Novice

Nagrade Drami na 51. Festivalu Borštnikovo srečanje

Na 51. Festivalu Borštnikovo srečanje v Mariboru so podelili:

– Borštnikov prstan Daretu Valiču, upokojenemu članu našega igralskega ansambla,

– Borštnikovo nagrado za igro Jerneju Šugmanu za vlogo Ata Ubuja v uprizoritvi Kralj Ubu po motivih Kralja Ubuja Alfreda Jarryja v režiji Jerneja Lorencija,

– Borštnikovo nagrado ustvarjalcem uprizoritve Kralj Ubu za kolektivno avtorsko idejo celostnega oblikovanja odmora.
 

Podaljšan vpis abonmaja za gledališko sezono 2016/17 (do 26. 10.)

Ema Peruš, vodja vpisa abonmaja, vas pričakuje pri blagajni Drame še do srede, 26. oktobra, od 11.00 do 18.00. Še je čas, da vpišete abonma ter tako pridete do cenejših predstav in stalnega sedeža ter izbranega dneva v tednu zanje, poleg tega pa tudi do 20-odstotnega popusta za izvenabonmajske predstave na velikem odru in v Mali drami. Dodatne informacije o vrstah abonmaja lahko dobite na telefonski številki 01 426 43 05 ali preko elektronske pošte abonma@drama.si. Veselimo se druženja z vami v sezoni 2016/17.

Na gostovanju v Minsku z Macbethom

Z uprizoritvijo Shakespearove tragedije Macbeth v režiji Igorja Pisona, nastalo ob 400. obletnici smrti velikega dramatika, se odpravljamo na festival v prestolnici Belorusije. Predstavo Macbeth na 6. Mednarodnem gledališkem forumu Teart, ki ga vodi direktorica Angelika Kraševska in ga finančno podpira belorusko kulturno ministrstvo, si bo v petek, 14. oktobra, ogledalo skoraj 400 obiskovalcev. Med njimi bodo tudi številni pomembni beloruski kulturni in politični predstavniki ter predstavniki slovenskih podjetij, ki uspešno delujejo na tem območju. Macbeth se udeležuje festivala pod generalnim pokroviteljstvom podjetja Riko in pokroviteljstvom podjetja Bisol v sodelovanju s slovenskim častnim konzulom v Minsku g. Sergejem Vladimirovičem Baduljo.

Borisu Juhu nagrada bert za življenjsko delo na področju filmske igre 2016

Člani Društva slovenskih režiserjev bodo v torek, 25. oktobra, v Slovenski kinoteki slovenskemu gledališkemu in filmskemu igralcu in upokojenemu članu ansambla SNG Drama Ljubljana Borisu Juhu podelili nagrado bert, poimenovano po legendarnem igralcu Bertu Sotlarju (1921−1992). V utemeljitvi nagrade so zapisali: »Ko pomislimo, kaj je igral, koga je igral Boris Juh, se gotovo ne bomo spomnili nobenega karakterno omejenega vzorca, nasprotno, odpre se neslutena širina, paleta raznovrstnih likov, vtis je, kot bi jih izbiral sam. To mu ni uspelo samo v filmu, ampak tudi v gledališču, na radiu in na televiziji.«

Borštnikov prstan 2016 bo podeljen Daretu Valiču

Letošnji dobitnik Borštnikovega prstana je upokojeni igralec Dare Valič, dolgoletni član našega igralskega ansambla. V več kot pet desetletij dolgi karieri je ustvaril številne vidne gledališke in filmske vloge.

Dare Valič je velika igralska osebnost, ki je obogatila slovensko gledališče ne samo s fascinantnim nizom prepoznavnih karakternih vlog, temveč tudi z značajem in edinstvenim igralskim obrazom, ki se nam je že neizbrisno zapisal v spomin, je v utemeljitvi med drugim zapisala žirija za podelitev Borštnikovega prstana. Odigral je več kot sto vlog, veliko večino v našem gledališču.

Najuglednejšo slovensko nagrado za igralske dosežke si bo nadel ob sklepu 51. Festivala Borštnikovo srečanje 23. oktobra v Mariboru.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Piškotki