Via Negativa

Generalka za generacijo

»Ko umetnost postane politična, se znajde pred neprijetnim spoznanjem, da je politika že postala umetnost.«
– Boris Groys: Self-Design and Aesthetic Responsibility, e-flux journal #7 - June-August 2009

 • Koproducentka
  Via Negativa
 • Zasnova
  Bojan Jablanovec, Katarina Stegnar, Marko Mandić, Grega Zorc
 • Koncept, besedilo, režija, scena
  Bojan Jablanovec
 • Avtor glasbe
  Tomaž Grom
 • Kostumografinja
  Mateja Benedetti
 • Oblikovalec luči
  Vlado Glavan

Igrajo

Via Negativa
Via Negativa je mednarodni projekt sodobne scenske umetnosti, ki pod umetniškim vodstvom gledališkega režiserja Bojana Jablanovca deluje od leta 2002. Projekt je nastal iz potrebe po preverjanju smisla, pomena in razlogov za obstoj gledališča danes ter iz prepričanja, da rezultat umetniškega ustvarjanja v temelju določa način (postopek, metoda) njegove produkcije. Osnovno ustvarjalno polje Vie Negative je performativni »jaz – tukaj in zdaj«: moja zgodba, moje telo, moje stališče, moja gesta … Ustvarjalno polje je strogo zamejeno: redukcija na osnovne uprizoritvene elemente (via negativa), gledališče kot medij komunikacije in ne estetizacije, močan poudarek na razmerju med izvajalcem in gledalcem ter na vprašanju realnega v tem odnosu. Via Negativa je projekt odprtega tipa, kar pomeni, da ni skupina z omejenim številom stalnih članov, temveč projekt odprt za vsakogar, ki želi ustvarjati v polju sodobne scenske umetnosti. V desetih letih (2002-2012) je Via Negativa realizirala 48 projektov, pri katerih je sodelovalo preko 80 performerjev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Belgije, Španije, Irske, Poljske in Danske. Več kot polovica projektov je nastala v koprodukcijah ali partnerstvih z različnimi gledališči, prizorišči ali festivali. Na domačih in tujih festivalih ter gostovanjih je Via Negativa odigrala preko 200 performansov in to v 21 evropskih državah in v ZDA.

Generalka za generacijo
Že na samem začetku, ko smo z veseljem sprejeli povabilo ljubljanske Drame, da produciramo naš skupen projekt, smo sprejeli dve pomembni konceptualni odločitvi. Prvič: predstava ne bo zlitje, simbioza ali oplajanje dveh različnih ustvarjalnih principov, temveč njuno radikalno soočenje. Drugič: predstava ne bo napad “neinstitucionalne ekscesne norosti” na “estetsko ubranost institucije”, temveč soočenje z našim skupnim sovražnikom, in to je: Kultura. Kultura je koncept, ki ga slovenska politika iz generacije v generacijo zavija v svoje ideološke plenice – danes je to usmrajeni koncept povprečnosti, potrošništva, “kulturne industrije in svobodnega trga”, socialnega pravičništva, razsvetljenskega razumništva, nacionalnega napuha, moralistične skrbi za javni interes … Vsi smo talci nekakšnega koncepta nacionalne kulturne politike in njenega fantomskega “kulturnega trga”, s katerim se nihče ne more identificirati. Generalka za generacijo je obračun s kulturo, ki ji ne pripadamo, obračun s prihodnostjo, ki je nočemo in obračun z generacijo – našo generacijo, ki to že predolgo prenaša.

Iz medijev

delo.si, 17. januar 2014, Jela Krečič
Umetniški teroristi in njihov sovražnik – kultura!

rtvslo.si, 17. januar 2014
Drama in Via Negativa se soočita s "skupnim sovražnikom" - slovensko kulturo

TV Slovenija 1, Odmevi, 17. januar 2014, Marjana Ravnjak
Premiera uprizoritve Generalka za generacijo na malem odru

Radio SLO 3 (Program ARS), Svet kulture, 17. januar, Miha Zor
Generalka za generacijo v Mali drami

Radio SLO 2 (Val 202), Kulturnice, 17. januar 2014, Ana Štraus
V iskanju izgubljene kulture

Radio SLO 1, Danes do 13.00, 18. januar 2014, Tadeja Krečič
Generalka za generacijo

siol.net, 21. januar 2014, Igor Dukić
Generalka za generacijo: dvoboj konvencionalizma in razsvetljenstva

airbeletrina.si; 22. januar 2014, Helena Čehovin Gerželj
Kateri kulturi pripadamo?

TV Slovenija 1, Osmi dan, 23. januar 2014, Polona Balantič
Generalka za generacijo

delo.si; 29. januar 2014. Zala Dobovšek
Generalka za generacijo

Premiera

17. januar 2014

Trajanje:

80 minut, brez odmora

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov