Novice

Zapustil nas je Danilo Benedičič

V 88. letu se je poslovil vrhunski gledališki in filmski igralec Danilo Benedičič, veliki umetnik, ki je pomembno zaznamoval naše kulturno življenje. Skoraj štiri desetletja je bil član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana in v njem oblikoval večino svojih odrskih mojstrovin, sodelovanje z Dramo in drugimi slovenskimi gledališči pa je nadaljeval tudi po upokojitvi. V petih desetletjih predajanja odrski umetnosti je odigral skoraj 150 gledaliških vlog in prejel zanje številne nagrade, med drugimi akademijsko Prešernovo nagrado (1956), nagrado Sklada Staneta Severja (1974), Borštnikovo nagrado za igro (1976), nagrado Prešernovega sklada za vloge v SNG Drama Ljubljana (1980), Župančičevo nagrado (1985) ter Borštnikov prstan (1989) in Župančičevo nagrado za življenjsko delo (1997).

Gledališki kritik in dramaturg Jernej Novak je opisal Danila Benedičiča kot karakternega, natančnega in kultiviranega igralca, velikega mojstra detajla s širokim izpovednim razponom, ki svoje vselej izvirne odrske stvaritve gradi iz poglobljenega študija dramskih likov in značajev.

Izjemna umetniška dediščina in prijazna, čuteča osebnost našega dolgoletnega sodelavca in prijatelja Danila Benedičiča ostajata večno dragocen navdih in ponos naše gledališke družine.

Dragi Danilo, neizmerno te bomo pogrešali.

Gledališko gostovanje v času pandemije: predstavitev uprizoritve Deklica s strunami na uglednem mednarodnem gledališkem festivalu v Milanu

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana se bo s krstno uprizoritvijo Deklica s strunami Maje Hrgović in Marjana Nečaka 17. in 18. februarja predstavilo v Milanu v okviru 12. edicije festivala Mednarodna nagrada »Golo gledališče« Terese Pomodoro. Počasno umirjanje epidemioloških razmer v obeh državah trenutno žal še ne omogoča potovanja Drame v Milano. Zato si bo festivalsko občinstvo sodobno dramsko opero Deklica s strunami v režiji Marjana Nečaka, posebej za to priložnost odigrano na velikem odru Drame, ogledalo preko spleta. Ugledni mednarodni gledališki festival, ki se bo odvijal skozi celotno sezono 2020/21 v organizacijskem sodelovanju gledališča Spazio Teatro No'hma Teresa Pomodoro in mesta Milano, poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Italije in ob podpori italijanskega Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje. Prejemniki nagrad in posebnih priznanj, ki jih bosta podelila mednarodna strokovna žirija in festivalsko občinstvo, bodo predstavljeni jeseni 2021 v Milanu na posebni slovesnosti pred začetkom naslednje, 13. edicije Mednarodne nagrade. 
 
Posnetek gostovanja Deklice s strunami v Milanu si bo slovensko občinstvo lahko ogledalo v soboto, 20. februarja, ob 20.00 na naslovu drama.kupikarto.si/vzivo. 

Prestavitev premiere in ponovitve uprizoritve Cement na 26. in 27. 3.

Žal vas moramo obvestiti o podaljšanju prestavitve premiere in ponovitve spletnega prenosa uprizoritve Cement Heinerja Müllerja v režiji Sebastijana Horvata, ki smo ju na velikem odru SNG Drama Ljubljana načrtovali v soboto, 13. februarja, in v torek, 16. februarja. Dolgo pričakovano uprizoritev Cement bomo tako na velikem odru Drame premierno odigrali v petek, 26. marca, ob 20.00. Gostitelj premierskega večera bo član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Uroš Fürst. Na svetovni dan gledališča, v soboto, 27. marca, ob 20.00 bomo odigrali prvo ponovitev, ki ji bo ob 22.15 sledil pogovor z ustvarjalci. Obstoječe e-vstopnice oziroma kode za ogled spletnega prenosa bodo veljale tudi za nova termina spletne premiere in ponovitve. Pogovor z ustvarjalno ekipo bo mogoče spremljati brezplačno. 

Prestavitev spletnega prenosa premiere in ponovitve Cementa na prvo polovico februarja

Premiero in ponovitev spletnega prenosa uprizoritve Cement Heinerja Müllerja v režiji Sebastijana Horvata, ki smo ju na velikem odru SNG Drama Ljubljana načrtovali 30. januarja in 2. februarja, moramo žal prestaviti. Oba prenosa bomo izvedli 13. in 16. februarja. Obstoječe e-vstopnice oziroma kode za ogled spletnega prenosa bodo veljale tudi za nova termina premiere in ponovitve. 

To odločitev smo sprejeli zaradi obvestila o tveganem stiku člana avtorske ekipe z osebo, pozitivno na covid-19. Da bi se izognili vsakršnemu tveganju za vstop virusa v prostore SNG Drama Ljubljana, smo nemudoma sprejeli varnostni ukrep popolne prekinitve zaključnih vaj uprizoritve Cement, izpostavljeni član ekipe pa je v preventivni samoizolaciji.

Vse študije uprizoritev, ki v času epidemije potekajo v Drami, spremlja dosledno spoštovanje ukrepov: stalna uporaba zaščitnih mask in razkuževanje rok in vseh prostorov ter redna testiranja pod zdravniškim nadzorom. Zaradi takojšnjega preventivnega odziva in upoštevanja internega protokola o varnosti bomo kljub zapletu pri študiju Cementa lahko nadaljevali z vajami za prvo slovensko uprizoritev igre Učinek Lucy Prebble v režiji Eve Nine Lampič v Mali drami. S spletnim prenosom jo bomo predstavili 10. in 11. februarja. Prav tako se bodo nadaljevale vaje za krstno uprizoritev dramatizacije romana Figa Gorana Vojnovića v režiji Luke Martina Škofa, ki bi jo želeli občinstvu predstaviti v marcu na velikem odru.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vam želimo, da ostanete zdravi.

Učinek Lucy Prebble v režiji Eve Nine Lampič – prenos iz Male drame (10. in 11. 2. ob 20.00)

V SNG Drama Ljubljana napovedujemo prvo slovensko uprizoritev Učinek družbeno angažirane sodobne britanske dramatičarke Lucy Prebble v režiji Eve Nine Lampič. Premiera po spletnem prenosu v živo bo v sredo, 10. februarja, ob 20.00 na odru Male drame. To bo druga izmed štirih uprizoritev v Mali drami v okviru sezone 2020/21, naslovljene Lebdenje. Lucy Prebble v središče zanimanja postavlja človeka, o čemer priča tudi njen pripis, da je Učinek »igra za štiri osebe, v ljubezni in v žalosti«. Učinek na izjemno pronicljiv način preizprašuje želje, strahove in stiske štirih protagonistov – dveh prostovoljcev v klinični študiji in dveh zdravnikov. Te štiri protagoniste v prvi slovenski uprizoritvi igrajo Polona Juh, Rok Vihar, Eva Jesenovec in Klemen Janežič. Dramo je prevedla Tina Mahkota, dramaturginja je Eva Kraševec, scenografinja Jasna Vastl, kostumografinja Gordana Bobojević, avtor glasbe Aleš Zorec, avtor videov Dani Modrej, lektorica Klasja Kovačič in oblikovalec luči Vlado Glavan.

Prenos v živo odigrane ponovitve Učinka bo na sporedu že naslednji večer, v četrtek, 11. februarja, ob 20.00. Prenos predstav bo mogoče spremljati preko štirih visokoločljivostnih kamer na naslovu drama.kupikarto.si/vzivo. E-vstopnice, ki za premiero stanejo 13, za ponovitev pa 11 evrov, je mogoče kupiti na spletni strani drama.kupikarto.si.

Cement Heinerja Müllerja v režiji Sebastijana Horvata – prenos z velikega odra (30. 1. in 2. 2. ob 20.00)

SNG Drama Ljubljana nadaljuje sezono 2020/21 z uprizoritvijo igre Cement Heinerja Müllerja, enega najpomembnejših nemško pišočih dramatikov druge polovice 20. stoletja. Prihajajoča uprizoritev na velikem odru Drame je drugi del mednarodne trilogije, ki sta jo Zagrebu, Ljubljani in Beogradu po tem delu zasnovala režiser Sebastijan Horvat ter avtor priredbe in dramaturg Milan Ramšak Marković. Vsaka od uprizoritev trilogije tematizira drug vidik drame: ljubljanska, ki je nastala po prevodu Mojce Kranjc, se osredotoča na intimno zgodbo protagonističnega para, Gleba in Daše. V uprizoritvi igrajo Nataša Barbara Gračner, Marko Mandić, Igor Samobor, Vanja Plut, Nejc Cijan Garlatti, Gorazd Logar in Timon Šturbej. Scenograf in avtor videa je Igor Vasiljev, kostumografinja Belinda Radulović, avtor glasbe Drago Ivanuša, oblikovalec svetlobe Aleksandar Čavlek, lektorica Tatjana Stanič in asistentka režiserja Nina Ramšak Marković.

Premiera bo v soboto, 30. januarja, ob 20.00 na velikem odru. Prenos predstave bo mogoče spremljati preko štirih visokoločljivostnih kamer na naslovu drama.kupikarto.si/vzivo. Ponovitev Cementa bo na sporedu v torek, 2. februarja, ob 20.00. E-vstopnice, ki za premiero stanejo 13, za ponovitev pa 11 evrov, je mogoče kupiti na drama.kupikarto.si.

Vabilo k spremljanju spominskega večera, posvečenega Dušanu Jovanoviću (spletni prenos z velikega odra Drame: 15. 1. ob 19.30)

Od Dušana Jovanovića se je nemogoče posloviti. Njegova osebna veličina in pogumna umetniška govorica sta nas vedno združevali in povezovali kot kolege, prijatelje, sopotnike, gledalce in bralce. Kot nepoboljšljive zaljubljence v čarobnost gledališkega rituala.
 
V zgodovino Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana se je Dušan Jovanović za zmeraj zapisal kot dramatik in režiser, večkrat tudi v obeh vlogah hkrati. Več kot pet desetletij je pomembno oblikoval slovensko gledališče in zaznamoval gledališko umetnost tudi v širšem prostoru nekdanje skupne države. S svojo neizmerno ustvarjalno energijo je navdihoval generacije in generacije vrhunskih umetnikov. Zavidljivo število domačih in mednarodnih nagrad potrjuje pomembnost njegovega bogatega in neprecenljivega ustvarjalnega opusa.

Na spominskem večeru bodo sodelovali številni Dušanovi sopotniki.
Prijazno vas vabimo k spremljanju prenosa z velikega odra, ki se bo začel ob 19.30 na YouTube kanalu SNG Drama Ljubljana. Ob 21.00 bo na tem mestu sledila še spletna premiera arhivskega posnetka uprizoritve igre Boris, Milena, Radko, ki jo je Dušan Jovanović napisal za Dramo in režiral na velikem odru v sezoni 2013/14. Dveurni posnetek odmevne premiere, ki je bila 14. septembra 2013, si bo mogoče ogledati do polnoči.

Dušanu Jovanoviću od Saše Pavček

Dušan, vem, kje si.
V dvorani, kjer so duše
na velikem odru neba.
Ti jim pripoveduješ svoje zgodbe,
duše ti verjamejo na besedo.
Tvoje ideje postajajo živa kri v njihovih nesnovnih telesih,
duše igrajo tvoje like, plešejo, pojejo …
Ti kričiš, ne tako!
Tako!  In zaigraš sam.
Duše se ti smejejo, bleščeči zobje se svetlikajo,
postajajo zvezde in mi zemljani jih občudujemo.
O, kakšno zvezdnato nebo! 

Dušan se smeje in vzame sinje pero
in piše, piše, piše …
Postavlja med nas še vedno klicaje, vprašanja,
suspenz, strast, srce.

Saša Pavček

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov