Izobčenke, krstna uprizoritev avtorskega projekta po delih Rudija Šeliga v režiji Mirjane Medojević, slavnostno začenjajo sezono Ljubezen v Mali drami

Prva premiera sezone 2019/20 na odru Male drame bo v petek, 27. septembra, ob 20.00. Izobčenke so avtorski projekt, ki je nastal po delih velikega slovenskega dramatika Rudija Šeliga. Avtorji priredbe so tudi ustvarjalci uprizoritve, ki priča o nas, pravzaprav o tistih delih v nas, ki jih lahko poimenujemo dušni prostori. Kar pa je prostor duše, je tudi prostor (gledališkega) rituala. V Izobčenkah igrajo Tina Vrbnjak, Nina Ivanišin, Tamara Avguštin, Ina Puntar in Samo Kutin. Režiserka je Mirjana Medojević, dramaturga sta Eva Kraševec in Ilija Đurović, scenograf Branko Hojnik, lektorica Tatjana Stanič, avtorja glasbe Ina Puntar in Samo Kutin, oblikovalci luči Nina Ivanišin, Vlado Glavan in Branko Hojnik. Prvi ponovitvi bosta na sporedu 28. septembra in 7. oktobra ob 20.00.
 
V Izobčenkah se srečamo z liki, preko katerih lahko začutimo najpomembnejša čustva, želje in hrepenenja, ki skozi stoletja ostajajo nespremenjena. Skozi zgodbo se prepletajo intimne pripovedi o trpljenju in notranjih skušnjavah, ki jih igralke interpretirajo in pokažejo vsaka v svoji luči ter na zelo drugačen način.

»Šeligo je fasciniran nad magijo v gledališču. In ta predstava se dotika tistega aspekta magije, ki nagovarja najbolj ranljive plati človeka, tiste poškodovane in nedolžne snovi, ki je v zvezi z instinktivnim odzivom na svet. Če pomislimo, da v vsakem od nas, ne glede na to, ali je moški ali ženska, obstaja homo ludens, potem bi ta predstava hotela tega človeka priklicati na površje. Iz njega nekako izvabiti nedolžnost, ker se tam najbrž skriva duša. Ali Šeligo ves čas piše o svoji animi, ki je razkosana na to, čemur pravimo liki v njegovem ustvarjalnem opusu?« je zapisala v gledališkem listu uprizoritve režiserka Mirjana Medojević.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov