Novice

Pogovor z Jernejem Lorencijem in Mladenom Dolarjem (30. 3. ob 18.00)

Škandal, ki je leta 1896 ob premieri Kralja Ubuja komaj triindvajsetletnega Alfreda Jarryja razdelil občinstvo, je nepričakovano napovedal dogajanje v dvajsetem in očitno tudi v enaindvajsetem stoletju, tako na področju umetnosti kot v družbenem življenju. Tudi uprizoritev v režiji Jerneja Lorencija Kralj Ubu, po motivih Kralja Ubuja Alfreda Jarryja, zbrana dela kolektiva Ubu, je januarja 2016 v SNG Drama Ljubljana razdelila občinstvo, gostovala v tujini ter prejela številne ugledne nagrade. Ali je tudi napovedala dogodke, ki smo jim priča leto dni pozneje? Ne glede na odgovor je dejstvo, da ima vsak čas svojega brezobzirnega, pohlepnega, pogoltnega in v resnici strahopetnega Ata Ubuja, vsak dan bolj očitno. O sodobnih Ubujih, ki krojijo usodo sveta »tukaj in zdaj«, se bo z režiserjem Jernejem Lorencijem in filozofom dr. Mladenom Dolarjem pogovarjal ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor.

Pridružite se nam v četrtek, 30. marca, ob 18.00 na velikem odru. Vstopnice za pogovor so na voljo pri blagajni Drame (stanejo 5 €, za člane Kluba Hamlet, Kluba Najst in Drama Kluba so brezplačne) ali prek spletne prodaje.

Na mednarodni arhitekturni natečaj za celovito prenovo Drame prispelo 13 projektnih rešitev

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana je 15. novembra 2016 na spletni strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) objavilo mednarodni, javni, odprti in anonimni dvostopenjski arhitekturni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve in izbiro izdelovalca projektne dokumentacije za projekt Celovita prenova SNG Drama Ljubljana. Na natečaj je prispelo 13 rešitev za celovito prenovo osrednjega državnega dramskega gledališča. Njihovo odpiranje je potekalo v petek, 10. marca, v prostorih Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije. Predvidoma do 27. marca bo potekalo njihovo ocenjevanje, ki ga bo ocenjevalna komisija končala z izborom največ šestih najprimernejših rešitev in povabila izbrane kandidate k sodelovanju na II. stopnji natečaja. Ta se bo predvidoma končala konec maja. SNG Drama Ljubljana upa in pričakuje, da bo do konca junija 2017 mogoč že podpis pogodbe z izbranim projektantom, in načrtuje odprtje razstave vseh arhitekturnih rešitev 23. junija v prostorih gledališča.

Zmenek s kulturo: gregorjevo v Mali drami (21. 3.)

Gregorjevo – dan, ko se ženijo ptički – ima svoje korenine v tradicionalnih ljudskih verovanjih in šegah. V marcu, ko praznujemo ta praznik, bomo v Drami v sodelovanju s spletnim portalom Ona-On.com tudi letos organizirali srečanje za vse samske v upanju, da se stkejo nova prijateljstva in morda rodijo tudi ljubezni.

Si predstavljate, da bi bila ljubezen omejena in regulirana z boni? V totalitarni državici Sakešvili je tako! V Sakešviliju je enakost priigrana do konca; niti spolov ni več, ljubezen pa je dovoljena samo, kolikor je namenjena »doživljenjskemu« predsedniku, ki mu je tako kot vsem drugim v tej državi ime – Sakešvili.

Vabimo vas, da si v mesecu slovenskega praznika zaljubljencev ogledate ludistično grotesko Ljudski demokratični cirkus Sakešvili, v kateri igrajo Gregor Baković, Maša Derganc, Boris Mihalj, Klemen Slakonja in Gašper Primc. Po predstavi vam bomo postregli s pijačo, za katero bo poskrbel Pernod Ricard, in sladkimi dobrotami iz Domače peke.  

Torek, 21. marca, ob 19.00 v Mali drami. Vstopnice so naprodaj pri blagajni Drame.

Mednarodna uspešnica Ko sem bil mrtev 11. 3. praznuje 7. rojstni dan in 200. ponovitev

Mednarodno uspešnico Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree, temelječo na istoimenskem nemem filmu Ernsta Lubitscha, si je na 96 predstavah v Mali drami in 104 gostovanjih doma in po svetu ogledalo skoraj 35.000 gledalcev. Vse od premiere, ki je bila v Mali drami v petek, 11. marca 2010, uprizoritev polni dvorane in navdušuje gledalce. Drama bo 200. predstavo Ko sem bil mrtev proslavila prav na 7. rojstni dan uprizoritve, v soboto, 11. marca, ob 20.00 v Mali drami.

Marec – mesec žensk: posebna ugodnost v mesecu ženskih praznikov

Drage mame, žene, babice, dekleta … marec je v veliki meri posvečen ženskam, saj ste deležne kar dveh praznikov – dneva žena in materinskega dne. V prazničnem duhu tako vsem vam ponujamo ugodnost dve vstopnici za ceno ene. Izbirate lahko med naslednjimi predstavami:

Sofokles Antigona

Petek, 3. marca, ob 19.30 na velikem odru

Lev Nikolajevič Tolstoj Ana Karenina

Sobota, 4. marca, ob 19.30 na velikem odru

Petek, 31. marca, ob 19.30 na velikem odru

Karl Valentin, Žanina Mirčevska Valentiniada

Sreda, 8. marca, ob 19.30 na velikem odru

Vinko Möderndorfer Nežka se moži

Sreda, 8. marca, ob 20.00 v Mali drami

Torek, 14. marca, ob 20.00 v Mali drami

Maja Haderlap Angel pozabe

Petek, 17. marca, ob 20.00 v Mali drami

Sobota, 18. marca, ob 20.00 v Mali drami

Ob nakupu dveh vstopnic za predstave z zgornjega seznama plačate samo eno. Povabite partnerja, otroka, prijateljico ali sorodnika in preživite prijeten večer v naši družbi. Ugodnost velja samo pri blagajni Drame, in ne za spletno prodajo in za nakup na Eventimovih prodajnih mestih.

Odpoved predstave »Art« (9. 3.)

Predstava »Art«, predvidena za danes, 9. marca, odpade zaradi bolezni v ansamblu. Za menjavo kupljenih vstopnic za nadomestni termin ali povračilo denarja pokličite blagajno 01 252 15 11. Hvala za razumevanje.

Kralji ulice bodo v ponedeljek, 6. 3., ponovno obiskali Dramo

Na povabilo Drame Društvu Kralji ulice si bo v ponedeljek, 6. marca, ob 20.00 v Mali drami okoli 100 brezdomnih z različnih koncev Slovenije brezplačno ogledalo Tarzana Roka Vilčnika rokgreja v režiji Eve Nine Lampič, predstavo, ki bo v kratkem gostovala tudi na 26. festivalu Dnevi komedije v Celju in 47. Tednu slovenske drame v Kranju. Po koncu predstave bodo gostje večera lahko delili svoje vtise tudi z igralci. Sproščeno druženje in pogovor v preddverju Male drame bo s svojimi dobrotami radodarno popestrilo podjetje Žito.

Osrednje slovensko dramsko gledališče in primarna nevladna organizacija za pomoč brezdomnim sedaj že s četrtim sodelovanjem v tej obliki ponovno opozarjata na pomembnost reševanja problema brezdomstva in spodbujanja družbenega vključevanja brezdomnih na vseh področjih.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Piškotki