Novice

Zmenek s kulturo: gregorjevo v Mali drami (21. 3.)

Gregorjevo – dan, ko se ženijo ptički – ima svoje korenine v tradicionalnih ljudskih verovanjih in šegah. V marcu, ko praznujemo ta praznik, bomo v Drami v sodelovanju s spletnim portalom Ona-On.com tudi letos organizirali srečanje za vse samske v upanju, da se stkejo nova prijateljstva in morda rodijo tudi ljubezni.

Si predstavljate, da bi bila ljubezen omejena in regulirana z boni? V totalitarni državici Sakešvili je tako! V Sakešviliju je enakost priigrana do konca; niti spolov ni več, ljubezen pa je dovoljena samo, kolikor je namenjena »doživljenjskemu« predsedniku, ki mu je tako kot vsem drugim v tej državi ime – Sakešvili.

Vabimo vas, da si v mesecu slovenskega praznika zaljubljencev ogledate ludistično grotesko Ljudski demokratični cirkus Sakešvili, v kateri igrajo Gregor Baković, Maša Derganc, Boris Mihalj, Klemen Slakonja in Gašper Primc. Po predstavi vam bomo postregli s pijačo, za katero bo poskrbel Pernod Ricard, in sladkimi dobrotami iz Domače peke.  

Torek, 21. marca, ob 19.00 v Mali drami. Vstopnice so naprodaj pri blagajni Drame.

Gledališko-glasbeni dogodek Ivo & Mare & Boris & Dare (18. 2.)

Počastitev štirih velikanov slovenskega gledališča: Iva Bana, Marka Okorna, Borisa Juha in Dareta Valiča

Borštnikov prstan 51. Festivala Borštnikovo srečanje za Dareta Valiča, bert za življenjsko delo na področju filmske igre (nagrada Društva slovenskih režiserjev) za Borisa Juha ter upokojitev igralskih legend Iva Bana in Marka Okorna so botrovali enkratnemu gledališko-glasbenemu dogodku Ivo Mare Boris Dare. Osvetlitev bogatih ustvarjalnih opusov štirih dolgoletnih članov igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana je prevzel v svoje roke Jurij Zrnec ter povabil k sodelovanju številne igralske kolege. Tako bodo prireditev vodile Marijana Brecelj, Milena Zupančič, Saša Pavček, Silva Čušin in Nataša Barbara Gračner, preko videoprispevkov pa bo z nami tudi Zvezdana Mlakar z gosti. Janez Škof, Bojan Emeršič, Aljaž Jovanović, Uroš Fürst, Klemen Slakonja, Matija Rozman in Jurij Zrnec bodo poskrbeli za glasbeno podlago večera, s pevskimi vložki pa nas bodo začarale Nina Valič, Polona Juh, Nina Ivanišin in Barbara Cerar.

Prvovrstni poklon igralcev Igralcem prirejamo v soboto, 18. februarja, ob 19.30 na velikem odru.

Valentinovo v Drami - Predstava Zaljubljenca za zaljubljene (11. 2.)

V soboto, 11. februarja, ob 19.30 vabimo vse zaljubljene na ogled predstave Zaljubljenca na velikem odru, z ugodnostjo 2 vstopnici za ceno 1. Povabite partnerja oziroma partnerico in preživite prijeten večer v naši družbi. Ugodnost velja samo pri blagajni Drame, in ne za spletno prodajo in za nakup na Eventimovih prodajnih mestih.

Premiera Utopie, Arheologije raja v režiji Jana Krmelja v Mestnem gledališču Ptuj (10. 2.)

Po uspešni septembrski premieri v Mali drami, bo krstna uprizoritev Utopia, Arheologija raja premiero doživela še pri koproducijskem partnerju, Mestnem gledališču Ptuj. Predstava, ki je hommage in pozdrav znamenitemu dramatiku Fernandu Arrabalu in njegovemu videnju sveta skozi disfunkcionalnost, drugačnost in razliko, si prizadeva skozi preplet sanjskega in resničnega sveta doseči nemogoče: oživiti neživo, preseči izvorno nasilje, brutalnost in objektivno resničnost nekega časa s praznovanjem imaginacije, iracionalnega, vztrajanja. Gesta kljubovanja obstoječemu, sodobnemu, je tokrat kljubovanje nasilju. Šele v nemogočem se začne človek – se začne gledališče. Gledališče kot prostor skrajne utopije: gledališče kot nenehen začetek sveta, začetek zgodovine – ki vzpostavi svet na novo. Gledališče je ločitev od sveta, ne njegovo zrcalo – in to je njegov historični privilegij. V predstavi igrajo: Polona Juh (Lis), Aljaž Jovanović (Fando), Uroš Fürst (Abraham), Klemen Janežič (Izak) in Tina Vrbnjak (Kora). Utopia, Arheologija raja bo na ptujskem odru na ogled v petek, 10. februarja (premiera) in soboto, 11. februarja.

Gostovanje Fausta na hommageu Tomažu Pandurju v Madridu

Po uspešni udeležbi na Mednarodnem gledališkem festivalu Interference (Cluj, Romunija), Seulskem festivalu uprizoritvenih umetnosti (Južna Koreja), MNT-festu (Makedonija), Gledališkem svetu Brno (Češka), Ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti (Kolumbija) in Cervantesovem mednarodnem festivalu (Guanajuato, Mehika) sedaj z uprizoritvijo Faust gostujemo v Teatru Español, ki zavzema pomembno mesto v ustvarjalnem opusu lani preminulega režiserja Tomaža Pandurja. V počastitev in spomin so pripravili hommage Homenaje a Tomaž Pandur, ki traja od 31. januarja do 12. februarja. Fausta si bo špansko občinstvo lahko ogledalo v štirih zaporednih večerih, od 2. do 5. februarja.

Španski poklon Tomažu Pandurju se je začel 31. januarja z odprtjem fotografske razstave Aljoše Rebolja Španski gledališki opus Tomaža Pandurja. Na ogled so fotografije iz uprizoritev, ki jih je Pandur med letoma 2005 in 2014 ustvaril v Španiji: Infierno (Centro Dramático National, Teatro María Guerrero, Madrid, 2005), Barroco (Fernán Gómez, Centro Cultural de la Villa, Madrid, 2007), Hamlet (Teatro Español, Madrid, 2009), Medea (Mednarodni festival klasičnega gledališča v Méridi, 2009), La Caida de los Dioses (Teatro Español, Madrid, 2011), Fausto (Centro Dramático National, Teatro María Guerrero, Madrid, 2014). Razstava bo na ogled do 12. februarja.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Piškotki