Na veliki oder prihaja Maria, prva slovenska uprizoritev sodobne in aktualne igre znamenitega britanskega dramatika Simona Stephensa v režiji Janusza Kice

V soboto, 11. januarja, ob 20.00 bo na velikem odru premierno predstavljena Maria, sodobna drama enega najplodnejših britanskih dramatikov Simona Stephensa, v kateri avtor občutljivo zaznava probleme in bivanjske stiske našega negotovega sveta in skozi oči glavne junakinje Rie tudi poda svoj optimistični in humorni komentar nanje.

Režiser prve slovenske uprizoritve Marie je Janusz Kica, tudi avtor izbora glasbe v uprizoritvi. Igro je v slovenščino prevedla Tina Mahkota, dramaturginja je Darja Dominkuš. Mednarodno ustvarjalsko ekipo sestavljajo scenografinja Karin Fritz, kostumografinja in prejemnica Prešernove nagrade Bjanka Adžić Ursulov, oblikovalec videa Sandi Skok, oblikovalec luči Aleš Vrhovec, lektorica Tatjana Stanič, asistent režiserja (študijsko) Aljoša Živadinov, študijsko je kot asistentka dramaturginje sodelovala Zala Norčič in kot asistent lektorice Jože Volk. V uprizoritvi sodeluje petnajst igralcev, nekateri v več vlogah: Eva Jesenovec, Saša Tabaković, Vanja Plut, Sabina Kogovšek, Silva Čušin, Valter Dragan, Barbara Žefran, Rok Vihar, Matic Valič, Gorazd Logar, Boris Mihalj, Eva Stražar, Branko Jordan, Klemen Janežič in Matija Rozman. Predpremiera bo na sporedu 10. januarja ob 19.30, prve ponovitve pa 23., 24., 28. in 29. januarja ob 19.30.

Simon Stephens v svoji predzadnji objavljeni igri Maria, ki je bila krstno uprizorjena januarja 2019 v hamburškem Thalia Theatru, pronicljivo in duhovito razgali brezupnost in brezdušnost neoliberalnega sistema, ob tem pa optimistično in humorno osvetli tudi redke ostanke človečnosti v njem. V dramskem delu Maria se zrcalijo številne značilnosti Stephensovega pisanja in pogleda na svet. Na prvem mestu je naklonjenost do mlade generacije in opisovanje sveta, ki je obupan, odtujen in žalosten. Stephens zase pravi, da je »agresivni optimist«, vendar s svojim optimizmom problemov ne poenostavlja. Nasprotno, vidi jih v vsej kompleksnosti, in da bi jih prikazal, si pomaga s humorjem in tudi s kancem ironije.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov