Novice

Tomažu Pandurju so v Skopju postumno podelili nagrado za izjemne dosežke na področju gledališča

Slovenskemu režiserju Tomažu Pandurju so na mednarodnem gledališkem festivalu MNT-fest, na katerem je Drama minuli konec tedna gostovala s Pandurjevo zadnjo uprizoritvijo Faust, postumno podelili nagrado za izjemne dosežke v gledališki umetnosti. Nagrado je v Skopju pred začetkom predstave Faust na velikem odru Makedonskega narodnega gledališča iz rok njegovega direktorja Dejana Projkovskega prejela režiserjeva sestra in najtesnejša sodelavka Livija Pandur. Pred Tomažem Pandurjem sta dobila to priznanje leta 2014 gledališče London Globe Theatre in leta 2015 režiser in direktor Narodnega gledališča v Budimpešti Attila Vidnyánszky.

Poleti bo blagajna zaprta

Od ponedeljka, 20. junija, do srede, 31. avgusta, bo blagajna zaprta. Vstopnice za septembrske predstave in druge prireditve boste lahko kupili, ko se bo ponovno odprla v četrtek, 1. septembra, ob 11.00. Želimo vam lepo poletje.

Makedonski naroden teatar nocoj gosti Pandurjevega Fausta

Na velikem odru Makedonskega narodnega teatra bomo danes ob 20.00 odigrali Fausta Johanna Wolfganga Goetheja v režiji Tomaža Pandurja, ki je končal življenjsko in profesionalno pot prav v Skopju. Razprodana predstava bo poklon režiserju, ki je v tem gledališču pripravljal uprizoritev Shakespearjevega Kralja Leara in med vajo aprila letos umrl. Ogledalo si jo bo 600 obiskovalcev, med njimi tudi vidni predstavniki Makedonije in sosednjih držav.

Jernej Šugman in Boris Mihalj nagrajena na 40. Dnevih satire Fadila Hadžića

V nedeljo, 19. junija, se je s slavnostnim programom in podelitvijo nagrad končal zagrebški festival 40. Dnevi satire Fadila Hadžića. Med nagrajenci sta tudi dva igralca uprizoritve Kralj Ubu po motivih Kralja Ubuja Alfreda Jarryja v režiji Jerneja Lorencija: Jernej Šugman je dobil za vlogo Ata Ubuja glavno nagrado Mladena Crnobrnje Gumbka za moško vlogo, Boris Mihalj pa posebno priznanje za avtorstvo sklepnega monologa v uprizoritvi.

Župančičeva nagrada Nataši Barbari Gračner

Župančičeve nagrade bodo podelili v sredo, 8. junija, v Mestnem gledališču ljubljanskem. Med nagrajenci je tudi članica našega igralskega ansambla Nataša Barbara Gračner. Župančičevo nagrado za leto 2016 za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture v zadnjih dveh letih bo prejela za naslednje vloge: Madame Clawdia Chauchat v Čarobni gori Thomasa Manna v režiji Mateje Koležnik, Duša v Jugoslaviji, moji deželi Gorana Vojnovića v režiji Ivice Buljana in Madeleine v V republiki sreče Martina Crimpa v režiji Sebastijana Horvata.

Vpis abonmaja podaljšan do 15. junija

Podaljšali smo vpis abonmaja za sezono 2016/17: abonma lahko vpišete še od ponedeljka, 6. junija, do srede, 15. junija, vsak dan od 11.00 do 17.00 pri blagajni. Dodatne informacije: 01 426 43 05 ali abonma@drama.si

Pandurjev Faust eden od vrhuncev festivala Gledališki svet Brno 2016

Po izjemno uspešnih gostovanjih Fausta ljubljanske Drame in Festivala Ljubljana v mehiški kulturni prestolnici Guanajuato in kolumbijski (in svetovni gledališkofestivalski) prestolnici Bogoti pod vodstvom režiserja Tomaža Pandurja se gostovalna pot njegove zadnje uprizoritve v več kot tridesetletnem ustvarjalskem opusu nadaljuje na Češkem na mednarodnem festivalu progresivnega gledališča Gledališki svet Brno 2016. Razprodano predstavo Faust, ki velja za enega od vrhuncev pestrega festivalskega dogajanja z okoli štiridesetimi prireditvami med 27. in 31. majem, bo slovenski ansambel odigral nocoj, 30. maja, ob 20.00 v največjem češkem gledališču Janáčkovo divadlo z več kot tisoč sedeži. Na letošnjem festivalu, ki poteka v organizaciji šestih poklicnih gledališč iz Brna, sodelujejo gledališča iz Češke, Slovaške, Poljske, Belgije, Nemčije, Grčije, Irana, Madžarske in Slovenije.

Tri nagrade za Iliado na mednarodnem gledališkem festivalu na Poljskem

V četrtek, 26. maja, se je koprodukcijska uprizoritev Homerjeve Iliade v režiji Jerneja Lorencija, ki je z dramaturgoma Evo Mahkovic in Maticem Starino priredil znameniti ep, predstavila občinstvu na mednarodnem gledališkem festivalu Międzynarodowy Festiwal Teatralny Kontakt 2016.

Mednarodna žirija je uprizoritvi Iliada podelila tri od petih festivalskih nagrad. GRAND PRIX (Veliko nagrado festivala), NAGRADO ZA NAJBOLJŠO ZVOČNO PODOBO – Branku Rožmanu in izvajalcem (nagrado podeljuje torunski radio GRA) in NAGRADO KRITIKOV IN NOVINARJEV.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Piškotki