Dostopnost

Natečaj Najst

Že od leta 2015 razpisujemo v Drami natečaj Najst za dramsko besedilo za mlade. Avtorje izbranih besedil povabimo v Dramo, kjer jim sodelavci iz Drame predstavijo posebnosti pisanja za gledališče in jim pomagajo izpiliti dramsko pisanje. Natečaj je izvrstno povezovanje gledališča z mladimi ustvarjalci in sad teh sodelovanj so številni zanimivi gledališki dogodki, ki so zaživeli v Drami.

REZULTATI NATEČAJA NAJST 2023/24

V sezoni 2023/24 je na razpisano temo Kako sem preživel konec sveta za natečaj Najst prispelo 20 dramskih besedil. Avtorice in avtorji so se natečajnemu predlogu odzvali z izrazito avtorsko oz. osebno pisavo, ki je prerez njihovih premislekov o svetu.

Izmed prispelih besedil je strokovna žirija v sestavi Tatjana Stanič, gledališka lektorica, Špela Šinigoj, gledališka pedagoginja, in Rok Andres, dramaturg, izbrala štiri, ki bodo v sodelovanju s študentkami in študenti dramske igre, režije in dramaturgije doživela bralno uprizoritev na odru SNG Drama Ljubljana.

Avtorice izbranih besedil so:

TJAŠA ELA FREEBAIRN

DOROTEJA DREVENŠEK

LARA KERZNAR

SARA MERČNIK

Izbrana besedila prinašajo vsebinsko-estetski prerez celotnega nabora: realistično zgodbo srednješolskih hodnikov, posameznika v družbi nadzora in družino v distopnični restavraciji. Vsako od treh je prepričalo s kvalitetno obdelavo izbrane teme, obenem pa z osebno-intimno-avtorsko noto ter z uspešnimi ali vsaj nakazanimi poskusi v smeri jezikovne inventivnosti. Žirija pozdravlja vsako izvirno ustvarjalnost, tudi v sklopu celotnega natečaja, saj se v prispelih dramskih besedilih sliši glas mlade generacije, ki ne želi obupati niti nad svetom niti nad svojimi stališči.

Tjaša Ela Freebairn za svoje besedilo Purgatorium prejme dijaški abonma v SNG Drama Ljubljana, ostale avtorice prejmejo simbolične nagrade.

Avtoricam izbranih besedil iskreno čestitamo.

Vsem sodelujočim na natečaju se zahvaljujemo in jim želimo veliko navdiha pri pisanju.

Za dodatne informacije nam lahko pišete na spela.sinigoj@drama.si.

POROČILO STROKOVNE KOMISIJE

BESEDILO NATEČAJA

SPLOŠNA PRAVILA

Doslej smo v sodelovanju z mladimi ustvarjalci pripravili:

Zapri