkega napredka in robotizacije pridružuje komaj rojenemu družbenemu razredu ,prekariatʻ družbeni razred ,odvečniʻ oziroma ,nepotrebniʻ, se strah spreminja v sovraštvo, v odpor, v ksenofobijo, v rasizem in kar je še podobnih negativnih čustev. Zidamo zidove, postavljamo žice in občutek je, da svet ni bil še nikoli tako razkosan. Ljubezen, ki bi se na tehtnici edina lahko pomerila s sovraštvom, v današnjih časih očitno izgublja bitko. […] Naša želja ni, da bi moralizirali, še manj da bi si domišljali, da lahko popravljamo svet, ki potuje v neustavljivem globalizacijskem tempu. Za tako velike stvari nimamo nobenih možnosti, lahko pa poskusimo za trenutek, ki traja, dokler traja predstava, dodati kamenček v mozaik nekega drugačnega, mogoče utopičnega sveta. Z besedili, ki smo jih izbrali, lahko usmerimo pozornost na praesenco našega bivanja. Na empatijo in ljubezen, ki ju občutimo kot največji manko.«

Povabilo k vpisu abonmaja za gledališko sezono 2019/20

Abonma bomo vpisovali pri blagajni od ponedeljka do petka od 14.00 do 18.00.

Dosedanji abonenti (vključno z abonmaji Ciciban)
od 27. do 31. maja
Vabimo vas, da obnovite lanski abonma. Dosedanje sedeže lahko obdržite le v tem vpisnem terminu, pozneje to ne bo več mogoče.

Novi abonenti
od 3. do 7. junija
od 2. do 13. septembra

Abonma Najst in dijaški abonmaji
od 2. do 13. septembra
skupinsko s pomočjo mentorjev na šolah ali posamično pri blagajni

Študenti
od 1. do 4. oktobra za dosedanje abonente
od 7. do 16. oktobra za nove abonente

Informacije:
Ema Peruš, Gabriela Lozančič
Vodji vpisa abonmaja
01 426 43 05
abonma@drama.si

Odpoved predstave Ivanov (16. 5.)

Predstava Ivanov, predvidena za danes, 16. maja, ob 19.30, odpade zaradi bolezni v ansamblu. Nadomestni termin za abonma četrtek in izven bo v četrtek, 20. junija, ob 19.30. Za več informacij pokličite blagajno 01 252 15 11. Hvala za razumevanje.

Poklon vélikemu umetniku Juriju Součku (10. 5.)

V petek, 10. maja, ob 20.00 pripravljamo v dvorani Male drame pogovor z velikim gledališkim igralcem, dolgoletnim članom igralskega ansambla Drame in našim dragim prijateljem Jurijem Součkom, ki je 5. aprila praznoval 90. rojstni dan. S priznanim slovenskim gledališkim umetnikom se bo pogovarjala pesnica in esejistka Meta Kušar. Brezplačne vstopnice za prireditev so na voljo pri blagajni Drame. V počastitev izjemnega opusa vlog Jurija Součka v SNG Drama Ljubljana bomo ta večer v foyeru Male drame odprli tudi razstavo fotografij iz njegovih uprizoritev, ki bo na ogled do konca sezone 2018/19, pol ure pred vsako predstavo v Mali drami.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov