[Drama od doma] Tudi maja s tedensko novimi spletnimi premierami in igralskimi branji

Majski cikel platforme »Drama od doma« prinaša spletna predvajanja arhivskih posnetkov desetih različnih uprizoritev iz bogate zakladnice SNG Drama Ljubljana. Devet predstav bomo prvič javno predvajali, deseta pa je bila že prikazana v marčevsko-aprilskem programu Drame od doma, ki ga je spremljajo več kot 23.000 uporabnikov in skupno prispevalo kar 34.000 ogledov arhivskih posnetkov uprizoritev. Maja bomo nadaljevali tudi s tedenskim objavljanjem novih igralskih branj »z domačega kavča« in posebnih branj, ustvarjenih z dodatno mislijo na ranljive skupine. Na uradni YouTube strani Drame pa bomo predvidoma 29. maja predstavili repertoar prihajajoče sezone 2020/21.
 
Spored YouTube premier se nadaljuje v četrtek, 7. maja, ob 20.00, ko bomo predvajali arhivski posnetek uprizoritve Kralj na Betajnovi Ivana Cankarja v režiji Eduarda Milerja in v koprodukcijski izvedbi ljubljanske in mariborske Drame. To enkratno javno projekcijo prvenstveno posvečamo vsem maturantom in dijakom, ki obravnavajo to dramo v okviru pouka slovenskega jezika. V času predvajanja pa bo javno dostopna vsem.
 
V petek, 8. maja, in v soboto, 9. maja, ob 20.00 bomo predvajali arhivski posnetek uprizoritve Jugoslavija, moje dežela. Krstno uprizoritev dramatizacije romana Gorana Vojnovića je režiral Ivica Buljan. Sledile bodo še projekcije uprizoritev: Malomeščani Maksima Gorkega v režiji Mateje Koležnik; krstna uprizoritev priredbe Homerjevega epa Iliada v režiji Jerneja Lorencija in v koprodukcijski izvedbi Drame, MGL in Cankarjevega doma; krstna uprizoritev dramatizacije romana Grad Franza Kafke v režiji Janusza Kice; Beneški trgovec Williama Shakespeara v režiji Eduarda Milerja; Julij Cezar Williama Shakespeara v režiji Diega de Bree in gledališki koncert Prekleti kadilci po knjigi Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja. Vsi omenjeni posnetki bodo dostopni le v času trajanja spletne premiere oziroma ponovitve.
 
Najmlajšim generacijam ljubiteljev gledališča pa bomo med 11. in 15. majem ponudili neprekinjeno možnost ogleda dveh uprizoritev za otroke: ponovno bomo predvajali posnetek predstave Petek Klepec ali Kako postaneš pravi junak v režiji Maje Sever; premierno pa bo na ogled Levstikov Martin Krpan v režiji Janeza Burgerja in v koprodukcijski izvedbi SNG Drama Ljubljana in Drame SNG Maribor.
 
Dodatno široko dostopnost vsebin platforme »Drama od doma« bo tudi v maju zagotavljalo podjetje Mercator, ki bo Youtube predvajanja predstav in druge programske vsebine redno vključevalo v svojo virtualno skupnost M Soseska.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov