Novice

Merlin ali Pusta dežela, prva slovenska uprizoritev dramske epopeje Tankreda Dorsta v režiji Aleksandra Popovskega (novinarska konferenca 5. 12.)

Vljudno vas vabimo, da se nam v ponedeljek, 5. decembra, ob 10.00 pridružite v Drama Kavarni na predstavitvi prve slovenske uprizoritve dramske epopeje Tankreda Dorsta Merlin ali Pusta dežela v režiji Aleksandra Popovskega. Veličastna gledališka freska na velikem odru uprizarja junaške legende iz mita o kralju Arturju in vitezih Okrogle mize.

V uprizoritvi igrajo Barbara Cerar (Merlin), Silva Čušin (Hudič), Tina Vrbnjak (Mladi kralj Artur; Sir Kay), Branko Šturbej (Sir Kay; Kralj Artur), Tadej Toš (Klovn), Saša Mihelčič (Velikanka Hanne; Herzeloide), Saša Pavlin Stošić (Ginevra), Klemen Janežič (Sir Lancelot), Filip Samobor (Perceval), Rok Vihar (Sir Gawain), Matija Rozman (Sir Lamorak), Gašper Jarni (Sir Orilus) in Matic Lukšič (Sir Mordred).

Predpremiera bo v torek, 6. decembra, ob 19.30, premiera pa v sredo, 7. decembra, ob 20.00. Prve ponovitve bodo sledile 16. in 17. decembra ob 18.00 ter 19. decembra ob 19.30. 

Nocoj se s Faustom v režiji Tomaža Pandurja začenja 5. mednarodni gledališki festival Interference v Cluju

Faust, koprodukcija SNG Drama Ljubljana in Festivala Ljubljana v režiji Tomaža Pandurja, je otvoritvena predstava 5. mednarodnega gledališkega festivala Interference, ki ga vsaki dve leti organizira Madžarsko gledališče v Cluju. Letošnji festival, ki poteka pod naslovom »Tujčeva odiseja«, pripravlja med 24. novembrom in 4. decembrom kar 50 prireditev, med njimi 22 gledaliških predstav iz 14 držav (Irske, Slovenije, Madžarske, Romunije, Nemčije, Južne Koreje, Luksemburga, Italije, Rusije, Velike Britanije, ZDA, Makedonije, Bolgarije in Poljske) v 13 jezikih. Primarni festivalski program gledaliških predstav povezujejo diskusije o gostujočih predstavah, okrogle mize o gledališču, gledališke instalacije, literarne predstavitve, filmske projekcije in koncerti. Pandurjevega Fausta, otvoritveno in hkrati edino slovensko predstavo na festivalu, si bo 24. novembra ob 19.00 na velikem odru Madžarskega gledališča v Cluju ogledalo skoraj 900 obiskovalcev.

Drama vsakdanjika: dobrodelni projekt Rdečega križa Ljubljana v sodelovanju z Dramo

Rdeči križ Ljubljana v sodelovanju s SNG Drama Ljubljana in fotografom Jožetom Suhadolnikom organizira dobrodelni projekt Drama vsakdanjika, katerega namen je zbiranje sredstev za plačilo osnovnih življenjskih stroškov ljudi, ki so se znašli v hudi stiski. S projektom bi radi opozorili na vsakdanjo stisko več tisoč prejemnikov pomoči Rdečega križa Ljubljana.

V ta namen bomo v četrtek, 8. decembra, odigrali Tolstojevo Ano Karenino, izkupiček od prodanih vstopnic pa bo šel v dobrodelne namene. Predstava bo ob 17.00 na velikem odru in po njej bo v preddverju predstavitev dvanajstih zgodb ljudi v stiski, skupaj z dvanajstimi fotografijami, ki jih je v okviru projekta posnel Jože Suhadolnik. Na njih so upodobljeni člani igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana in prostovoljci Rdečega križa Ljubljana. Z donacijo za fotografijo bo mogoče odplačati večji dolg osebam, ki so se znašle v življenjski stiski, in jim ublažiti situacijo, ki jih je doletela. Donacije in prostovoljne prispevke bomo zbirali tudi s koledarji za leto 2017 s temi fotografijami. Izdanih bo ekskluzivnih 300 koledarjev, ki bodo na voljo tako na prireditvi 8. decembra kot na sedežu Rdečega križa Ljubljana. Predstavitvi zgodb in fotografij bo sledilo druženje v Drama Kavarni, kjer nas bosta zabavala Marko Gregorič in Aleksandra Ilijevski iz skupine Pliš. Dobrodelno prireditev sta s pogostitvijo podprli Drama Kavarna in Domača peka.

Donacijo za projekt Drama vsakdanjika lahko nakažete na humanitarni račun RKS, OZ Ljubljana – namen Pomagajmo LJUDEM našega mesta. Zbrana sredstva so namenjena izključno plačilu položnic za osnovne življenjske stroške prejemnikov pomoči Rdečega križa Ljubljana.

Prva slovenska uprizoritev drame Pomona Alistairja McDowalla v režiji Jaše Kocelija (11. 11.)

Na oder Male drame v petek, 11. novembra, premierno prihaja prva slovenska uprizoritev igre Pomona britanskega dramatika Alistairja McDowalla v režiji slovenskega režiserja Jaše Kocelija. Pomona je mitično nadrealna vizija družbe, njeno dogajanje pa je postavljeno v podzemlje, na temno margino družbe. Alistair McDowall, ki bo danes ob 17.00 v Drama Kavarni sodeloval na pogovoru Družabno in družbeno o uprizoritvi, Pomono predstavi kot »luknjo sredi mesta«, v katero so vtkane temačne usode zapredenih posameznikov: Ollie, Zeppo, Fay, Gale, Keaton, Charlie in Moe v predstavi postanejo igralci Eva Jesenovec, Bojan Emeršič, Sabina Kogovšek (v alternaciji z Mio Skrbinac), Petra Govc, Iva Babić, Nik Škrlec in Primož Vrhovec.

Že drugo leto zapored slavnostno zaključujemo mednarodni Seulski festival uprizoritvenih umetnosti (SPAF)

Faust, koprodukcija SNG Drama Ljubljana in Festivala Ljubljana v režiji Tomaža Pandurja, je osrednja in hkrati naslovna predstava festivala SPAF 2016. Fotografija Igorja Samoborja v vlogi Fausta je namreč objavljena na naslovnici vseh programskih publikacij festivala, izpostavljena v napovedih festivalskega mednarodnega programa, na plakatih in ostalih promocijskih sredstvih, ki v 10-milijonski južnokorejski prestolnici opozarjajo na letošnji SPAF. Tako organizatorji kot južnokorejska ministrica za kulturo, šport in turizem ljubljansko predstavo Faust izpostavljajo kot »veličastno zadnjo mojstrovino genialnega režiserja Tomaža Pandurja«. Na razprodanih predstavah, ki bosta v soboto, 29., in v nedeljo, 30. oktobra, na odru velike dvorane Centra gledališke umetnosti Arko (Arko Arts Theatre) zaokrožili tradicionalno en mesec trajajoč festival, organizatorji pričakujejo 1100 gledalcev. SPAF se je letos preminulemu slovenskemu režiserju poklonil tudi s predavanjem Livije Pandur o gledališkem opusu in gledališču Tomaža Pandurja, ki ga je 27. oktobra gostil Center za umetnost Južne Koreje.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Piškotki