Novice

Drama program sezone 2016/17, ki se osredotoča na velike utopije človeštva, zaokrožuje s krstno uprizoritvijo priredbe »knjige vseh knjig«

V sredo, 19. aprila, ob 20.00 bo na velikem odru premierno uprizorjena priredba Biblije, ene najbolj branih in največkrat prevajanih knjig vseh časov, ki je pomembno zaznamovala zgodovino človeštva,  oziroma še danes pomembno vpliva na kontekste družbenega in individualnega v najrazličnejših kulturah širom sveta. Ustvarjalna ekipa režiserja Jerneja Lorencija, ki avtorsko podpisuje odrsko priredbo tako imenovane »knjige vseh knjig«, si je pri poskusu uprizarjanja Biblije za izhodišče vzela zelo raznolika svetopisemska besedila. Med njimi so Visoka pesem, Pridigar ali Kohelet, Ezekiel in Jobova knjiga. Besedila iz Biblije so zelo raznolika. Vsako odpira svoja vprašanja, probleme, vsako lahko na svoj način izzove ustvarjalce pri postavljanju na gledališki oder. Ali se kje skriva kakšno univerzalno sporočilo? Morda neskončna potreba človeka po bližnjem, njegovo večno hrepenenje, krhkost, potreba po sprejetju, spoštovanju, cenjenosti, po tem da ne ostane sam, njegov odnos do boga, do drugega … Krstno uprizoritev Biblija, prvi poskus odlikujeta izjemen igralski ansambel, ki ga v vlogi oziroma vlogah Igralcev sestavljajo Janez Škof, Marko Mandić, Nina Ivanišin, Nataša Barbara Gračner, Gregor Zorc, Jernej Šugman, Pia Zemljič, Aljaž Jovanović in Tina Vrbnjak, ter ekipa sodelavcev režiserja Lorencija: scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, skladatelj Branko Rožman, oblikovalec luči Pascal Mérat, lektorica Tatjana Stanič in koreografinja Kaja Lorenci.

Odpoved sobotne predstave Iliada (22. 4.)

Obveščamo vas, da je predstava Iliada v soboto, 22. aprila, odpovedana. Že kupljene vstopnice za sobotno ponovitev veljajo za predstavo v petek, 21. aprila (zamenjava vstopnic na Informacijski točki v Prvem preddverju CD, pred vhodom v parter Gallusove dvorane, v petek, 21. aprila, od 18.30 naprej). Če vam petkov termin ne ustreza, je vračilo kupnine mogoče pri blagajni CD do 22. maja 2017. Več informacij na vstopnice@cd-cc.si in 01 24 17 299.

Vabilo na predstavitev krstne uprizoritve Biblija, prvi poskus v režiji Jerneja Lorencija (13. 4.)

V četrtek, 13. aprila, ob 14.15 vas vljudno vabimo na predstavitev krstne uprizoritve Biblija, prvi poskus v režiji Jerneja Lorencija, s katero zaokrožujemo program letošnje sezone na velikem odru. V Drama Kavarni se bomo pogovarjali z režiserjem ter z ustvarjalkami in ustvarjalci uprizoritve, ki so avtorji odrske priredbe knjige vseh knjig.

V uprizoritvi Biblija, prvi poskus igrajo Nataša Barbara Gračner, Nina Ivanišin, Aljaž Jovanović, Marko Mandić, Janez Škof, Jernej Šugman, Tina Vrbnjak, Pia Zemljič, Gregor Zorc in Jakob Lorenci. Dramaturg je Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, skladatelj Branko Rožman, oblikovalec luči Pascal Mérat, lektorica Tatjana Stanič in koreografinja Kaja Lorenci.

Predpremiera bo v torek, 18. aprila, ob 19.30 in premiera v sredo, 19. aprila, ob 20.00 na velikem odru Drame. Prvi ponovitvi pa 20. in 24. aprila ob 19.30.

Na oder Male drame prihaja krstna uprizoritev najboljšega slovenskega dramskega besedila po letošnjem izboru žirije za nagrado Slavka Gruma Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni

V sredo, 12. aprila, ob 20.00 bo v Mali drami premierno uprizorjena nova igra Simone Hamer Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni, na nedavnem sklepnem večeru 47. Tedna slovenske drame ovenčana z nagrado Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo. Režiserka krstne uprizoritve, ki zaokrožuje program sezone 2016/17 v Mali drami, je Ajda Valcl. Dramsko besedilo, nastalo na pobudo ravnatelja  Igorja Samoborja, črpa navdih iz življenja in izkušenj (slovenskih) posameznic, ki so prestopile in premaknile meje znanega in mogočega. Razglednice so potovanje. Dobesedno in metaforično. Živopisen vrtiljak dogodivščin in spoznanj na življenjskem vandranju neke ženske – Slehernice. V uprizoritvi igrajo Polona Juh, Saša Pavček, Nina Valič in Barbara Žefran.

Nagradi na 47. Tednu slovenske drame

Žirija za nagrado Slavka Gruma na 47. Tednu slovenske drame (sestavljali so jo literarna zgodovinarka in teatrologinja Mateja Pezdirc Bartol /predsednica/, dramaturg Rok Andres, dramaturginja in teatrologinja Tatjana Ažman, literarni teoretik Gašper Troha in dramaturginja Klavdija Zupan) je izmed prispelih nominirala pet besedil in soglasno sprejela odločitev, da prejme nagrado Slavka Gruma Simona Hamer za Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni. Krstno uprizoritev igre si boste lahko premierno ogledali v sredo, 12. aprila, ob 20.00 v Mali drami.

Nagrajen je bil tudi član našega igralskega ansambla Nik Škrlec: njegova uprizoritev Naj gre vse v π ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk (produkcija Zavod k.g. – Tovarna predstav, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo UL in Zavod Margareta Schwarzwald) je prejela nagrado občinstva.

Vabilo na predstavitev krstne uprizoritve Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni (10. 4.)

V ponedeljek, 10. aprila, ob 17.00 vas vljudno vabimo na predstavitev krstne uprizoritve igre Simone Hamer Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni v režiji Ajde Valcl, s katero zaokrožujemo program letošnje sezone v Mali drami. V uprizoritvi igrajo Polona Juh, Saša Pavček, Nina Valič in Barbara Žefran.

V Drama Kavarni se bomo pogovarjali z avtorico Simono Hamer, ki je z dramskim besedilom Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni na letošnjem 47. Tednu slovenske drame nominirana za nagrado Slavka Gruma 2017, ter z ustvarjalkami in ustvarjalci uprizoritve.

Razglednice so potovanje, dobesedno in metaforično. Živopisen vrtiljak dogodivščin in spoznanj na življenjskem vandranju neke ženske - Slehernice. Premiera bo v sredo, 12. aprila, ob 20.00 v Mali drami. Prve ponovitve pa 13., 15., 18. in 22. aprila.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Piškotki