Hanif Kureishi

Primestje

Naslov izvirnika:Outskirts

Prva slovenska uprizoritev

Režiser

Matjaž Latin

 • Prevajalec
  Zdravko Duša
 • Dramaturg
  Mitja Čander
 • Scenografinja
  Sanja Jurca Avcı
 • Kostumografinja
  Ivona Stanič
 • Izbor glasbe
  Matjaž Latin
 • Lektor
  Jože Faganel

Hanif Kureishi je eden najbolj znanih in cenjenih sodobnih britanskih avtorjev. Izhaja iz mešanega zakona med Angležinjo in Pakistancem, zato je v mladosti izkusil življenje drugačnih na robu mesta in družbe. Kot avtor je postal glasnik outsiderjev in sprožil novo senzibilnost za vse drugače misleče, drugače obarvane in drugače živeče. Kot dramski avtor je doživel priznanje z igro Borderline (1980/81), natančnim orisom skupnostih azijskih priseljencev v Veliki Britaniji. Tematiki družbenega roba, priseljencev, brezdomcev, spolno drugačnih in politično izločenih se ni več izneveril. Proslavil se je tudi kot televizijski in filmski avtor (Moja čudovita pralnica, 1985, Sammy in Rosie se pofukata, 1991, London me ubija, 1991), pri nas pa smo ga spoznali zlasti kot romanopisca (Buda iz predmestja, 1990, Intimnost, 1998).
Kureishijevo Primestje (1981) je niz silovitih prizorov v natančno izrisanem govoru mestnega obrobja, ki so izpolnjeni s skrajno pristnostjo oseb in njihovih besed. Bob in Del sta ujeta v sedanjost, kjer ju veže brezupnost in deziluzija, in spomine na preteklost, ko sta kot najboljša prijatelja v brezskrbnih igrah na robu otroštva odkrivala zametke nasilja in obupa resničnega sveta. Namesto družbeno kritičnega realizma igra predstavlja intimen portret ljudi, ki jih družba ne vidi kot posameznike in so prisiljeni živeti kot stereotip. Njihovo iskanje, ki ga spremljamo skozi vsakdanje pogovore in situacije, zato sega onkraj racionalnega sveta in gledalcu ponuja pogled na skrajne meje človeške usode. Odločitve o življenju in smrti, skrajno nasilje, porojeno iz nemoči in osamljenosti, in iskanje smisla medčloveških vezi, vse se razkriva skozi lahkotne pogovore o smetiščih, pivu, šoli in otroških norčijah. Morali se boste zazreti v to, kar običajno ostane neopaženo na robu naših pogledov.

Premiera

5. oktober 2002

Trajanje:

105 minut

Nagrade

 • Marko Mandić

  Severjeva nagrada 2002 za vlogo Boba (in vloge Christiana v Praznovanju, Todda v Daleč stran, Kostje v Četrti sestri ter Tinkerja v Razmadežni)

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov