Henrik Ibsen

Strahovi

Naslov izvirnika:Gengangere

Režiser

Eduard Miler

 • Prevajalec
  Janko Moder
 • Dramaturginja
  Žanina Mirčevska
 • Scenograf
  Marko Japelj
 • Kostumograf
  Leo Kulaš
 • Glasba
  Eduard Miler
 • Lektorica
  Tatjana Stanič

Igrajo

Dramatika Henrika Ibsena je ena ključnih točk v zgodovini evropske drame in vzpostavlja poglobljeno problemsko gledališče, ki se je nadaljevalo skozi vse 20. stoletje.Strahoviso vrhunski primer njegovega zrelega ustvarjalnega obdobja. Sklepno dejanje propada meščanske družine, ki jo utelešata Gospa Alvingova, bogata vdova, in njen oboleli sin, je zgoščeno v eno samo noč, v kateri se prikažejo vsi strahovi, ki so jih nad na videz mirno družinsko življenje priklicali nezvestoba, razvrat in pokvarjenost pokojnega moža. Toda izkaže se, da je navidezno vzdrževanje meščanske morale še hujše kot nemorala sama. Igra radikalno nasprotuje meščanskim idealom dobe, ne samo s škandaloznim tematiziranjem spolno prenosljive bolezni, ampak predvsem zato, ker kaže, kako sin, ki bi mu moralo nravno življenje prinesti zdravje in srečo, namesto tega plačuje račune za prestopke svojih staršev. Osrednja vprašanja morale, odgovornosti, pravice do življenjske sreče in strahu pred javnim mnenjem so zgoščena in prepletena do skrajnosti.

Predstava ima odmor

Premiera

24. marec 2007

Trajanje:

140 minut

Nagrade

 • Marko Mandić

  Nagrada Prešernovega sklada 2009
  za vloge v zadnjih dveh letih: Poliba v Svetinovem Ojdipu v Korintu, Osvalda v Ibsenovih Strahovih, dr. Srnena v Cankarjevih Romantičnih dušah, Grofa Strahlskega v Kleistovi Katici iz Heilbronna in Baltazarja v Hiengovem Osvajalcu.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov