Novice

Gostovanje Fausta na hommageu Tomažu Pandurju v Madridu

Po uspešni udeležbi na Mednarodnem gledališkem festivalu Interference (Cluj, Romunija), Seulskem festivalu uprizoritvenih umetnosti (Južna Koreja), MNT-festu (Makedonija), Gledališkem svetu Brno (Češka), Ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti (Kolumbija) in Cervantesovem mednarodnem festivalu (Guanajuato, Mehika) sedaj z uprizoritvijo Faust gostujemo v Teatru Español, ki zavzema pomembno mesto v ustvarjalnem opusu lani preminulega režiserja Tomaža Pandurja. V počastitev in spomin so pripravili hommage Homenaje a Tomaž Pandur, ki traja od 31. januarja do 12. februarja. Fausta si bo špansko občinstvo lahko ogledalo v štirih zaporednih večerih, od 2. do 5. februarja.

Španski poklon Tomažu Pandurju se je začel 31. januarja z odprtjem fotografske razstave Aljoše Rebolja Španski gledališki opus Tomaža Pandurja. Na ogled so fotografije iz uprizoritev, ki jih je Pandur med letoma 2005 in 2014 ustvaril v Španiji: Infierno (Centro Dramático National, Teatro María Guerrero, Madrid, 2005), Barroco (Fernán Gómez, Centro Cultural de la Villa, Madrid, 2007), Hamlet (Teatro Español, Madrid, 2009), Medea (Mednarodni festival klasičnega gledališča v Méridi, 2009), La Caida de los Dioses (Teatro Español, Madrid, 2011), Fausto (Centro Dramático National, Teatro María Guerrero, Madrid, 2014). Razstava bo na ogled do 12. februarja.

Premierski vikend: Ljudski demokratični cirkus Sakešvili in Antigona

V petek, 27. januarja, ob 20.00 bo v Mali drami krstno uprizorjena slovenska dramska noviteta Ljudski demokratični cirkus Sakešvili, za katero je Rok Vilčnik rokgre lani prejel Grumovo nagrado, v režiji Luke Martina Škofa. Kot Sakševiliji bodo na odru Gregor Baković, Maša Derganc, Boris Mihalj in Klemen Slakonja. Sakešvilska država ima vse značilnosti solidne totalitarne države; v njej vlada pomanjkanje, vse je strogo regulirano, vse je na bone, ne le materialne stvari, ampak tudi sreča, da o samozadovoljevanju ne govorimo.

V soboto, 28. januarja, ob 20.00 pa bo na velikem odru premiera antične tragedije Antigona, v prevodu Kajetana Gantarja, priredbi Žanine Mirčevske in režiji Eduarja Milerja. V naslovni vlogi nastopa Nina Ivanišin, tebanski vladar Kreon je Jurij Zrnec, Iva Babič je Ismena, Nik Škrlec Hajmon, Saša Pavček Tejrezias, Vanja Plut Stražar, skladatelj uprizoritve Damir Avdić pa je v zasedbi Zbor. Ustvarjalci preizprašujejo, komu ali čemu se zoperstavlja Antigona danes in ali lahko njena odločitev za ljubezen še zamaje kolesje sveta, ki ga poganja sovraštvo.

Spremembe v sporedu za ponedeljek, 20. 2.

Drage obiskovalke in dragi obiskovalci, predstava Vojna in mir je bila v ponedeljek, 23. januarja, zaradi izpada elektrike na območju UE Ljubljana Center žal prekinjena. Elektro Ljubljana se je po najboljših močeh trudil vzpostaviti normalno stanje, vendar bi po vrnitvi električne energije vse naprave, nujne za izvedbo predstave, potrebovale preveč časa za ponovno vzpostavitev. Iskreno se opravičujemo za neljubi dogodek in prosimo za razumevanje. Vaše vstopnice veljajo za nadomestni termin v ponedeljek, 20. februarja, ob 19.30 (če mogoče nimate več vstopnice, prosimo, pridite pred predstavo z abonmajsko kartico k informacijski točki v prvem preddverju pred vhodom v parter Gallusove dvorane). Na velikem odru ostaja ta dan predstava Antigona, vendar samo za izven in konto (brez abonmaja), predstava »Art« v Mali drami je odpovedana, gostovanje Tarzana v Radovljici pa je prestavljeno na 8. marec. Hvala za razumevanje!

Vabilo na predstavitev pred premierama Ljudski demokratični cirkus Sakešvili in Antigona (25. 1. ob 14.00)

V sredo, 25. januarja, ob 14.00 vas vabimo v Drama Kavarno na predstavitev dveh novih uprizoritev, ki ju bomo premierno predstavili prihodnji vikend (27. in 28. januarja): v Mali drami krstno uprizoritev z Grumovo nagrado 2016 nagrajene ludistične groteske Ljudski demokratični cirkus Sakešvili slovenskega dramatika in vsestranskega ustvarjalca Roka Vilčnika rokgreja v režiji Luke Martina Škofa; na velikem odru Drame pa premiero Sofoklove tragedije Antigona v priredbi Žanine Mirčevske in v režiji Eduarda Milerja. Na predstavitvi bosta prisotna oba režiserja, Rok Vilčnik, Žanina Mirčevska, igralci ter ostali člani ustvarjalskih ekip obeh uprizoritev.

Velika koprodukcija Vojna in mir danes predpremierno v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma

"Vabim vas, da v samo nekaj urah vstopite v tako bogato in prostrano delo, kot je roman Vojna in mir. V roman, pri katerem je njegova dolžina celo vir njegove lepote. V roman, ki ga je nemogoče povzeti. V roman, poln nežnosti in krutosti. Njegovo sporočilo: vojna in mir, o katerih govorimo, sta iz iste snovi. Prve ni brez drugega. Mir se rodi iz vojne in tako že tudi sam vsebuje njene zasevke." Silviu Purcărete

Silviu Purcărete je svetovno priznan romunski režiser, ki živi v Franciji ter ustvarja v najuglednejših opernih in gledaliških hišah. Z najboljšimi slovenskimi igralci in svojimi stalnimi umetniškimi sodelavci bo danes na veličastnem odru Gallusove dvorane predpremierno uprizoril največji roman vseh časov.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov