Življenje drugih – premiera krstne uprizoritve drame Jana Krmelja (31. 1.)

V petek, 31. januarja, ob 20.00 bo v Mali drami premiera krstne uprizoritve drame Življenje drugih Jana Krmelja po motivih znamenitega filma nemškega režiserja in scenarista Floriana Henckla von Donnersmarcka. Film Življenje drugih (Das Leben der Anderen) je bil med drugim nagrajen z oskarjem za najboljši tujejezični film (2007). Avtor odrske priredbe in režiser Jan Krmelj je tudi scenograf uprizoritve Življenje drugih, v kateri igrajo Janez Škof, Uroš Fürst in Saša Mihelčič. Dramaturginja je Diana Koloini, skladatelja sta Silence (Primož Hladnik in Boris Benko), kostumografinja Špela Ema Veble, oblikovalca luči Jan Krmelj in Vlado Glavan, lektorica Kristina Anželj, asistentka režiserja Nika Prusnik Kardum in asistentka scenografa Mila Peršin. Prve ponovitve bodo na sporedu 1., 3., 4., 5., 27., 28. in 29. februarja ob 20.00 v Mali drami.

V filmu in v uprizoritvi spremljamo zgodbo Gerda H. Wieslerja (Janez Škof), agenta zloglasne tajne službe Stasi, ki je v Nemški demokratični republiki represivno delovala vse do padca Berlinskega zidu. Wiesler neprestano nadzoruje dva umetnika – dramatika Georga Dreymana (Uroš Fürst) in igralko in gledališko zvezdo Christo-Mario Sieland (Saša Mihelčič). Skozi nenehno in natančno tajno spremljanje vseh njunih življenjskih korakov in potez se agentov pogled na svet spremeni, začuti tudi negotovost o svoji lastni vlogi v svetu in represivnem državnem sistemu, v katerem živi in deluje.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov