Novo leto začenjamo s premiero Čehovovega Ivanova na velikem odru

Premiera uprizoritve, ki je nastala po novem prevodu Tatjane Stanič, bo v soboto, 12. januarja, ob 20.00 na velikem odru. Drama Ivanov (1887) sodi v zgodnje ustvarjalno obdobje Antona Pavloviča Čehova, glavni lik pa med magistralne like svetovne dramatike, med tiste »omahljivce«, ki zaradi neprizanesljivih etičnih načel nastavljajo ogledalo tako sebi kot celotni družbi. V naslovni vlogi igra Uroš Fürst, ob njem pa vrhunska igralska zasedba, ki ga sestavljajo Polona Juh, Gregor Baković, Igor Samobor, Iva Babić, Mia Skrbinac, novi član igralskega ansambla Drame Timon Šturbej, Maruša Majer, Rok Vihar, Jurij Zrnec, Saša Pavček, Valter Dragan, Matija Rozman, Zvone Hribar in Vanja Plut. Dramaturginja je Darja Dominkuš, scenografinja Meta Hočevar, kostumografinja Barbara Podlogar, skladatelj Marjan Nečak, lektorica Tatjana Stanič in oblikovalec luči Metod Novak. Pri uprizoritvi so sodelovali tudi asistent režiserja Juš A. Zidar, asistentka scenografinje Sara Slivnik, asistent kostumografinje Lovro Ivančić in študijsko še asistentka scenografinje Nastja Miheljak.

Ivanov je sam sebi najostrejši sodnik, neusmiljeno se analizira, koplje po svojih mislih in čustvih, da bi razumel, kaj se mu je zgodilo, kako se je sam prignal na rob duševnega zdravja. In vendar je tudi na robu še sposoben radikalno razrešiti svoj položaj. »Iz bleščečega junaka nastane bedno depresiven lik, ki ne more iz svojega kroga ujetosti v nedejavnost in vsakodnevno ohromljenost. To je stanje, ki ga na neki ravni poznamo vsi in ki se ga tudi bojimo. Ivanov je podoba (post)modernega človeka, kot ga živi vsakdo izmed nas.« (Matjaž Regovec, odlomek iz gledališkega lista)

Predpremiera: 11. januarja ob 19.30
Premiera: 12. januarja ob 20.00 na velikem odru
Prve ponovitve: 14., 15., 18., 19. in 23. januarja ob 19.30 ter 24. januarja ob 17.00

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov