Darja Dominkuš, prejemnica Grün-Filipičevega priznanja za zadnji dve leti

Dramaturško delo Darje Dominkuš je v slovensko gledališko življenje vpisano že natanko štirideset let, če lahko štejemo k njeni bibliografiji že akademijsko produkcijo Mrożkovega Tanga v režiji Janeza Pipana, pri kateri je začenjala kot asistentka dramaturgije. Odtlej je delovala kot dramaturginja, publicistka in prevajalka. V njenem opusu je kar dvajset dramaturgij krstnih uprizoritev slovenske dramatike in več kot trideset moderne svetovne dramatike. Kot dramaturginja je prispevala k uprizoritvam klasične in sodobne slovenske in tuje dramatike. Že triintrideset let deluje v ljubljanski Drami, kjer je redno zaposlena.

Osem dramaturgij (Merlin ali Pusta dežela, Ljudski demokratični cirkus Sakešvili, Zid, jezero, Sveti mož, Prekleti kadilci, Tatovi, Deklica s strunami in Ivanov) povsem raznorodnih dramskih organizmov v povezavi z osmimi raznoterimi režijskimi poetikami ustvarjalcev različnih generacij in kulturnih okolij je terjalo osem povsem različnih vizur in pristopov. Prav vsak med temi odrskimi organizmi pa je prežet z mislijo in odgovornostjo razpiranja vprašanj vsem, ki v njem ustvarjajo in ga obiskujejo.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov