Andrej Hieng

Osvajalec

Režiser

Dušan Jovanović

 • Dramaturginja
  Katarina Pejović
 • Scenografa
  Branko Hojnik
 • Scenografa
  Mirsad Begić
 • Kostumografinja
  Jelena Proković
 • Avtor glasbe
  Drago Ivanuša
 • Lektorica
  Barbara Korun

Igrajo

Osvajalec Andreja Hienga je postavljen v Ameriko. Čas španske konkviste. Don Felipe je z gorečnostjo svoje vere in maloštevilno vojsko osvojil deželo. Tuj svet, v katerem celo zemlja diši drugače, so zavzeli z nečloveškimi napori, predani do poslednjega vlakna svojega bitja, z nasiljem, vsesplošnim klanjem in neizmernimi količinami prelite krvi. V zadnji zmagoviti bitki so v enem dnevu pobili 3000 Indijancev. Da bi v divjo deželo prinesli pravo kulturo, civilizacijo, resničnega Boga. In povečali slavo in moč krščanskega imperija. Osem let po zadnji bitki don Felipe s preživelimi vojnimi tovariši, ki so postali posestniki, praznuje zmago in čaka na sla, ki mu bo iz Španije prinesel imenovanje za podkralja. Nekdanji zmagoviti vojaki so utrujeni, revni in tihi. Dežela se je spremenila v puščavo. Polja so opustela, ker jih nihče ne obdeluje. Indijanci na njih hitro umirajo, večinoma bežijo v gore. Uprava ne deluje, ker nihče ne ve, kako in s čim upravljati. Davke vendarle pobirajo, zvesto plačujejo tribut kralju. »Kako je z vero? – Prihajajo v cerkev in buljijo predse. Ženske strmijo v obleko Brezmadežne, ali v sveče, nekatere so se naučile pokrižati. Smrdijo.« Povsod je smrad, gniloba, razpad.
Tajnik prinese novico, da so za podkralja imenovali drugega; novega človeka, ki bo znal upravljati z gospodarstvom. Don Felipe se upre, a se vrne poražen. In potem se za upor odloči njegov sin Baltasar. Doslej razvajen, ciničen mladenič se odpravi v boj za očetovo vero in pravico. Ubili ga bodo. Življenje se potopi v podeželsko životarjenje, alkohol, smrad, odpoved, razkroj. Ni videti, da bi pod novim podkraljem dežela oživela. Preživetje zagotavlja ženska, Indijanka, ki je ob donu Felipeju postala žena.

Predstava traja dve uri in ima dva odmora.

Premiera

22. marec 2008

Trajanje:

135 minut

Nagrade

 • Arna Hadžialjević

  Borštnikova nagrada 2008 za mlado igralko za vlogi Margerite v predstavi Osvajalec v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana in Lenke v predstavi Raztrganci/Učenci in učitelji v koprodukciji Mestnega gledališča Ptuj, E.P.I. Centra in Cankarjevega doma Ljubljana

 • Marko Mandić

  Nagrada Prešernovega sklada 2009
  za vloge v zadnjih dveh letih: Poliba v Svetinovem Ojdipu v Korintu, Osvalda v Ibsenovih Strahovih, dr. Srnena v Cankarjevih Romantičnih dušah, Grofa Strahlskega v Kleistovi Katici iz Heilbronna in Baltazarja v Hiengovem Osvajalcu.

 • Šeligova nagrada za najboljšo uprizoritev po izboru strokovne žirije 39. tedna slovenske drame

Festivali

 • Borštnikovo srečanje v Mariboru 2008

 • Teden slovenske drame v Kranju 2009

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov