Novice

SNG Drama Ljubljana gostuje na Kitajskem: S Faustom se bo nocoj začel Mednarodni gledališki festival Pekinškega ljudskega umetniškega gledališča

Faust Johanna Wolfganga Goetheja, koprodukcija SNG Drama Ljubljana in Festivala Ljubljana v režiji Tomaža Pandurja, je otvoritvena in hkrati osrednja prireditev Mednarodnega gledališkega festivala Pekinškega ljudskega umetniškega gledališča, ki zaznamuje letos 65. obletnico ustanovitve pekinškega teatra in 110. obletnico modernizacije gledališke umetnosti na Kitajskem. Eno od pomembnih poslanstev mednarodnega festivala osrednjega državno financiranega dramskega gledališča je vzpostavljanje kulturnih povezav in sodelovanj Ljudske republike Kitajske z državami srednje in jugovzhodne Evrope. Organizatorji pričakujejo, da bo dvanajst festivalskih predstav v izvedbi štirih tujih gledališč – po SNG Drama Ljubljana bodo sodelovali še srbsko Narodno pozorište u Beogradu, Gesher Theatre iz Tel Aviva in ruski državni »dramski prvak« Aleksandrino gledališče iz Sankt Peterburga –, v štirih vikendih obiskalo več kot 20 000 gledališčnikov in ljubiteljev gledališča iz Pekinga, širše province Hebej in drugih regij Kitajske. Prva od treh predstav Fausta v prestolnici države z največ prebivalci na svetu bo nocoj ob 19.30 na velikem odru Pekinškega ljudskega umetniškega gledališča, sledita ponovitvi jutri in pojutrišnjem. Udeležbo na festivalu je sponzorsko podprlo mednarodno uspešno slovensko podjetje Bisol Group, edini slovenski proizvajalec fotonapetostnih modulov in druge solarne opreme najvišje kakovosti, prisoten v več kot 70 državah po svetu.

Poleti bo blagajna zaprta

Od torka, 20. junija, do nedelje, 3. septembra, bo blagajna zaprta. Vstopnice za septembrske predstave in druge prireditve boste lahko kupili, ko se bo ponovno odprla v ponedeljek, 4. septembra, ob 11.00. Takrat bomo tudi pričeli z jesenskim vpisom abonmajev. Želimo vam lepe poletne počitnice.

Zmagovalci arhitekturnega natečaja za celovito prenovo SNG Drama Ljubljana so Bevk Perović arhitekti

Komisija natečaja za celovito prenovo SNG Drama Ljubljana je izbrala zmagovalni projekt in podelila še tretjo nagrado in priznanja.

Na arhitekturnem natečaju za celovito prenovo Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana je ocenjevalna komisija prvo nagrado podelila arhitekturni rešitvi biroja Bevk Perović arhitekti, katerega avtorji so Matija Bevk, Vasa J. Perović, Samo Bojnec, Valentin Tribušon, Urban Petranovič, Mitja Usenik, Irene Salord Vila in Andrej Ukmar.

»Avtorji so s svojo preprosto in premišljeno zasnovo prenove in dozidave starega gledališča po vseh merilih izpolnili zahteve iz natečajne naloge in se od vseh, tudi sorodnih predlogov, najbolj približali pričakovanjem razpisovalca,« je v obrazložitvi rezultatov natečaja zapisala ocenjevalna komisija, ki je arhitekturni rešitvi Bevk Perović arhitektov »brez zadržkov soglasno prisodila prvo nagrado«.

Več o celoviti prenovi in rezultatih natečaja si lahko preberete na www.zaps.si.

Izguba izjemnega igralca, vsestranskega umetnika in navdihujočega vzornika ... Gašperja Tiča

Od včerajšnjega dneva, ki si ga bomo za vedno zapomnili po tragični izgubi Gašperja Tiča - izjemnega igralca, vsestranskega umetnika in navdihujočega vzornika ... -, je naš svet precej siromašnejši, bolj žalosten, bolj nedoumljiv. V ljubljanski Drami smo z mislimi pri Gašperjevi družini, pri njegovih kolegih iz Mestnega gledališča ljubljanskega, članih Združenja dramskih umetnikov Slovenije, ki mu je predsedoval zadnje leto. Sočustvujemo z Gašperjevimi prijatelji, vsemi, ki so ga imeli čast in priložnost spoznati, spremljati in občudovati na odru in kjerkoli se je pojavil. Ni nas (bilo) malo, nikoli ga ne bomo pozabili. Boleče ga pogrešamo.
Igor Samobor, ravnatelj SNG Drama Ljubljana, s kolektivom

Sanjati? Sklepna produkcija celoletne gledališke delavnice v okviru Kluba Hamlet (18. in 19. 6.)

Po uspešno izvedenem natečaju za dijake O čem sanjaš?, na katerem smo prejeli kar 54 izdelkov, smo se v Drami odločili, da bomo tokrat povabili k sodelovanju kar vse avtorice in avtorje in se skupaj podali na pot iskanja generacijske gledališke misli. Ob izdatni mentorski podpori režiserja Žige Divjaka, gledališke pedagoginje Špele Šinigoj in dramaturginje Eve Kraševec smo se v okviru sobotnih delavnic lotili poglabljanja in razširjanja v natečaju zastavljenih vprašanj. Razmišljali smo o svetu, v katerega odraščajo mladi, o svetu, katerem bi želeli živeti, in o realnosti, ki jih bo pričakala že ob koncu srednje šole. Ugotavljali smo, kaj si vsak želi postati in kaj bo zares postal. Preverjali smo, kaj je posameznik pripravljen storiti za uresničitev najbolj skritih želj, ter se tudi spraševali o kompromisih, ki jih včasih sklepamo v življenju. Vprašali smo se, ali je utopija prihodnost ali prihodnost utopija in predvsem, kaj v današnjem svetu pomeni sanjati.

Nedelja, 18. junija, ob 19.00 v Mali drami PREMIERA Sanjati?
Ponedeljek, 19. junija, ob 19.00 v Mali drami REPRIZA Sanjati?

Vabilo na novinarsko konferenco ob razgrnitvi programa 51. Bitefa (12. 6.)

Lani je znameniti mednarodni gledališki festival Bitef iz Beograda presenetil z novo prakso prirejanja prve razgrnitvene novinarske konference izven meja Srbije, z (delno) predstavitvijo prihajajočega festivalskega programa. Po lanskoletnem Münchnu bo Bitef letos obiskal Ljubljano. Zato z velikim veseljem sporočamo, da bo SNG Drama Ljubljana v ponedeljek, 12. junija, ob 14.00 v Drama Kavarni gostila prvo novinarsko konferenco prihajajočega 51. Bitefa, ki bo potekal v Beogradu med 22. in 30. septembrom 2017. S še večjim veseljem pa delimo z vami razlog za prvo predstavitev prihajajočega festivala v Ljubljani: selektor 51. Bitefa Ivan Medenica je v glavni program uvrstil tudi uprizoritev Biblija, prvi poskus v režiji Jerneja Lorencija in v izvedbi Drame.
 

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov