Novice

Na veliki oder se po stoletju vrača drama Oscarja Wilda Saloma, tokrat v režiji Eduarda Milerja

V soboto, 21. septembra, ob 20.00 bo na velikem odru prva premiera letošnje sezone, naslovljene Ljubezen: uprizoritev simbolistične poetične igre znamenitega irskega pisatelja, dramatika, esejista in kritika Oscarja Wilda Saloma v priredbi dramaturginje Žanine Mirčevske in v režiji Eduarda Milerja. Dramo, ki govori o zatonu civilizacij in cesarstev, o trenutku, ko je človeštvo na križišču med duhovnostjo in čutnostjo, je iz francoščine prevedel Primož Vitez. V uprizoritvi igrajo Polona Juh, Igor Samobor, Gregor Baković, Alojz Svete, Robert Korošec/Andraž Harauer, Gal Oblak, Valter Dragan, Matija Rozman, Boris Mihalj, Zvone Hribar, Gorazd Logar in v alternaciji Andraž Harauer in Matic Valič. Scenograf in avtor videa je Atej Tutta, kostumograf Leo Kulaš, glasbeni opremljevalec Eduard Miler, koreografka Maša Kagao Knez, oblikovalka maske Špela Ema Veble, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, lektor uprizoritve in urednik-lektor gledališkega lista Arko in asistentka kostumografa Lara Kulaš. Predpremiera bo na sporedu 20. septembra ob 19.30, prve ponovitve pa vsak večer od 23. do 28. septembra ob 19.30.
 
Saloma, ki jo je Wilde napisal v ustvarjalnem navdihu enega samega dneva, v francoščini, v Parizu, leta 1891, temelji na svetopisemskih vsebinah, vendar jih je avtor predrugačil in s tem pripeljal v zgodbo možnosti za drugačne interpretacije. V Angliji je bilo namreč v tistem času prepovedano prikazovanje bibličnih likov, zato so Salomo sprva uprizarjali le na zasebnih prireditvah. Tudi v ljubljanski Drami je bila ta Wildova drama doslej uprizorjena le dvakrat: prva slovenska uprizoritev v sezoni 1905/6 v režiji Adolfa Dobrovolnega (Drama je takrat delovala pod imenom Deželno gledališče v Ljubljani) in druga v Drami v sezoni 1919/20, ko je uprizoritev režiral Osip Šest (gledališče se je takrat uradno imenovalo Kraljevsko slovensko gledališče Ljubljana – Drama).

Podaljšan vpis abonmaja za vse gledališke navdušence (do 20. 9.)

Pri blagajni Drame vas pričakujemo vsak delavnik do petka, 20. septembra, od 14.00 do 18.00. Še vedno imate priložnost, da vpišete abonma ter tako pridete do cenejših predstav, stalnega sedeža in izbranega dneva v tednu. Pri tem boste deležni tudi 20-odstotnega popusta za izvenabonmajske predstave na velikem odru in v Mali drami.

Dodatne informacije o vpisu abonmaja lahko dobite na telefonski številki 01 426 43 05 ali po elektronski pošti abonma@drama.si. Veselimo se druženja z vami v sezoni Ljubezen 2019/20

Moteno obratovanje telefonskih linij Drame

Zaradi gradbenih del v okolici Drame smo trenutno nedosegljivi prek telefonskih linij. Za informacije glede vpisa abonmaja smo dosegljivi po elektronski pošti abonma@drama.si, za vse druge informacije pa na naslovu info@drama.si. Blagajna na Erjavčevi cesti 1 v Ljubljani je za vpis abonmaja odprta od ponedeljka do petka od 14.00 do 18.00.

Majice in vrečke sezone Ljubezen 2019/20 pri blagajni Drame

Z začetkom sezone 2019/20 bomo začeli tudi prodajati majice in vrečke, navdihnjene z osrednjo temo repertoarja, ljubeznijo, ki bo prepletla uprizoritve s številnimi drugimi prireditvami. Obdarite sebe ali svoje najbližje z majico in vrečko z Rumijevo mislijo, obiščite katero izmed novih uprizoritev in z nami doživite gledališko zbirko z naslovom Ljubezen.

Majice in vrečke bodo na voljo od ponedeljka, 2. septembra, pri blagajni Drame. Majica stane 6 €, vrečka 5 €, majico in vrečko skupaj pa lahko kupite za 10 €. Nosite #ljubezen!

Povabilo k vpisu abonmaja za sezono Ljubezen 2019/20

V ponedeljek, 2. septembra, se bo nadaljeval vpis abonmaja za gledališko sezono Ljubezen 2019/20. Pri blagajni Drame bo potekal od ponedeljka do petka od 14.00 do 18.00.

Vpis abonmaja bo potekal v naslednjih terminih:

Novi abonenti
(vključno z abonmaji Ciciban)

od 2. do 13. septembra

Abonma Najst in dijaški abonmaji
od 2. do 13. septembra s pomočjo mentorjev na šolah ali posamično pri blagajni

Študenti
od 1. do 4. oktobra dosedanji abonenti
od 7. do 16. oktobra novi abonenti

Zakaj postati abonent Drame?
Abonmaji za gledališko sezono 2019/20 vam omogočajo ogled predstav po znižanih cenah, stalni sedež in izbrani dan v tednu za obisk predstav, poleg tega dobite še 20 % popusta za izvenabonmajske predstave na velikem in levem odru in v Mali drami.

V Drami vas čakajo #Ljubezen #Novasezona #Repertoar201920!

Informacije:

Ema Peruš
Vodja vpisa abonmaja
01 426 43 05
abonma@drama.si

Pogodba o projektiranju celovite prenove Drame je podpisana

Na novinarski konferenci, na kateri so sodelovali državna sekretarka na ministrstvu za kulturo mag. Petra Culleto, ravnatelj Drame Igor Samobor in arhitekt Tine Tribušon iz biroja Bevk Perovič arhitekti, je bil predstavljen projekt izvedbe projektiranja in vodenja aktivnosti za celovito prenovo SNG Drama Ljubljana.
 
V veljavni Načrt razvojnih programov 2019-2022 je Vlada Republike Slovenije 18. junija 2019 uvrstila projekt Izvedba projektiranja in vodenje aktivnosti za pripravo projekta Celovita prenova SNG Drama Ljubljana. V torek, 2. julija 2019, je SNG Drama Ljubljana z birojem Bevk Perović arhitekti, ki so na javnem, anonimnem, odprtem, dvostopenjskem, projektnem, arhitekturnem natečaju predstavili zmagovito rešitev, podpisala pogodbo o pripravi projektne dokumentacije. Ministrstvo za kulturo je tako v tem mandatu zagotovilo 3 milijone evrov sredstev za pripravo celotne projektne dokumentacije do stopnje projekta za izvedbo – PZI –, vključno s pripravo ustrezne investicijske dokumentacije, projektne dokumentacije za odrsko tehniko, meritvami obstoječega objekta in konstrukcijsko analizo objekta. Fazi projektiranja, ki naj bi se zaključilo do leta 2021, bo sledila pridobitev gradbenega dovoljena in predvidoma leta 2022 prva gradbeno-obrtniška prenovitvena dela. Zmagovalna arhitekturna rešitev zagotavlja sodobno, funkcionalno in vsestransko prijazno zasnovane historične in nove prostore SNG Drama Ljubljana, ki v isti zgradbi ustvarja že več kot stoletje.  

Novinarska konferenca ob začetku projektiranja celostne prenove Drame (4. 7. ob 12.00 v Drama Kavarni)

Prijazno vas vabimo na novinarsko konferenco ob začetku projektiranja celostne prenove SNG Drama Ljubljana, ki bo v četrtek, 4. julija, ob 12.00 v Drama Kavarni. Načrt poteka projekta celostne prenove SNG Drama Ljubljana bodo predstavili minister za kulturo mag. Zoran Poznič, ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor in biro Bevk Perović arhitekti, avtorji zmagovalne arhitekturne rešitve, izbrane na mednarodnem javnem in anonimnem natečaju.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov