Gledališki koncert Prekleti kadilci zaokrožuje slavnostno sezono 2017/18 v Mali drami

Kot sklepno dejanje programa slavnostne sezone ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva na odru Male drame, bo v petek, 6. aprila, ob 20.00 premierno zaživela uprizoritev Prekleti kadilci po motivih odmevnega satiričnega eseja Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja. Avtorji odrske priredbe, ki sta jo idejno zasnovala režiser Tin Grabnar in dramaturginja Brina Klampfer, so ustvarjalci uprizoritve. Igralski ansambel Prekletih kadilcev, gledališko prepletenih s songi Janija Kovačiča in Svetlane Makrovič ter avtorsko glasbo Boštjana Gombača, sestavljata »Kadilki, Protikadilki« Pia Zemljič (vokal, pianino) in Nina Valič (vokal, flavta) ter »Kadilca, Protikadilca« Aljaž Jovanović (vokal, kitara, pianino) in Janez Škof (vokal, harmonika). Dramaturginja uprizoritve je tudi Darja Dominkuš in hkrati urednica gledališkega lista. Scenograf je Dorian Šilec Petek, kostumografinja Sara Smrajc Žnidarčič, lektorica Tatjana Stanič, koreografinja Anja Mejač, korepetitorica Ana Erčulj, oblikovalca luči Dorian Šilec Petek in Vlado Glavan.

Uprizoritev Prekleti kadilci je označena kot gledališki koncert, ker se na eni strani spogleduje s koncertno formo in na drugi ohranja tipično gledališke elemente. Glasba prehaja v gledališke prizore in obratno. Pri tem pa se razmišljanje o kajenju in kadilski problematiki nenehno prepleta z utrinki iz življenja in dela naše »prve dame nikotina«, Svetlane Makarovič.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov