Novice

Drama vsakdanjika: dobrodelni projekt Rdečega križa Ljubljana v sodelovanju z Dramo

Rdeči križ Ljubljana v sodelovanju s SNG Drama Ljubljana in fotografom Jožetom Suhadolnikom organizira dobrodelni projekt Drama vsakdanjika, katerega namen je zbiranje sredstev za plačilo osnovnih življenjskih stroškov ljudi, ki so se znašli v hudi stiski. S projektom bi radi opozorili na vsakdanjo stisko več tisoč prejemnikov pomoči Rdečega križa Ljubljana.

V ta namen bomo v četrtek, 8. decembra, odigrali Tolstojevo Ano Karenino, izkupiček od prodanih vstopnic pa bo šel v dobrodelne namene. Predstava bo ob 17.00 na velikem odru in po njej bo v preddverju predstavitev dvanajstih zgodb ljudi v stiski, skupaj z dvanajstimi fotografijami, ki jih je v okviru projekta posnel Jože Suhadolnik. Na njih so upodobljeni člani igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana in prostovoljci Rdečega križa Ljubljana. Z donacijo za fotografijo bo mogoče odplačati večji dolg osebam, ki so se znašle v življenjski stiski, in jim ublažiti situacijo, ki jih je doletela. Donacije in prostovoljne prispevke bomo zbirali tudi s koledarji za leto 2017 s temi fotografijami. Izdanih bo ekskluzivnih 300 koledarjev, ki bodo na voljo tako na prireditvi 8. decembra kot na sedežu Rdečega križa Ljubljana. Predstavitvi zgodb in fotografij bo sledilo druženje v Drama Kavarni, kjer nas bosta zabavala Marko Gregorič in Aleksandra Ilijevski iz skupine Pliš. Dobrodelno prireditev sta s pogostitvijo podprli Drama Kavarna in Domača peka.

Donacijo za projekt Drama vsakdanjika lahko nakažete na humanitarni račun RKS, OZ Ljubljana – namen Pomagajmo LJUDEM našega mesta. Zbrana sredstva so namenjena izključno plačilu položnic za osnovne življenjske stroške prejemnikov pomoči Rdečega križa Ljubljana.

Prva slovenska uprizoritev drame Pomona Alistairja McDowalla v režiji Jaše Kocelija (11. 11.)

Na oder Male drame v petek, 11. novembra, premierno prihaja prva slovenska uprizoritev igre Pomona britanskega dramatika Alistairja McDowalla v režiji slovenskega režiserja Jaše Kocelija. Pomona je mitično nadrealna vizija družbe, njeno dogajanje pa je postavljeno v podzemlje, na temno margino družbe. Alistair McDowall, ki bo danes ob 17.00 v Drama Kavarni sodeloval na pogovoru Družabno in družbeno o uprizoritvi, Pomono predstavi kot »luknjo sredi mesta«, v katero so vtkane temačne usode zapredenih posameznikov: Ollie, Zeppo, Fay, Gale, Keaton, Charlie in Moe v predstavi postanejo igralci Eva Jesenovec, Bojan Emeršič, Sabina Kogovšek (v alternaciji z Mio Skrbinac), Petra Govc, Iva Babić, Nik Škrlec in Primož Vrhovec.

Že drugo leto zapored slavnostno zaključujemo mednarodni Seulski festival uprizoritvenih umetnosti (SPAF)

Faust, koprodukcija SNG Drama Ljubljana in Festivala Ljubljana v režiji Tomaža Pandurja, je osrednja in hkrati naslovna predstava festivala SPAF 2016. Fotografija Igorja Samoborja v vlogi Fausta je namreč objavljena na naslovnici vseh programskih publikacij festivala, izpostavljena v napovedih festivalskega mednarodnega programa, na plakatih in ostalih promocijskih sredstvih, ki v 10-milijonski južnokorejski prestolnici opozarjajo na letošnji SPAF. Tako organizatorji kot južnokorejska ministrica za kulturo, šport in turizem ljubljansko predstavo Faust izpostavljajo kot »veličastno zadnjo mojstrovino genialnega režiserja Tomaža Pandurja«. Na razprodanih predstavah, ki bosta v soboto, 29., in v nedeljo, 30. oktobra, na odru velike dvorane Centra gledališke umetnosti Arko (Arko Arts Theatre) zaokrožili tradicionalno en mesec trajajoč festival, organizatorji pričakujejo 1100 gledalcev. SPAF se je letos preminulemu slovenskemu režiserju poklonil tudi s predavanjem Livije Pandur o gledališkem opusu in gledališču Tomaža Pandurja, ki ga je 27. oktobra gostil Center za umetnost Južne Koreje.

Nagrade Drami na 51. Festivalu Borštnikovo srečanje

Na 51. Festivalu Borštnikovo srečanje v Mariboru so podelili:

– Borštnikov prstan Daretu Valiču, upokojenemu članu našega igralskega ansambla,

– Borštnikovo nagrado za igro Jerneju Šugmanu za vlogo Ata Ubuja v uprizoritvi Kralj Ubu po motivih Kralja Ubuja Alfreda Jarryja v režiji Jerneja Lorencija,

– Borštnikovo nagrado ustvarjalcem uprizoritve Kralj Ubu za kolektivno avtorsko idejo celostnega oblikovanja odmora.
 

Podaljšan vpis abonmaja za gledališko sezono 2016/17 (do 26. 10.)

Ema Peruš, vodja vpisa abonmaja, vas pričakuje pri blagajni Drame še do srede, 26. oktobra, od 11.00 do 18.00. Še je čas, da vpišete abonma ter tako pridete do cenejših predstav in stalnega sedeža ter izbranega dneva v tednu zanje, poleg tega pa tudi do 20-odstotnega popusta za izvenabonmajske predstave na velikem odru in v Mali drami. Dodatne informacije o vrstah abonmaja lahko dobite na telefonski številki 01 426 43 05 ali preko elektronske pošte abonma@drama.si. Veselimo se druženja z vami v sezoni 2016/17.

Na gostovanju v Minsku z Macbethom

Z uprizoritvijo Shakespearove tragedije Macbeth v režiji Igorja Pisona, nastalo ob 400. obletnici smrti velikega dramatika, se odpravljamo na festival v prestolnici Belorusije. Predstavo Macbeth na 6. Mednarodnem gledališkem forumu Teart, ki ga vodi direktorica Angelika Kraševska in ga finančno podpira belorusko kulturno ministrstvo, si bo v petek, 14. oktobra, ogledalo skoraj 400 obiskovalcev. Med njimi bodo tudi številni pomembni beloruski kulturni in politični predstavniki ter predstavniki slovenskih podjetij, ki uspešno delujejo na tem območju. Macbeth se udeležuje festivala pod generalnim pokroviteljstvom podjetja Riko in pokroviteljstvom podjetja Bisol v sodelovanju s slovenskim častnim konzulom v Minsku g. Sergejem Vladimirovičem Baduljo.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov