Yasmina Reza

Tri verzije življenja

Naslov izvirnika:Trois versions de vie

Prva slovenska uprizoritev

Režiser

Boris Cavazza

 • Prevajalka
  Suzana Koncut
 • Dramaturg
  Primož Vitez
 • Scenograf
  Damijan Cavazza
 • Kostumografinja
  Ivona Stanič
 • Lektor
  Jan Jona Javoršek

Igrajo

Slavna in priljubljena francoska dramatičarka Yasmina Reza tudi v svoji najnovejši igri Tri verzije življenja (2000) ostaja v okolju, ki ga najbolje pozna; med urbanimi intelektualci in njihovimi nevrozami. Tokrat so v ospredju muke sodobnih znanstvenikov, katerih delo le stežka prebije povprečje, obenem pa je prav od tega preboja odvisen njihov status, ugled in materialni položaj. Reze ne zanima toliko vprašanje znanosti, kot jo zanimajo posledice, kakršne v vsakdanjem življenju pušča neusmiljena tekmovalnost in hlastanje za novimi dosežki za vsako ceno.
V treh dejanjih Yasmina Reza naniza tri variacije spodletelega srečanja dveh službenih kolegov in njunih soprog. Iz začetnega nesporazuma se sproži plaz, pod katerim se kot domine podirajo utvare tako o družbenem ugledu kot o zasebni strpnosti, ljubeznivosti, medsebojni naklonjenosti, lojalnosti itd. V svetu preračunljivih ambicij sta najbolj moteči odkritost in načelnost, najbolj pa prosperirata površnost in brezobzirnost. Med banalnim grizljanjem krekerjev in nadležnim otroškim jokom pisateljica skozi presenetljive obrate v dialogih razgalja še enega sodobnih mitov.

Premiera

6. december 2002

Trajanje:

90 minut

Festivali

 • Primorski poletni festival v Kopru 2003

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov