Nova branja

Osvežen koncept Novih branj, programskega sklopa SNG Drama Ljubljana, ki je štiri leta v obliki bralnih uprizoritev predstavljal obetavna dramska besedila, usmerja svoje zanimanje v mlade dramatičarke in dramatike. Če bo repertoar slavnostne sezone 2017/18 črpal navdih iz prelomnih trenutkov slovenske gledališke zgodovine, bodo Nova branja iskala potenciale prihodnosti; piske in pisci v starosti do 30 let ste vabljeni k sodelovanju pri dramskem laboratoriju!

Trimesečno procesno zastavljeno razvijanje kratkih dramskih besedil bo izhajalo iz skupne izhodiščne teme, gledališki omnibus raznolikih novonastalih besedil pa bo na koncu tudi uprizorjen na odru. 

Kreativni laboratorijski pristop k pisanju bo razdeljen na etape in bo potekal v tedenskih in pozneje v štirinajstdnevnih intervalih. Skupina petih do sedmih mladih dramatičark in dramatikov se bo med oktobrom in decembrom najprej razigrala skozi različne (odrske in pisne) improvizacije in ogrevalne vaje, razmišljala o dani temi skozi filozofsko-sociološki in teatrološki pogled, pisala, pisala, pisala, konstruktivno debatirala o nastajajočih dramah, pisala, pisala, pisala in bo deležna gostujočih dramaturških, jezikovnih, režijskih in igralskih komentarjev. 

Mentorica: Simona Hamer

Prijavo s kratkim življenjepisom (ki naj predstavi tudi vašo usmerjenost in zanimanje znotraj dramatike) in dramsko besedilo (ali daljši reprezentativni prizor) pošljite do 1. septembra 2017 na elektronski naslov simona.hamer@gmail.com. Tudi vse odgovore na vaša vprašanja boste dobili na tem elektronskem naslovu. 

Komisijo, ki bo izmed prispelih prijav izbrala pet do sedem udeležencev, bodo sestavljale dramaturginja v SNG Drama Ljubljana Eva Kraševec, gledališka lektorica v SNG Drama Ljubljana Tatjana Stanič in Simona Hamer. 

Simona Hamer je dramaturginja in dramatičarka, dolgoletna članica PreGleja, ki je napisala več deset dramskih besedil, priredb in dramatizacij in sodelovala pri številnih avtorskih projektih. Za Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni je letos prejela nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo. 

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Piškotki