Dostopnost

Natečaj Najst 2022

REZULTATI NATEČAJA NAJST 2022

Natečaj Najst pripravljamo v okviru Mlade Drame. V sezoni 2021/22 smo mlade ljubitelje dramatike, stare od 15 do 18 let, povabili k pisanju krajšega dramskega besedila, ki bi temeljilo na njihovih izkušnjah in raziskovalo temo:

»Kdo si želim postati na odru sveta?«

Prejeli smo šest zanimivih besedil.

Žirija, ki so jo sestavljale gledališka pedagoginja Špela Šinigoj, gledališka lektorica Tatjana Stanič in dramaturginja Eva Kraševec, se je odločila, da nagradi dve avtorici in enega avtorja. Nagrajenci letošnjega natečaja so:

DOROTEJA DREVENŠEK
MATIC HRABAR
MARTINA RONJA USENIK

Besedilo Doroteje Drevenšek z naslovom Rojstni dan rahločutno in dramaturško domišljeno spregovori o odnosih med družinskimi člani, umrlem dedku in o minevanju nasploh. Napisano je v tekočem in spretno pogovornem jeziku.

Besedilo Matica Hrabarja, ki je brez naslova, izhaja iz gimnazijske stvarnosti koronskega časa in strukturno dovršeno ubeseduje notranjo dramo maturanta, ki je razpet med lastnimi dilemami, nestimulativnim okoljem šole na daljavo ter sistemom, ki ne vidi posameznikovih potreb. Spretno prepleta jezikovne zvrsti, od šolskega slenga do uradniške dikcije maturitetnih zahtev.

Martina Ronja Usenik je napisala besedilo z naslovom Kdo si želim postati na odru sveta?, v katerem izvirno tematizira občutljivo in pogosto nenagovorjeno vprašanje spolne identitete mladega človeka. Razkriva jo prek parafraze vsebine in likov Shakespearovega Hamleta, v čemer je avtentično in prepričljivo. Zanimivo je jezikovno poigravanje, ki se celo spopade s Shakespearovim blankverzom.

Nagrajenim avtoricam in avtorjem čestitamo za odlične izdelke!

Zapri