Novice

Makedonski naroden teatar nocoj gosti Pandurjevega Fausta

Na velikem odru Makedonskega narodnega teatra bomo danes ob 20.00 odigrali Fausta Johanna Wolfganga Goetheja v režiji Tomaža Pandurja, ki je končal življenjsko in profesionalno pot prav v Skopju. Razprodana predstava bo poklon režiserju, ki je v tem gledališču pripravljal uprizoritev Shakespearjevega Kralja Leara in med vajo aprila letos umrl. Ogledalo si jo bo 600 obiskovalcev, med njimi tudi vidni predstavniki Makedonije in sosednjih držav.

Jernej Šugman in Boris Mihalj nagrajena na 40. Dnevih satire Fadila Hadžića

V nedeljo, 19. junija, se je s slavnostnim programom in podelitvijo nagrad končal zagrebški festival 40. Dnevi satire Fadila Hadžića. Med nagrajenci sta tudi dva igralca uprizoritve Kralj Ubu po motivih Kralja Ubuja Alfreda Jarryja v režiji Jerneja Lorencija: Jernej Šugman je dobil za vlogo Ata Ubuja glavno nagrado Mladena Crnobrnje Gumbka za moško vlogo, Boris Mihalj pa posebno priznanje za avtorstvo sklepnega monologa v uprizoritvi.

Župančičeva nagrada Nataši Barbari Gračner

Župančičeve nagrade bodo podelili v sredo, 8. junija, v Mestnem gledališču ljubljanskem. Med nagrajenci je tudi članica našega igralskega ansambla Nataša Barbara Gračner. Župančičevo nagrado za leto 2016 za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture v zadnjih dveh letih bo prejela za naslednje vloge: Madame Clawdia Chauchat v Čarobni gori Thomasa Manna v režiji Mateje Koležnik, Duša v Jugoslaviji, moji deželi Gorana Vojnovića v režiji Ivice Buljana in Madeleine v V republiki sreče Martina Crimpa v režiji Sebastijana Horvata.

Vpis abonmaja podaljšan do 15. junija

Podaljšali smo vpis abonmaja za sezono 2016/17: abonma lahko vpišete še od ponedeljka, 6. junija, do srede, 15. junija, vsak dan od 11.00 do 17.00 pri blagajni. Dodatne informacije: 01 426 43 05 ali abonma@drama.si

Pandurjev Faust eden od vrhuncev festivala Gledališki svet Brno 2016

Po izjemno uspešnih gostovanjih Fausta ljubljanske Drame in Festivala Ljubljana v mehiški kulturni prestolnici Guanajuato in kolumbijski (in svetovni gledališkofestivalski) prestolnici Bogoti pod vodstvom režiserja Tomaža Pandurja se gostovalna pot njegove zadnje uprizoritve v več kot tridesetletnem ustvarjalskem opusu nadaljuje na Češkem na mednarodnem festivalu progresivnega gledališča Gledališki svet Brno 2016. Razprodano predstavo Faust, ki velja za enega od vrhuncev pestrega festivalskega dogajanja z okoli štiridesetimi prireditvami med 27. in 31. majem, bo slovenski ansambel odigral nocoj, 30. maja, ob 20.00 v največjem češkem gledališču Janáčkovo divadlo z več kot tisoč sedeži. Na letošnjem festivalu, ki poteka v organizaciji šestih poklicnih gledališč iz Brna, sodelujejo gledališča iz Češke, Slovaške, Poljske, Belgije, Nemčije, Grčije, Irana, Madžarske in Slovenije.

Tri nagrade za Iliado na mednarodnem gledališkem festivalu na Poljskem

V četrtek, 26. maja, se je koprodukcijska uprizoritev Homerjeve Iliade v režiji Jerneja Lorencija, ki je z dramaturgoma Evo Mahkovic in Maticem Starino priredil znameniti ep, predstavila občinstvu na mednarodnem gledališkem festivalu Międzynarodowy Festiwal Teatralny Kontakt 2016.

Mednarodna žirija je uprizoritvi Iliada podelila tri od petih festivalskih nagrad. GRAND PRIX (Veliko nagrado festivala), NAGRADO ZA NAJBOLJŠO ZVOČNO PODOBO – Branku Rožmanu in izvajalcem (nagrado podeljuje torunski radio GRA) in NAGRADO KRITIKOV IN NOVINARJEV.

V nedeljo se bo s celovško uprizoritvijo Nora ali Hiša lutk v režiji Mateje Koležnik pričel Drama Festival 2016

To nedeljo se z gostovanjem uprizoritve Nora ali Hiša lutk Henrika Ibsena v režiji Mateje Koležnik in v izvedbi gledališča Stadttheater Klagenfurt pričenja Drama Festival 2016, ki ga organiziramo že tretjič. Predstavi bo sledil pogovor z ustvarjalci predstave na Vrtu za Dramo (ali v Drama Kavarni v primeru dežja) in otvoritveni festivalski koncert skupine Jazz Ladies.

Iliada, koprodukcija Drame, MGL in CD, potuje na Poljsko in v Bolgarijo

V četrtek, 26. maja, se bo koprodukcijska uprizoritev Homerjeve Iliade v režiji Jerneja Lorencija, ki je z dramaturgoma Evo Mahkovic in Maticem Starino priredil znameniti ep, predstavila občinstvu na 23. Mednarodnem gledališkem festivalu Kontakt v Torunju.  

Iliada bo na Poljskem (kot ena od enajstih festivalskih predstav) v družbi mednarodno priznanih gledališč in gledaliških skupin iz Nemčije (Schaubühne am Lehniner Platz in Rimini Protokoll), Poljske (Teatr im. Wilama Horzycy w Toruniu in Teatr Modrzejewskiej w Legnicy), Nizozemske (De Warme Winkel), Belgije (STAN), ZDA (Theater Mitu iz New Yorka), Čila (Roberto Farías in Pablo Larraín) in Islandije (Mestno gledališče iz Reykjavíka). Mednarodno gledališko srečanje v Torunju bo zaokrožilo gostovanje belgijsko-nizozemske gledališke avtoritete Peeping Tom, ki jo lahko zasledimo na praktično vseh svetovno najpomembnejših festivalih sodobnega gledališča.

V Bolgariji bo Iliada zastopala Slovenijo kar na dveh festivalih. Najprej v nedeljo, 5. junija, na 24. Mednarodnem gledališkem festivalu Poletje v Varni, ki bo ob desetih bolgarskih predstavah v glavnem programu gostil tudi pet tujih, in sicer iz Italije, Kanade, Španije, Slovenije in Češke. V sredo, 8. junija, pa se bo Iliada ustavila v bolgarski prestolnici na jubilejnem 10. festivalu Svetovno gledališče v Sofiji kot ena od šestih predstav v »svetovnem« pregledu sodobne gledališke umetnosti. Ob Iliadi, koprodukciji Drame, MGL in Cankarjevega doma, se bodo predstavili še Compagnie Marie Chouinard iz Montreala, David Espinosa in El Local E.C. iz Barcelone, VerTeDance, Jiří Havelka in Clarinet Factory iz Prage, Marrafa vzw iz Bruslja in Deutsches Theater iz Berlina.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Piškotki