Jaka Andrej Vojevec, Andraž Golc

Veliki brat

Po motivih romana 1984 Georgea Orwella

Krstna uprizoritev

Režiser

Jaka Andrej Vojevec

  • Koproducent
    Mestno gledališče Ptuj

Črna utopija Georgea Orwella 1984 sodi med najvplivnejše, najbolj prevajane in najbolj brane romane dvajsetega stoletja. Čeprav je nastala v času hladne vojne, v avtorjevi pronicljivi analizi mehanizmov brezobzirne in manipulativne totalitarne oblasti zmeraj znova prepoznavamo številne pojave, ki se v dolgih desetletjih po nastanku romana še zmeraj ali zmeraj znova dogajajo in regenerirajo.
Jaka Andrej Vojevec in Andraž Golc, avtorja Velikega brata, ki se v največji meri napaja iz kultnega Orwellovega romana, prikazujeta svet, v katerem so oblast prevzele velike mednarodne korporacije, in ugotavljata, da med njim in med Orwellovim svetom pravzaprav ni velike razlike. Tudi tu vlada stroga hierarhična razdelitev na notranje, zunanje in rajo. Tudi v tem svetu vladajo vojna, pomanjkanje in nadzor. Le da nadzor ni več stvar telekranov in skritih mikrofonov, temveč vseprisotnih medijev, interneta, pametnih telefonov itd.
Gledalci predstave bodo postavljeni v vlogo obiskovalcev resničnostnega šova, ki bo predstavil zgodbo, Orwellovega junaka Winstona Smitha, ki s kršenjem vseh pravil zaide s poti lojalnega državljana in uslužbenca na ministrstvu resnice. »Aktivno« vlogo bodo dobili v drugem delu predstave med procesom Winstonovega »zdravljenja« z mučenjem, v katerega bodo vključeni kot »tekmovalci« iz studia, ki se potegujejo za nagrado.

Tokratni Veliki brat si jemlje za izhodišče določene tendence sedanjega zgodovinskega trenutka (kot so demokratični deficit, relativizacija človekovih pravic, obujanje totalitarističnih teženj, prevlada transnacionalnega kapitala nad nacionalno državo in politiko, izginjanje ločnice med javnim in zasebnim, povečevanje socialnih razlik in z njim povezana segregacija družbe, izginjanje socialne države itd.) in jih potencirane projicira v nedefinirano prihodnost oziroma alternativno resničnost, v mračno vizijo družbe, v kateri so zabavna industrija in mediji prevzeli vlogo »opija za ljudstvo« (podobno kot v Huxleyjevem Krasnem novem svetu), pravica do zasebnosti in človeškega dostojanstva pa je le še bled spomin.
Jaka Andrej Vojevec

Premieri

September 2016 Mala drama, Oktober 2016 Mestno gledališče Ptuj

    2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov