Novice

Na oder Male drame prihaja krstna uprizoritev najboljšega slovenskega dramskega besedila po letošnjem izboru žirije za nagrado Slavka Gruma Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni

V sredo, 12. aprila, ob 20.00 bo v Mali drami premierno uprizorjena nova igra Simone Hamer Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni, na nedavnem sklepnem večeru 47. Tedna slovenske drame ovenčana z nagrado Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo. Režiserka krstne uprizoritve, ki zaokrožuje program sezone 2016/17 v Mali drami, je Ajda Valcl. Dramsko besedilo, nastalo na pobudo ravnatelja  Igorja Samoborja, črpa navdih iz življenja in izkušenj (slovenskih) posameznic, ki so prestopile in premaknile meje znanega in mogočega. Razglednice so potovanje. Dobesedno in metaforično. Živopisen vrtiljak dogodivščin in spoznanj na življenjskem vandranju neke ženske – Slehernice. V uprizoritvi igrajo Polona Juh, Saša Pavček, Nina Valič in Barbara Žefran.

Nagradi na 47. Tednu slovenske drame

Žirija za nagrado Slavka Gruma na 47. Tednu slovenske drame (sestavljali so jo literarna zgodovinarka in teatrologinja Mateja Pezdirc Bartol /predsednica/, dramaturg Rok Andres, dramaturginja in teatrologinja Tatjana Ažman, literarni teoretik Gašper Troha in dramaturginja Klavdija Zupan) je izmed prispelih nominirala pet besedil in soglasno sprejela odločitev, da prejme nagrado Slavka Gruma Simona Hamer za Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni. Krstno uprizoritev igre si boste lahko premierno ogledali v sredo, 12. aprila, ob 20.00 v Mali drami.

Nagrajen je bil tudi član našega igralskega ansambla Nik Škrlec: njegova uprizoritev Naj gre vse v π ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk (produkcija Zavod k.g. – Tovarna predstav, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo UL in Zavod Margareta Schwarzwald) je prejela nagrado občinstva.

Vabilo na predstavitev krstne uprizoritve Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni (10. 4.)

V ponedeljek, 10. aprila, ob 17.00 vas vljudno vabimo na predstavitev krstne uprizoritve igre Simone Hamer Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni v režiji Ajde Valcl, s katero zaokrožujemo program letošnje sezone v Mali drami. V uprizoritvi igrajo Polona Juh, Saša Pavček, Nina Valič in Barbara Žefran.

V Drama Kavarni se bomo pogovarjali z avtorico Simono Hamer, ki je z dramskim besedilom Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni na letošnjem 47. Tednu slovenske drame nominirana za nagrado Slavka Gruma 2017, ter z ustvarjalkami in ustvarjalci uprizoritve.

Razglednice so potovanje, dobesedno in metaforično. Živopisen vrtiljak dogodivščin in spoznanj na življenjskem vandranju neke ženske - Slehernice. Premiera bo v sredo, 12. aprila, ob 20.00 v Mali drami. Prve ponovitve pa 13., 15., 18. in 22. aprila.

Pogovor z Jernejem Lorencijem in Mladenom Dolarjem (30. 3. ob 18.00)

Škandal, ki je leta 1896 ob premieri Kralja Ubuja komaj triindvajsetletnega Alfreda Jarryja razdelil občinstvo, je nepričakovano napovedal dogajanje v dvajsetem in očitno tudi v enaindvajsetem stoletju, tako na področju umetnosti kot v družbenem življenju. Tudi uprizoritev v režiji Jerneja Lorencija Kralj Ubu, po motivih Kralja Ubuja Alfreda Jarryja, zbrana dela kolektiva Ubu, je januarja 2016 v SNG Drama Ljubljana razdelila občinstvo, gostovala v tujini ter prejela številne ugledne nagrade. Ali je tudi napovedala dogodke, ki smo jim priča leto dni pozneje? Ne glede na odgovor je dejstvo, da ima vsak čas svojega brezobzirnega, pohlepnega, pogoltnega in v resnici strahopetnega Ata Ubuja, vsak dan bolj očitno. O sodobnih Ubujih, ki krojijo usodo sveta »tukaj in zdaj«, se bo z režiserjem Jernejem Lorencijem in filozofom dr. Mladenom Dolarjem pogovarjal ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor.

Pridružite se nam v četrtek, 30. marca, ob 18.00 na velikem odru. Vstopnice za pogovor so na voljo pri blagajni Drame (stanejo 5 €, za člane Kluba Hamlet, Kluba Najst in Drama Kluba so brezplačne) ali prek spletne prodaje.

Na mednarodni arhitekturni natečaj za celovito prenovo Drame prispelo 13 projektnih rešitev

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana je 15. novembra 2016 na spletni strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) objavilo mednarodni, javni, odprti in anonimni dvostopenjski arhitekturni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve in izbiro izdelovalca projektne dokumentacije za projekt Celovita prenova SNG Drama Ljubljana. Na natečaj je prispelo 13 rešitev za celovito prenovo osrednjega državnega dramskega gledališča. Njihovo odpiranje je potekalo v petek, 10. marca, v prostorih Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije. Predvidoma do 27. marca bo potekalo njihovo ocenjevanje, ki ga bo ocenjevalna komisija končala z izborom največ šestih najprimernejših rešitev in povabila izbrane kandidate k sodelovanju na II. stopnji natečaja. Ta se bo predvidoma končala konec maja. SNG Drama Ljubljana upa in pričakuje, da bo do konca junija 2017 mogoč že podpis pogodbe z izbranim projektantom, in načrtuje odprtje razstave vseh arhitekturnih rešitev 23. junija v prostorih gledališča.

Zmenek s kulturo: gregorjevo v Mali drami (21. 3.)

Gregorjevo – dan, ko se ženijo ptički – ima svoje korenine v tradicionalnih ljudskih verovanjih in šegah. V marcu, ko praznujemo ta praznik, bomo v Drami v sodelovanju s spletnim portalom Ona-On.com tudi letos organizirali srečanje za vse samske v upanju, da se stkejo nova prijateljstva in morda rodijo tudi ljubezni.

Si predstavljate, da bi bila ljubezen omejena in regulirana z boni? V totalitarni državici Sakešvili je tako! V Sakešviliju je enakost priigrana do konca; niti spolov ni več, ljubezen pa je dovoljena samo, kolikor je namenjena »doživljenjskemu« predsedniku, ki mu je tako kot vsem drugim v tej državi ime – Sakešvili.

Vabimo vas, da si v mesecu slovenskega praznika zaljubljencev ogledate ludistično grotesko Ljudski demokratični cirkus Sakešvili, v kateri igrajo Gregor Baković, Maša Derganc, Boris Mihalj, Klemen Slakonja in Gašper Primc. Po predstavi vam bomo postregli s pijačo, za katero bo poskrbel Pernod Ricard, in sladkimi dobrotami iz Domače peke.  

Torek, 21. marca, ob 19.00 v Mali drami. Vstopnice so naprodaj pri blagajni Drame.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov