Dostopnost
Search
Close this search box.

Signatura 7, predstavitev knjige dr. Bojana Anđelkovića Umetniški ustroj Noordung

Vabimo vas na predstavitev knjige Umetniški ustroj Noordung, ki obravnava opus Dragana Živadinova s političnega, umetniškega, tehnoznanstvenega in filozofskega vidika (predvsem prek filozofij Gillesa Deleuza, Friedricha Nietzscheja in Michela Foucaulta), in sicer skozi vse tri razvojne faze njegovega gledališča: Gledališče sester Scipion Nasice (1983–1987), Rdeči pilot (1987–1990) in Noordung (1990–1995–2045). V središču Živadinovovega zanimanja je gledalec oziroma mehanizem njegove vključenosti v predstavo, zaradi česar so pri postgravitacijski umetnosti družbenopolitične, gledališkoumetniške in tehnoznanstvene strukture in strategije razumljene kot dispozitivi oziroma polja sil. Ne gre preprosto za režiranje gledaliških predstav, ampak za ustvarjanje konceptualne »celostne umetnine«, za katero je značilno predvsem to, da je procesualna. Živadinovovo gledališče ponavljanja se tako postavlja strogo nasproti meščanskemu gledališču reprezentacije: petdesetletni projektil Noordung: 1995–2045 je konceptualiziran, da skozi kompleksno ponavljanje vsakih deset let proizvede lastno razliko, pri čemer je razlika generični del samega ponavljanja. Umetniški ustroj Noordung tako ne uprizarja nikogar drugega kot samega sebe, kar je tudi njegov najgloblji smisel.

Z vami se bosta pogovarjala Dragan Živadinov in dr. Bojan Anđelković, odlomke iz knjige bo interpretiral član ansambla SNG Drama Ljubljana, Boris Mihalj.

Pridružite se nam v torek, 25. aprila, ob 18.00 v Drama Kavarni. Vstopnice za pogovor dobite pri blagajni Drame: stanejo 2 €, za člane Drama Kluba, Kluba Najst in Kluba Hamlet so brezplačne. Število je omejeno, zato vam svetujemo, da jih rezervirate.

Zapri