Prekleti kadilci

Gledališki koncert po motivih Svetlane Makarovič

Režiser

Tin Grabnar

 • Avtorica izvirnika
  Svetlana Makarovič
 • Avtorja songov
  Jani Kovačič, Svetlana Makarovič
 • Avtorja gledališke priredbe
  Tin Grabnar, Brina Klampfer

Svetlana Makarovič s svojo iskrenostjo in brezkompromisnostjo zadene v osrčje problemov današnje družbe. Vedno znova razgalja dvoličnost, povzpetništvo, samoljubje in podobne slovenske vrline. V kratki satirični knjižici Prekleti kadilci se obregne ob sovraštvo do kadilcev in skozi genezo kadilskega rodu obračuna z nasprotniki kajenja. Ob tem razgrne perečo problematiko iracionalnega sovraštva, ki se vse bolj pojavlja med nami. Sovraštva, ki je venomer usmerjeno v kakšno ciljno družbeno skupino in se nad njo v končni fazi tudi manifestira.
Lahko razumemo dobronamernost ostre besede, ki zareže v bistvo problematičnih tem? Takšna beseda ima danes v družbi izjemno moč. V času, ko lahko preko množičnih medijev vsak na ves glas deli svoje mnenje, moramo ponovno premisliti pozicijo javnega izražanja. Kaj se sme povedati v javnem prostoru in kaj bi bilo bolje zadržati zase? Mogoče bi bilo včasih res bolj pametno molčati in pustiti, da se naša jetra scvrejo od kisline. Molčati in pustiti, da svet zdrvi v prepad.
Prekleti kadilci se bodo pojavili na odru v kabaretni formi. Celoten opus vsestranske umetnice Svetlane Makarovič prežema spoj bridkega humorja in ostre kritike, njene besede pa bodo v gledališkem kontekstu zazvenele popolnoma na novo. Ker bodo postavljene v neobičajen kontekst, bomo lahko še globlje uzrli trpko resnico, s katero nas sooča avtorica. Prav tako nam nudi kabaret močan okvir, znotraj katerega si lahko dovolimo žanrsko različne prizore, vsebinsko povezane v trdno celoto. Celoto, ki predstavlja norost današnjega sveta. Norost našega slovenceljstva.
Tin Grabnar
* Z odlomki časopisnih kolumn, pesmi, šansonov, kratkih zgodb, pravljic in satiričnih pripovedk

Premiera

April 2018 Mala drama

  2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Piškotki